Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Роман БЕЗСМЕРТНИЙ: «Щоб зберегти суверенітет, Україні необхідна нова Конституція, ухвалена для людей»*

«У центрі конституційного процесу повинен бути громадянин».

Фото Леоніда ОЛІЙНИКА.

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ: «Щоб зберегти суверенітет, Україні необхідна нова Конституція, ухвалена для людей»*

Після Революції гідності суспільство зробило великий стрибок уперед, а Основний Закон нашої держави — ​ні, як наслідок — ​Україна переживає глибоку інституційну кризу, що загрожує самому її існуванню. Про це, презентуючи своє бачення конституційного процесу, заявив майбутній кандидат у президенти Роман Безсмертний. Свій намір балотуватися на пост глави країни колишній віце-прем’єр-міністр озвучив 16 липня  у 28-му річницю проголошення Декларації про державний суверенітет України на території Національного заповідника «Софія Київська»

Щоб подолати прірву між потребами українців і нормами Конституції, необхідно наново пройти всі етапи її творення, вважає політик. Він стверджує, що протягом багатьох років владна верхівка підлаштовувала Основний Закон під свої інтереси, не враховуючи нагальних викликів для держави. У результаті Україна балансує на грані законодавчого розпаду. Адже нині країною фактично керують два уряди: на Грушевського і на Банковій, а кволі спроби децентралізації не вирішують конфлікту Києва і регіонів. За словами пана Безсмертного, державні органи, передбачені та непередбачені в Конституції, не працюють для людини. Зокрема, розірвати країну може протистояння Спеціа­лізованої антикорупційної прокуратури, НАБУ і Генпрокуратури. Втім, з огляду на чинну Конституцію, воно логічне, адже жодного слова у ній про дві перші структури не написано, натомість детально роз’яснено роль і функції прокурорів. Крім того, майбутній кандидат у президенти зауважив: «Не може парламент три роки жити без більшості. У такому випадку закони мали б вводити в силу конституційні механізми, яких наразі немає».

Роман Безсмертний наголошує: «Конституцію мають написати професіонали. Час аматорства минув».

Тему змін до Основного Закону активно експлуатуватимуть учасники прийдешніх виборчих перегонів. Втім, той шлях, який уже нині пропонують популісти, може обернутися катастрофою для держави, вважає Роман Безсмертний. Він наголошує: «Конституцію мають написати професіонали. Час аматорства минув». За його словами, більшість наявних зараз ініціатив є юридично нікчемними. Крім того, вони стосуються лише повноважень та функцій тих чи інших органів влади, а не прав людини, що є головним.
Політик акцентував увагу на тому, що працювати над новою Конституцією доведеться в умовах внутрішніх і зовнішніх викликів, в умовах війни.

Він ініціює створення робочої групи на чолі з колишнім суддею Конституційного Суду України Володимиром Шаповалом, яка і працюватиме над механізмами розробки нового закону. Зокрема, вона має підготувати проект Конституційного акта. У цьому документі буде чітко визначений термін, необхідний для прийняття нової Конституції, каже Роман Безсмертний. Він пропонує пройти цей шлях за три роки.

«Новий текст Конституції має бути сформований у трикутнику «Президент — ​парламент — ​суспільство», заявив Роман Петрович. Він наголошує, що майбутній глава держави повинен мобілізувати громадян та народних депутатів для роботи над проектом «нового за духом» Основного Закону. Пан Безсмертний каже, що має своє бачення основних його положень, але не нав’язує їх. Зокрема, він переконаний, що, незважаючи на застереження скептиків, в новій Конституції має бути реалізований новий територіальний устрій. Щоправда, такі кардинальні зміни стануть можливими, якщо проект документа буде ухвалено на всеукраїнському референдумі.

Леонід ОЛІЙНИК.

Telegram Channel