Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Задоволена і влада, і безробітні

Усе більше волинян долучаються до громадських робіт

Пропозиція попрацювати на користь мешканців свого села чи міста донедавна сприймалося негативно. Люди вважали скерування на громадські роботи ледве не покаранням для себе. Тож фахівцям служби зайнятості доводилося переконувати, що це — ​варіант тимчасового працевлаштування. І не найгірший, бо ж людина, зберігаючи за собою допомогу по безробіттю, має додаткову зарплату. До того ж це шанс знайти постійне місце праці. Адже роботодавець може придивитися до людини, побачити її професійні якості.

Як повідомив на прес-конференції в Ковелі директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, 69 із 700 краян, які цьогоріч брали участь у громадських роботах, закріпилися на підприємствах, організаціях, перейшли у статус працівників. У 2017-му служба зайнятості своїм пріоритетним завданням визначила громадські роботи, завдяки яким міс­там і селам вдається вирішити ряд актуальних для життєдіяльності проблем. Організовують їх місцеві держадміністрації або виконкоми сільських, селищних, міських рад і центри зайнятості. Громадські роботи, за словами Романа Романюка, вигідні для органів місцевого самоврядування. Адже сільські, селищні чи міські ради отримують працівників за півціни, оскільки фінансування йде за принципом 50 на 50. Половину зарплати оплачує обласний центр зайнятості за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Як наголосив Роман Романюк, ці роботи не лише додаткове джерело доходів для людей, які опинилися в скрутній ситуації. Вони знімають напругу на ринку праці і сприяють соціально-економічному розвитку регіону. Тож вирішуючи проблему безробіття, обласний центр зайнятості співпрацює з органами місцевого самоврядування. І результатом цього є 313 договорів на проведення громадських робіт, укладених із сільськими, селищними і міськими радами впродовж січня — ​травня. Окрім того, на цей рік усі райони і міста Волині ухвалили рішення про вик­о­­нання громадських робіт. У місцевих бюджетах на них передбачено 2 мільйони 600 тисяч гривень. Обласний центр зайнятості готовий виділити на їх організацію 2 мільйони 403 тисячі гривень із Фонду соціального страхування.

Громадські роботи, за словами Романа Романюка, вигідні для органів місцевого самоврядування.

— Щороку місцеві органи влади збільшують видатки на громадські роботи, — ​зазначив Роман Романюк. — ​Якщо у 2016-му в місцевих бюджетах було закладено мільйон 226 тисяч гривень, то на п’ять місяців 2018-го передбачено два мільйони 600 тисяч гривень.

Зазначимо, що громадські роботи різнопланові — ​від благоустрою й озеленення території до інформування населення про порядок надання субсидій. Цьогоріч служба зайнятості акцентує увагу на розширенні їх видів, зокрема робіт соціального спрямування. До їхнього переліку додадуться екологічне оздоровлення території, супровід незрячих. Планується посилити увагу і до родин військовослужбовців, які захищають цілісність держави на Сході України.
Роман Романюк, пояснюючи, чому саме прес-конференцію вирішили проводити у Ковелі, наголосив, що тут більш як п’ять літ поспіль не закладали у бюджет коштів на громадські роботи. А цьогоріч міська рада запланувала витратити 300 тисяч гривень. У районному бюджеті заклали на них 249 тисяч гривень. Ковельський міський голова Олег Кіндер зазначив, що влада міста зацікавлена у проведенні громадських робіт. Чиновник позитивно відгукувався про людей, які за направленням центру зайнятості займалися прибиранням вулиць. І він, і його колега — ​голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак — ​переконані, що співпраця зі службою зайнятості вигідна і владі, і громаді. Обидва керівники відзначили, що вона особливо активізувалася, коли почали створюватися об’єднані територіальні громади, які намагаються раціо­нально використовувати кожну копійку з бюджету. n

Telegram Channel