Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У міській лікарні перуть погано чи в обласній не економлять?

Лікарняну білизну не можна класти у звичайну пральну машинку.

Фото YouTube.com.

У міській лікарні перуть погано чи в обласній не економлять?

Бо ціна питання – мільйон 

Скільки має коштувати прання лікарняної білизни? Пошук відповіді на це питання викликав жваву дискусію депутатів Рівненської облради. Бо обласній лікарні воно обходиться значно дорожче, аніж  міській. Посадовці обласного управління охорони здоров’я, захищаючи свій комунальний заклад від звинувачень у марнотратстві, заявили, що білизну Рівненської ЦМЛ перуть… без дотримання санітарних норм

В обласній лікарні — 675 ліжок, у міській – на сотню більше. Проте на прання білизни в обласній лікарні цього року планують витратити трохи менше 1,5 млн грн, у міській – близько 500 тисяч. Чому така різниця, вимагали пояснити у представників обласного управління охорони здоров’я та обласної лікарні депутати бюджетної комісії облради. Бо ж на сесії 18 травня обллікарні з бюджету виділили близько 1,1 мільйона грн, а багато пацієнтів взагалі не використовують лікарняні простирадла, а беруть з дому. 
– Подані обласною лікарнею розрахунки взяті зі стелі, –  коментує Владислав Сухляк, депутат бюджетної комісії. – Приватна пральня ставить завищені ціни. Ліпше створити свою, яка б обслуговувала кілька закладів. А то нині у нас немає економії бюджетних коштів. Краще б зекономлене на миючих засобах направили на закупівлю медикаментів та обладнання. Онкодиспансер, наприклад, просив 400 тис. грн на лінійний прискорювач. 
Міська лікарня має власні пральні, а ось обласна замовляє цю послугу у приватного підприємця з Хмельницького Максима Коробейнікова, який цього року виграв тендер обласної лікарні у рівненської фірми «Либідь», запропонувавши меншу ціну. Проте торік перемогу йому віддали навіть попри те, що його пропозиція була найдорожчою на торгах. Підприємець також обслуговує і обласну дитячу лікарню та чорнобильську. 

Ми вже маємо комунальну аптеку. Вона хоча б одному нашому медичному закладу продала ліки дешевше? Ринок сьогодні регулює все.

–  Є інструкція з прання лікарняної білизни, – заявляє Іван Зима, головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні. – Не можна її класти у  звичайну пральну машинку. Має бути двоє дверей: в одні  її брудну впихають, іншими витягують уже попрану. На теренах Рівненщини таких машинок практично немає. Ми оголошували торги і ставили відповідні вимоги перед учасниками. Яких норм дотримується міська лікарня, я не знаю. 
Підтримує головного лікаря і начальник Рівненського обласного управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук:
– Міська медустанова утримує пральню на свій страх і ризик. Праття  білизни вимагає певних режимів та відповідних сертифікатів. Наскільки знаю, вона  їх не має. Тільки й того, що економить гроші. Пральня підприємця, який виграв торги обласної лікарні, відповідає нормам, принаймні за документами. Так працює увесь цивілізований світ: перуть або по аутсорсингу, тобто винаймають підрядників, або ж використовують одноразову білизну. Третього варіанта немає. Власна пральня при лікарні – це пережитки минулого, тому я підтримую головного лікаря обласної. Заклад провів закупівлю процедури на Prozorro, жодних порушень не було. 
Доцільності створення комунальної не бачу. Ми вже маємо комунальну аптеку. Вона хоча б одному нашому медичному закладу продала ліки дешевше? Ринок сьогодні регулює все. Навіть якщо створити власну, то доведеться змагатися за право прати білизну на тендері з приватними фірмами. 
Натомість Ігор Шаров, заступник головного лікаря Рівненської центральної міської лікарні з технічних питань, запевняє, що його заклад  дотримується санітарних вимог і звинуваченням від обласних посадовців дивується. 
– У нас є дві пральні: в одну завозимо білизну з так званих чистих відділень, а в другу, де стоять зовсім інші машини, – з гнійної хірургії, реанімації і т. п., –  коментує пан Шаров. –  Маємо машинки, які спеціально призначені для обслуговування медичних установ. Вони одяг перуть, а потім викручують за допомогою центрифуги. Після цього відправляють на сушильну та прасувальну машини. Усіх технологій дотримано і ніяких претензій бути не може.  

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel