Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Трагедія на Рівненському полігоні: троє солдатів загинуло  від міномета «Молот»

Такої зброї тепер бояться ті, хто з неї стріляє.

Фото news-front.info.

Трагедія на Рівненському полігоні: троє солдатів загинуло від міномета «Молот»

Минулої п’ятниці о 5–й годині 55 хвилин під час проведення занять з бойової підготовки тут стався непередбачуваний вибух

За повідомленням оперативного командування «Захід», внаслідок розриву боєприпаса у стволі міномета «Молот» троє військово­службовців через травми, не сумісні з життям, загинули, ще дев’ятеро отримали поранення різних ступенів важкості. Обірвалося життя військових 128–ї окремої гірсько–піхотної бригади Збройних сил України, що дислокується в Ужгороді: 40–річного капітана Валерія Тихоновського — командира мінометної батареї, солдатів Юрія Пишкаря і Дмитра Власова 1975 і 1996 років народження відповідно. Всі вони із Закарпаття.

Серед тих, хто постраждав, є також уродженці Тернопільської, Миколаївської і Дніпропетровської областей. Наймолодшому з них 24 роки, найстаршому — 31. Усі вони — учасники бойових дій, досвідчені бійці, які неодноразово проявляли героїзм, відстоюючи суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі. Трьох важкопоранених відправили літаком з Рівного до Львова. Ще шестеро проходять курс лікування у Рівненському військовому госпіталі. Їхній стан — середньої тяжкості.

За інформацією Міністерства оборони України, основною версією вибуху є порушення заходів безпеки.

Відповідним розпорядженням командувача Сухопутних військ Збройних сил України тимчасово призупинено бригадні тактичні навчання на Рівненському загальновійськовому полігоні. Призначено службове розслідування щодо причин того, що сталося на вогневій позиції. Обставини трагічного випадку з’ясовують відповідні служби.

Президент України Петро Порошенко доручив міністру оборони генералу Степанові Полтораку та начальнику Генерального штабу генералу Вікторові Муженку до завершення розслідування не використовувати на навчаннях міномети «Молот», що могли стати причиною трагедії на Рівненському загальновійськовому полігоні. Прем’єр–міністр України Володимир Гройсман заявив, що бере під особистий контроль розслідування вибуху міномета на Рівненському полігоні, в результаті чого загинуло троє військовослужбовців.

Тим часом, за інформацією Міністерства оборони України, основною версією вибуху є порушення заходів безпеки. На місце події відряджено оперативну групу на чолі із заступником міністра оборони України. Наразі розглядається кілька версій, які призвели до трагедії, основна — порушення заходів безпеки під час проведення навчань. Президент України Петро Порошенко доручив Степанові Полтораку і Вікторові Муженку цього тижня доповісти про результати розслідування трагедії. У Рівненській і Закарпатській областях оголошено дні жалоби за загиблими на Рівненському загальновійськовому полігоні.

До слова:

М120–15 «Молот» — мі­номет калібру 120 мм українського виробницт­ва, розроблений на основі радянського міномета 2Б11 фахівцями ПАТ «Завод «Маяк» у 2015 році. Вартість одиниці — 18 000 доларів.

Валентин СТАВСЬКИЙ.

Telegram Channel