Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Футбол і «німці»

«Конопа, давно ми з тобою не влучали дуплетом».

Фото football-ua.com.

Футбол і «німці»

У переможному поєдинку з Албанією гравці Бундесліги «вистрілили» дублями

Контрольний матч. Албанія — Україна — 1:4 (0:1 — Євген Коноплянка, 31 хв.; 0:2 — Андрій Ярмоленко, 36 хв.; 0:3 — Андрій Ярмоленко, 45 хв.; 1:3 — Емануеле Ндой, 89 хв.; 1:4 — Євген Коноплянка, 90 хв.)

3 червня. Евіан (Франція). Стадіон «Каміль Фурньє». Головний суддя Франсуа Летексьє (Франція).

Україна: Андрій Лунін, Едуард Соболь, Богдан Бутко (Олександр Караваєв, 82), Микита Бурда, Сергій Кривцов, Євген Коноплянка, Руслан Малиновський (Сергій Сидорчук, 71), Олександр Зінченко (Віктор Коваленко, 71), Марлос (Микола Шапаренко, 57), Андрій Ярмоленко, Артем Бєсєдін (Євген Селезньов, 46).

«Запасний» дортмундської «Боруссії» Андрій Ярмоленко назбирав аж чотири пункти за системою «гол+пас» у товариському поєдинку збірних Албанії та України. «Ярмола» двічі забив і два рази віддав гольові паси на ще одного нашого представника в Бундеслізі Євгена Коноплянку. Це майже стільки ж, як доробок Андрія за весь сезон у першості Німеччини, де він спромігся тричі вразити ворота суперника і ще двічі віддати результативні передачі на партнерів…

Команда з Північної Африки не тільки більше володіла м’ячем, не тільки більше створила моментів, а й мала особливий вогник в очах і прагнула перемоги. Наші ж були, відверто кажучи, ні риба ні м’ясо. Ну не грають із таким настроєм у футболці національної збірної!

«Конопа» в боргу не залишився, «повернувши» екс–гравцеві київського «Динамо» один гольовий пас (тут треба відзначити ще й нашого бразильця Марлоса, який розганяв перші три гольові атаки «синьо–жовтих»). Два голи і результативна передача Євгена — теж непогано. Адже за «Шальке» в Бундеслізі було 4+4 за весь сезон…

Таким чином Ярмоленко продовжує впевнено наздоганяти Андрія Шевченка в списку найкращих бомбардирів «тризубих» усіх часів (тепер в активі «Андрія–молодшого» 35 влучних пострілів — у «Андрія–старшого», нагадаємо, їх було 48). А Коноплянка обійшов Сергія Реброва і вийшов на «чисте» третє місце за кількістю голів за збірну (тепер 17 — проти 15–ти).

Збірна Албанії — це, звісно, аж ніяк не мюнхенська «Баварія». Проте розгромна перемога українців та феєричний доробок її «бундес»–лідерів нас все одно тішать! Хоча б тому, що перемог над грандами світового футболу в активі збірної України за всю її вже понад чвертьстолітню історію (висловимося «м’якенько») було таки не надто багато. А остання наша звитяга з великим рахунком датована ще жовтнем 2016–го (тоді ми здолали Косово — 3:0). Ну а чотири у ворота суперника ми відправляли ще давніше — у травні 2016–го (перемога 4:3 над Румунією у товариському матчі).

На цьому збірна України «зав’язує» з «товарняками». А вже восени на нас чекають поєдинки зі збірними Словаччини та Чехії в рамках абсолютно нового турніру — Ліги націй УЄФА.

За воротами

Андрій ШЕВЧЕНКО, головний тренер Національної збірної України:

«Незважаючи на те, що закінчився чемпіонат і було мало часу на відновлення, я попросив команду здобути результат, тому що наступні ігри, які на нас чекають, — офіційні. Налаштування на матч було відповідне, і це відобразилося на полі.

Голи мають значення для психологічного відновлення Ярмоленка. Тривала реабілітація після травми завадила йому провести кінцівку сезону у своєму клубі. Ми бачимо його функціональний стан, він постійно додає, і позитивним моментом для нього є те, що він зіграв два матчі, двічі забив, віддав дві гольові передачі. Я радий за нього і радий за команду.

Перший тайм був взагалі непоганий, у другому ми попросили контролювати м’яч. Хлопці, які вийшли на заміну, вдало увійшли у гру. Рахунок 4:1 говорить сам за себе. Це хороша репетиція, яка дає психологічну впевненість перед наступними поєдинками. Восени на нас чекають серйозні матчі».

Нагадаємо також, що грі «синьо–жовтих» з албанцями передував поєдинок із марокканцями.

Контрольний матч. Марокко — Україна — 0:0.

31 травня. Женева (Швейцарія). Стадіон «Стад де Женев». 8000 глядачів. Головний суддя Сандро Шерер (Швейцарія).

Україна: Андрій П’ятов, Микита Бурда, Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Олександр Караваєв, Тарас Степаненко (Руслан Малиновський, 64), Євген Коноплянка (Сергій Сидорчук, 76), Віктор Коваленко (Микола Шапаренко, 46), Олександр Зінченко, Андрій Ярмоленко (Марлос, 46), Євген Селезньов (Артем Бєсєдін, 46).

На відміну від нас екс–гравець київського «Динамо» Юнес Беланда і компанія посилено готуються до ЧС–2018. І те, що вони перебувають у непоганій формі — принаймні, якщо порівняти з нами, — факт. Команда з Північної Африки не тільки більше володіла м’ячем, не тільки більше створила моментів, а й мала особливий вогник в очах і прагнула перемоги. Наші ж були, відверто кажучи, ні риба ні м’ясо. Ну не грають із таким настроєм у футболці національної збірної!

Звісно, Андрій Шевченко і члени його тренерського штабу одразу заявили, що в грі з Марокко продовжували шукати нові ідеї та нових претендентів на головні ролі у збірній. Слабке виправдання. Хоча саме в тому матчі у складі національної команди дебютували київські «динамівці» Микита Бурда і Микола Шапаренко (вочевидь, головного тренера не розчарували, бо з албанцями згодом також зіграли).

А ось партнерів під час «післяматчевої» вечері новачки таки не потішили. За традицією, Микита і Микола мали пройти «обряд посвячення» у формі виконання пісні. Дует затягував, як умів, проте у підсумку був безжально закиданий серветками, а одним із перших у підопічних поцілив якраз Андрій Шевченко.

Telegram Channel