Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Який горщик кращий для вазонів?

Фото homesandstylekc.com.

Який горщик кращий для вазонів?

Кераміка дихає, але забирає вологу. А пластмаса не б’ється

Найбільш звичний варіант для любителів домашніх квітів — керамічні горщики. Цей матеріал добре пропускає вологу та кисень. Посудини з глини хороші й тим, що вони важкі, а значить, і більш стійкі. У них можна висаджувати навіть великі рослини, не боячись, що вони перевернуться.

До недоліків кераміки можна зарахувати здатність вицвітати, адже вапно й солі, що є у ґрунті й воді, можуть проступати на стінках горщика. Хоча є безліч способів боротьби із цим явищем. Наприклад, можна натерти посуд картопляною шкіркою. Перед повторним використанням горщика потрібно його гарненько вимити, бо на стінках може бути пліснява чи грибок. Нові форми рекомендують перед використанням вимочити, щоб їх стінки не вбирали вологу, призначену для рослин. Якщо в магазині глиняний горщик підозріло дешевий, цілком можливо, що він зроблений не з глини, а з гіпсу, і він вологу не вбиратиме. Гіпсовий виріб при легкому ударі відгукнеться глухо, а глиняний — дзвінкіше. Керамічні горщики не завжди вписуються в інтер’єр через зовнішній вигляд. А от завдяки сучасним матеріалам на зразок пластику чи силікону можна досягати незвичних форм і кольорів.

Пластмасові горщики мають ще й інші «плюси». Передовсім вони значно легші, дешевші й стійкіші до деформації. Посуд із пластмаси складно зламати і майже неможливо розбити. На них не проступає сіль, вони не вбирають вологу, тому поливати рослини в таких посудинах можна рідше (але водночас є небезпека залити рослину). Якщо ви плануєте тримати вазони в приміщенні з протягами, пластмасові горщики захищатимуть їх від переохолодження. Але в такий посуд не варто висаджувати рослини з пишною кроною, адже вони можуть перекинутися.

У пластикових горщиках зазвичай уже є дренаж у вигляді маленьких отворів на дні, але під час вибору потрібно звернути увагу на розмір цих дірочок і їх кількість. Якщо вони дуже великі, то земля буде вимиватися з водою, а якщо занадто маленькі — затопиться рослина. А ще обов’язково звертайте увагу на форму. Оптимальним варіантом вважають, коли дно і верх однакового розміру. Надто вузьке дно буде заважати розвитку кореневої системи. З пластмасового горщика можна легко пересадити рослину, не пошкодивши її корені.

Telegram Channel