Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як ліквідувати неприємний запах у Луцьку?

Очільники обласного центру запевнили, що скоро життя лучан стане комфортнішим.

Фото lutskrada.gov.ua.

Як ліквідувати неприємний запах у Луцьку?

Про це на прес-конференції розповіли перший заступник міського голови Григорій Недопад та радник Ігор Поліщук

За словами Ігоря Поліщука, ця проблема для обласного центру Волині не нова. Але минулого року ситуація особливо загострилася, коли запрацював завод ТОВ «БІО ПЕК», який зливав відходи виробництва на поля фільтрації. Крім цього, туди потрапляли побутові нечистоти з мікрорайону Вересневе. Щоб вирішити проблему та позбутися смороду, у 2017-му за 5 мільйонів гривень збудували каналізацію у тій частині міста. Однак цього літа знову з’явився неприємний запах.

Як пояснив пан Поліщук, після ретельно проведеної комплексної роботи їм вдалося з’ясувати головні причини виникнення смороду, який заважає комфортному життю лучан. Серед них, зокрема, — ​підключення зливових каналізацій багатоквартирних будинків до міських фекальних. Кваліфіковані фахівці, яких запросила міська рада, працювали в районі вулиць Арцеулова, Грушевського, Гулака-Артемовського. Саме звідти на гарячу лінію надходило найбільше скарг від місцевих жителів. Спеціалісти встановили, що побутова каналізація підключена до зливової. Під час перепаду тиску і з’являється неприємний запах. Він піднімається через відкриті решітки «ливневки». Після переговорів із забудовником буде ліквідовано цю проблему. Але такий будинок в місті не один.

Наступна причина — ​злив фекалій з приватних будинків, розташованих на березі Сапалаївки. Нині спеціалісти «Луцькводоканалу» намагаються виявити незаконні врізки в річку.

Послідовні кроки міської влади допоможуть ліквідувати неприємний запах у Луцьку вже найближчим часом. Підібрано препарат на основі хлориду натрію для знезараження відходів та зменшення смороду.

Третя причина — ​злив мелясної барди на поля фільтрації заводом ТОВ «БІО ПЕК». За словами Ігоря Поліщука, з моменту побудови каналізації на Вересневому до початку липня цього року не було скарг на неприємні запахи. Лише нещодавно вони знову стали надходити саме від жителів мікрорайону. Відділ екології міської ради має фото- та відеодокази, як зливають мелясну барду з цього підприємства.

Валентин Данилюк провів експеримент і показав,  як препарат ДАН-10  нейтралізує сморід.
Валентин Данилюк провів експеримент і показав, як препарат ДАН-10 нейтралізує сморід.

 

Ще одна причина смороду — ​підключення побутових каналізацій приватних домоволодінь до зливових. Минулого року департамент муніципальної варти затримував порушників та зафіксував факти самовільних зливів асенізаційних машин в мережу міста.
У Луцьку створено спеціальну комісію, яку очолив перший заступник міського голови Григорій Недопад. За його словами, фахівці з’ясували, що від кількох будинків на вулиці Арцеулова проведено несанкціоновані врізки фекальної каналізації у зливову. Проблему вирішать уже найближчим часом за кошти підрядника. Щодо несанкціонованих зливів у річку Сапалаївку, то спеціалісти проводять обстеження русла від Теремнівських ставків до впадіння у Стир. Як пояснив пан Недопад, їхня комісія у зливовій каналізації на проспекті Відродження виявила речовину невідомого походження. Перевірятимуть усі розташовані поряд об’єкти. Він закликав лучан телефонувати на гарячу лінію 15–80 і повідомляти про факти забруднення навколишнього середовища. Міська рада також упорядкувала та контролює роботу всіх асенізаційних машин, які пронумеровані і мають відповідні дозволи. Із власниками укладено договори. Нині у Луцьку єдина «точка» зливу нечистот знаходиться на вулиці Мамсурова.

Послідовні кроки міської влади допоможуть ліквідувати неприємний запах у Луцьку вже найближчим часом. Ігор Поліщук пояснив, що працівники комунального підприємства «Луцьк­водоканал» спільно з фахівцями ТзОВ «Волиньхімконтроль» дослідили відходи на основних каналізаційно-насосних станціях. Саме там збирається найбільше нечистот з усього міста. З них 83 відсотки надходить від мешканців, а решта — ​від підприємств.

Вже підібрано препарат на основі хлориду натрію для знезараження відходів та зменшення смороду. Директор підприємства «Волиньхімконтроль» Валентин Данилюк на прес-конференції провів експеримент та продемонстрував, як ефективно діє речовина ДАН‑10 на брудну стічну воду. Їхній препарат не очищує рідину, а нейтралізує неприємний запах.

Як запевнили посадовці, скоро смороду в місті не буде. І лучани почуватимуть себе комфортно у будь-якому мікрорайоні. 

Telegram Channel