Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Під час молитви за Україну назбирали близько півмільйона гривень для онкохворих діток (відео, фото)

Хотілося б покритикувати, але Ігор Палиця, Олександр Савченко, Ігор Поліщук справді організували акцію в кращих традиціях цивілізованого світу.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Під час молитви за Україну назбирали близько півмільйона гривень для онкохворих діток (відео, фото)

Минулої п’ятниці Луцьк приймав учасників першого молитовного сніданку Волині. Таким чином наша область приєдналася до 11 регіонів країни, в яких уже проходять аналогічні зібрання

«Ми знаємо, що таке сніданок, ми знаємо, що таке молитва. А що таке молитовний сніданок? — ​звернувся із запитанням до учасників урочистого прийому організатор Національного молитовного сніданку в Україні депутат Верховної Ради Павло Унгурян. — ​Він не схожий на нараду і не схожий на весілля. Що ж це таке? А це особлива форма управлінської діяльності, яка покликана об’єднати вищими цінностями різних за професією та політичними поглядами людей. І ці цінності — ​вчення Ісуса Христа».

Єпископ Йосафат Говера, митрополит Михаїл та отець Роман Бурник спільно відкрили урочистість.

Єпископ Йосафат Говера, митрополит Михаїл та отець Роман Бурник спільно відкрили урочистість.

У тому, що це справді так, мали змогу переконатися понад двісті учасників першого молитовного сніданку Волині, які розмістилися за ошатно прибраними столами у фойє обласного муздрамтеатру. Було тут духовенство різних конфесій — ​православні, греко– та римокатолики, протестанти, іудеї. Державну владу та органи місцевого самоврядування представляли волинський губернатор Олександр Савченко, голова обласної ради Ігор Палиця, радник луцького міського голови Ігор Поліщук (саме мерії обласного центру спільно з Волинською радою церков належить ініціатива проведення урочистості).

Перші особи - за столом №1.

На сніданок прибули народні депутати України Ірина Констанкевич, Ігор Лапін, особливим гостем заходу стала в. о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Словами вітань розпочали зібрання митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл, Луцький екзарх УГКЦ Йосафат Говера, директор релігійної місії «Карітас–Спес» Луцької дієцезії Римсько–католицької церкви отець Роман Бурник. Після цього весь зал, затамувавши подих, прослухав молитву «Отче наш» у виконанні архієрейського хору «Оранта».

Понад двісті учасників першого молитовного сніданку Волині розмістилися за ошатно прибраними столами у фойє обласного муздрамтеатру

Традиція молитовних сніданків прийшла до нас  з Америки, де такі зібрання відбуваються вже понад 60 років. Подібні прийоми у цій країні збирають не лише найвідоміших світових політиків, а й місцеву владу, духовенство та громадськість найменших міст. Адже це хороша нагода для політичних опонентів сісти разом за стіл для спілкування, не переходячи лінію, за якою починається протистояння. На молитовному сніданку в Луцьку, крім представників різних церков, політичних кіл та бізнесу, це засвідчили і два американські конгресмени, які приїхали на Волинь як представники конкуруючих партій республіканців та демократів.

   Розмови за сніданком у неформальній обстановці.  Нічого подібного на Волині раніше не було.

Розмови за сніданком у неформальній обстановці. Нічого подібного на Волині раніше не було.

Роберт Мак’юен (Республіканська партія) пригадав, як у Клівленді під час урочистостей з нагоди тисячоліття хрещення Русі його вітали дівчатка в українських національних костюмах. Тоді він сказав дітям, що Україна стане вільною ще до того, як вони виростуть. І зараз у Луцьку політик радий бачити, що його слова збулися. Джим Слеттері (Демократична партія) підкреслив, що перший молитовний сніданок у Луцьку ввійде в історію та принесе нашій області багато плюсів, бо все, що пов’язане з вірою в Ісуса Христа, рано чи пізно дає щедрі плоди. «Нас тут зібрала молитва за Україну», — ​підтвердила цю думку в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. До речі, під час сніданку була можливість зробити добру справу — ​пожертвувати кошти на гемоаналізатори для Волинського обласного територіального медичного об’єднання. Ці прилади допоможуть у ранньому виявленні онкологічних захворювань крові у дітей (назбирали на вчорашній день близько півмільйона гривень).

Гості з Америки конгресмени Джим Слеттері та Роберт Мак’юен.

Молитовний сніданок став знаковою подією минулого тижня і широко висвітлювався в електронних ЗМІ. Новинні сайти в деталях описували урочистий прийом, але давали йому протилежні, іноді несправедливі, оцінки. Особливо вразив опис меню: буцімто у драмтеатрі від наїдків ломилися столи, і за це сніданок отримав назву «бенкет під час чуми». Як очевидець події мушу сказати, що називати сніданок бенкетом — ​велике перебільшення. На столах стояли круасани, бутерброди з ікрою (по одному на людину), фрукти, сік, вода, кава. Частування було елегантним, але досить скромним, і аж ніяк не є підставою перекреслити таку гарну подію, що відбулася в обласному центрі.

P. S. Кошти для прибання гемоаналізаторів можна переказувати Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанню (м. Луцьк, просп. Відродження, 30) на рахунок 31556361236373 МФО 803014 ГУДКСУ у Волинській області ЗКПО 21751226.

Telegram Channel