Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Знаєте формулу справжньої журналістики?

Дорогою до читача: «Ану, що там написали?..»

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Знаєте формулу справжньої журналістики?

Кожен може вивести її, читаючи улюблену пресу. В одному учнівському есе натрапила на таку: «Журналіст = психолог + філолог + порядна людина». Але життя переконує, що є й інші успішні формулювання. Адже ця професія не має «до і після роботи», вихідних і обідніх перерв. Навіть у їдальні кореспондент фотографує п’ять полуничок у вазі за 12 гривень не тому, що такий естет, а тому, що в думках уже пише цікавий сюжет на тему економіки

Хтось пожартував, що журналіст знає все про дещо і дещо про все. Трохи психолог, лікар, учитель, політик, і завжди учень. Як виявилося, за шкалою стресів ця професія зі 150 займає третє місце, пропустивши вперед лише шахтарів і поліцейських. Хоч би що сталося, ці люди твердо тримають руку на пульсі новин і намагаються пролити світло часом і на темні речі. Вони помічають те, на що інші закривають очі, чують те, що інші бояться озвучити, з ними завжди записник і ручка, диктофон і фотокамера...

Вони помічають те, на що інші закривають очі, чують те, що інші бояться озвучити, з ними завжди записник і ручка, диктофон і фотокамера...

А ось на цьому фото ті, хто несе вам свіже й правдиве слово: журналіст, водій, заступник редактора з передплати й доставки із нашою газетою «Волинь», яку творять люди багатьох дотичних до журналістики професій, що часто залишаються за кадром.

На продовження журналістської теми читайте уривки зі щоденника легендарного редактора «Радянської Волині» Полікарпа Шафети на с.11.

 

Золоті слова

«Я став журналістом, щоб максимально близько підійти до серця світу».

Генрі ЛЮС, американський видавець найвідоміших журналів «Life», «Time», «Fortune».

 

Особливий талант – в особливої дитини

З-поміж численних локацій всеукраїнського фестивалю дитячої творчості в Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки до 100-річчя позашкільної освіти цей намет не можна було не помітити. Хлопчина на великому полотні вишиває бісером карту України. Його вправність заохочує дізнатися, хто ж цей умілець?

 То учень 5-го класу Заболотцівської школи, що на Іваничівщині, Микола Філь.

У його доробку багато картин та ікон у цій техніці. А й правда – побувала якось у Заболотцівській ЗОШ і досі пам’ятаю його вишиті картини на стінах. Тут декілька учнів навчаються за інклюзивною програмою.

Миколка теж особлива дитина, і навчання йому дається важче, ніж однокласникам, але вишивати так, як він, мало хто вміє.

Миколка теж особлива дитина, і навчання йому дається важче, ніж однокласникам, але вишивати так, як він, мало хто вміє.

На звіті «Дивосвіт дитячих талантів» у Литовезькій громаді ним зацікавилася методист державного центру естетичного виховання Надія Шевчук та запросила показати майстер-клас із вишивання бісером на всеукраїнському фестивалі. Подали й ідею — створити в цій техніці карту України. Ідеї – це чудово, думаю собі, слухаючи розповідь заступника директора з виховної роботи школи, тільки хто ж їх оплачує?

– Школа закупила матеріалу на 1200 гривень, – пояснює Іван Романюк. – Не буду розповідати, як мудрували, щоб перенести ту карту на полотно, але таки за три дні з’явилися вишиті кольоровим бісером обриси областей України.

Тож особливі діти – не без таланту, і якщо з ними займатися, будуть чудові результати.

 

Хто зупинить злодійський промисел?

Схоже на те, що любителі дармового освоюють спеціальні підручники, аби вдосконалити свою фантазію і навики у сфері добування грошей. Квартири, автомобілі, дачі – це з «крупного». А ще додалася стаття – «дохід від здачі металобрухту»

Роксолана ВИШНЕВИЧ

Туди потрапляє все, що погано лежить на подвір’ях, вулицях, у скверах, підвалах. Примудряються поцупити навіть те, що не просто забрати із призначеного місця без спецзасобів. А от як без зайвих звуків зняти захисні кришки від коробок з електродротами, які розміщені на східцевих майданчиках біля квартир – це питання. Саме їх не стало однієї ночі в під’їздах будинку №4 Шахтарського мікрорайону міста Нововолинська.

Примудряються поцупити навіть те, що не просто забрати із призначеного місця без спецзасобів.

Починаємо звикати, що викручують лампочки, крадуть килимки з-під квартир, забирають на вулиці випрану білизну… Торік була «пошесть» на каналізаційні люки, тепер, очевидно, додали ще й такі металеві кришки. Скільки за них можна вторгувати – скажуть хіба що «спеціалісти» у цій сфері.

От якби була практика періодично перевіряти, хто і який метал несе на такі скупки, то, можливо, крадії думали б, перш ніж робити шкоду оточуючим. Прикро, що доки правоохоронні органи «реформуються», злочинці додають обертів. Хто їх може зупинити?

 

6 червня

Сонце (схід – 5.05, захід – 21.27, тривалість дня — 16.20).

Місяць у Рибах. 21–22 дні Місяця.

Іменинники: Сусанна, Геннадій, Степан, Каленик, Григорій, Іван, Сергій.

7 червня

Сонце (схід – 5.07, захід – 21.28, тривалість дня — 16.21).

Місяць у Рибах. 22–23 дні Місяця.

Іменинники: Іван, Федір, Інокентій, Вікторія, Ярополк, Ігор, Макар.

 

Модерна бабка у постдощовому лісі

 

Сергій НАУМУК

Коли проходиш поміж важких крапель, які падають з кожної хвоїни, коли здалеку хапаєш оком одним-один мацюпусінький дубок, що заховався серед сосен (не інакше сойка колись залишила тут жолудя і забула про нього), коли помічаєш шикарну бабку з краплями води на крилах (на фото), яка причаїлася на всуціль вкритих ісландським мохом гілках, коли натрапляєш на свіжі пеньки, обгризені бобрами, коли знаходиш і губиш у мокрій траві їхні стежки, коли повертаєшся, лише як замочиш ноги по коліна, то розумієш, що з годину був нарівні з китайськими аристократами, котрі вважали найкращим у світі заняттям гуляти лісом і слухати спів пташок.

 

Прогноз погоди

«Літо проситься у жмені рясною стиглістю плодів»

6 червня вшановується пам’ять преподобного Симеона Стовпника на Дивній горі, чудотворця, котрий провів на стовпі 37 років у пості та молитві, зцілював душевні та тілесні хвороби, передбачав майбутнє. А погоду цього дня в давнину провіщали бджоли: якщо вони роєм гудуть на горобині, що квітне, – завтра буде ясно. У цей час у садах цвітуть пізні сорти яблунь, вишень.

6 червня вшановується пам’ять преподобного Симеона Стовпника на Дивній горі, чудотворця, котрий провів на стовпі 37 років у пості та молитві, зцілював душевні та тілесні хвороби, передбачав майбутнє.

А, за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко, 6–7 червня — мінлива хмарність, без опадів. 6–го – вітер північний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 6—11, вдень — 16—21 градус тепла. 7-го — вітер східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 6—11, вдень — 16—25 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 6 червня було 2000 року — плюс 31, найхолодніше — 1962–го — мінус 6 градусів.

У Рівному 6—7 червня — сонячно, без опадів. Температура – 9–20 градусів тепла.

 

Анекдот

Не вплутуйте дитину

– Cинку, а кого ти хочеш: братика чи сестричку?

– Мамо, мені всього шість років, і я хочу пожити для себе!

Telegram Channel