Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Експедиція на Марс: політ заради спасіння людства чи за неминучою смертю?

27 липня Червона планета за останніх 15 років максимально наблизиться до Землі на відстань 57 мільйонів кілометрів — ​і її можна буде розгледіти навіть у бінокль.

Фото nasa.gov.

Експедиція на Марс: політ заради спасіння людства чи за неминучою смертю?

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) оголосило, що у 2020 році відправляє на Червону планету «марсохід». А ще через 4 — ​і людей

Не просто гвинтокрил, а… «марсохід».
Не просто гвинтокрил, а… «марсохід».

 Це буде історична подія, адже досі на Марс літали тільки спеціальні зонди. Вони зібрали незрівнянно менше інформації, ніж зможе зафіксувати «марсохід» від NASA, який оснастять гвинтокрилом. А ось зонди не могли рухатись поверхнею планети, тому документували дані лише певної місцевості, що не давало змоги науковцям зробити висновки про, наприклад, придатність чи непридатність умов для життя на Червоній планеті. Уявімо це на Землі: зонд приземляється на Евересті, де значно нижчий тиск та температура повітря, а науковці роблять висновок, що такі умови по всій планеті. Натомість нинішній «марсохід» NASA — ​це до 10 приладів, які дадуть комплексні дані про атмосферу, грунти та клімат різних місць планети.

Тим часом учені-противники Ілона Маска переконані: перші космонавти, які прибудуть на Червону планету, загинуть протягом десяти тижнів проживання на ній або на шляху до неї.

Вертоліт матиме гвинти, що будуть обертатись зі швидкістю, яка в 10 разів більша за їхню швидкість на Землі. Поверхнею Марса він переміщатиметься своєрідними стрибками — ​піднімаючись вгору, долати певну відстань і спускатись на ґрунт. Щоправда, гвинтокрил зможе літати лише три-чотири хвилини на добу (судячи з усього, земну). Основним завданням було зробити його відносно легким — ​1,8 кг, адже важчий не зміг би літати, бо щільність повітря на Марсі в сотню разів менша, ніж на Землі. Саме тому гвинтокрил оснастили невеликими акумуляторами, які не здатні забезпечувати відносно тривалий політ приладу. Тому решту часу акумулятори муситимуть заряджатись. Як саме? За допомогою вмонтованої сонячної батареї, яка повністю забезпечуватиме його енергію.

Серед тих, хто висловився на підтримку місії «Марс 2020», американський учений Білл Най, який заявив: «Зараз ми стоїмо досить близько від відповіді на кілька важливих питань: чи було життя на Червоній планеті, чи було раніше на Марсі багато вологи — ​океани та моря, чи виникло там життя і вже звідти розлетілось космосом?» І це — ​не перебільшення, адже дослідження, які проводитимуть науковці на основі зібраних «марсоходом» зразків, можуть дати відповіді на ці запитання.

Водночас і корабель, який доставить людей на Марс, уже будується. Винахідник-мільярдер Ілон Маск нещодавно представив його фінальний дизайн, а сам він буде сконструйований до серпня цього року. До того ж у ніч проти 23 травня компанія SpaceX в черговий раз випробувала ракету Falcon 9 (двоступенева важка ракета-носій, частини якої придатні для багаторазового використання. — ​Ред.), котрою й планується доставити на орбіту Марса спочатку «марсохід», а згодом — ​і космічний корабель з екіпажем.

Тим часом учені-противники Ілона Маска переконані: перші космонавти, які прибудуть на Червону планету, загинуть протягом десяти тижнів проживання на ній або на шляху до неї. Космічні літальні апарати не досконалі і, швидше за все, не зможуть гарантувати безпечний переліт і захист від радіоактивного опромінення. Тож через вплив променевої хвороби, яка вражає і чоловіків, і жінок, місія виявиться на межі зриву. Більш міцні космонавти, яким вдасться впоратися з радіацією, загинуть пізніше через витік кисню…

Микола РОМАНЮК, «Укрінформ»

Telegram Channel