Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Трампа надійся, а сам до роботи берися!

Від такого союзу не смішно, а страшно...

Малюнок із сайту sq.com.ua.

На Трампа надійся, а сам до роботи берися!

В якої країни світу має шукати підтримку Україна після зустрічі президентів США і Росії в Гельсінкі, адже глава Білого дому загравав із господарем Кремля та жодним словом не згадав перед журналістами про московську агресію на Донбасі та в Криму?

 

   Володимир КАРПУК,
народний депутат України 
V та VІ скликань 
(м. Луцьк):

— Україна повинна насамперед опиратися на свою виважену дипломатичну лінію. Але попри численну критику високопоставлених політиків США, зокрема Гілларі Клінтон і Джона Маккейна (Маккейн назвав спільну прес-конференцію двох президентів ганьбою і приниженням для глави Білого дому), розуміємо, що політика США стосовно України не зміниться. Адже Дональд Трамп залишився при своїй думці, що анексія Криму — ​незаконна.
Ми бачимо, що глобальний світ живе власними інтересами. І Україна у своїй політиці повинна опиратися на ті країни, які її сьогодні підтримують. Це держави Європейського Союзу, ті ж Сполучені Штати. І жорстко, наполегливо відстоювати власні інтереси, доносити свою позицію до всього цивілізованого світу.

   Володимир ШЕНДИБИЛО,
заступник головного лікаря Луцької міської клінічної лікарні 
(м. Луцьк):

— Думаю, не потрібно перебільшувати значення цієї зустрічі Трампа і Путіна для нашої країни і поспішно кричати: «Все пропало!» Зрештою, політичну лінію США президент визначає не одноосібно, важливу роль відіграє Конгрес. Суспільство з розвиненою демократією має змогу тримати ситуацію під контролем, урівноважувати її.
А з іншого боку, нам пора зрозуміти, що відповідальність за долю України не можна перекладати на когось, треба самим більше дбати про свою державу, про її обороноздатність, економічний потенціал. Якщо Україна буде сильною і самодостатньою, то на неї зважатимуть у світі. Звичайно, необхідно звертати увагу на геополітичну ситуацію, шукати друзів серед інших країн, але при цьому не треба забувати приказку про самопорятунок тих, хто тоне. Щоб не піти на дно, потрібно скинути тягар корупції, позбутися казнокрадіїв і мати у владі тих людей, для яких інтереси держави будуть на першому місці.

   Олеся КОВАЛЬЧУК,
заслужений учитель України (с. Жидичин Ківерцівського району):

— Важчого і драматичнішого питання для української душі знайти сьогодні годі. Вірного союзника серед сильних держав світу цього ми ніколи не мали. Відтак і відсутня необхідна тяглість. Мої дядьки, юні мельниківці-романтики, майже 100 літ назад зробили висновок: «А Європа — ​хитро…опа». Колись прагматик-патріот Мазепа звернув свій державницький взір на Швецію. Чи не час і нинішнім очільникам активніше шукати підмоги на Півночі у нащадків варягів, тим паче, що від прибалтів таки маємо стійку симпатію. Втім, владцям нашим не до цього, у розпалі — ​передвиборне взаємоїдство.

   Сергій СЛАБЕНКО,
депутат Волинської обласної ради 
(м. Луцьк):

— Ми як мали, так і матимемо підтримку США та більшості країн Євросоюзу. Я не вважаю Трампа фігурою, яка одноосібно приймала чи приймає рішення щодо визначення зовнішньої політики США. Це тільки приватна думка президента. Так, вона прикра і не тільки для нас. Не думаю, що така поведінка Трампа була в інтересах Сполучених Штатів.

   Роман РОМАНЮК,
директор Волинського обласного центру зайнятості 
(м. Луцьк):

— Не треба відгороджуватись від країн, які можуть нам допомогти витримати протистояння з російським агресором. Але й не варто жити очікуванням чогось позитивного від когось, бо часто, як не раз переконувалися, воно не відповідає сподіванням, і тоді настає розчарування. Маємо нести відповідальність за себе, свою державу. Вважаю, що українцям потрібно зміцнювати власну країну. У нас є все для цього: людський, науковий потенціал, земля. Як засвідчує історія, країни, які себе зробили потужними, маніпулюють іншими на догоду власним інтересам.

   Галина ЙОВИК,
директор ЗОШ І–ІІ ступенів, депутат Волинської обласної ради (с. Гішин Ковельського району):

— На мою думку, ми не повинні зациклюватися на якійсь країні стосовно підтримки. Адже відомо, що кожен насамперед дбає про власні інтереси, і не нам, а жителям Америки судити, як чинить їхній президент. Щодо країн, то Канада демонструє велику прихильність до України, це ми спостерігаємо повсякчас. А взагалі в зовнішньополітичній діяльності остаточне слово має сказати Президент Порошенко — ​саме на нього покладені ці обов’язки. І найголовніше — ​зустріч у Гельсінкі двох світових лідерів продемонструвала нам ситуацію на підтвердження того, що потрібно перш за все розраховувати на свої сили, у вирішенні всіх питань шукати внутрішні резерви, а не надіятися, що нам завжди хтось повинен допомагати.

   Ганна СЕРНЮК,
директор школи (с. Городець Володимирецького району Рівненської області):

— Я цікавлюся гео­політикою й дуже уважно стежила за цією зустріччю. Мій висновок простий: нам треба в першу чергу укріплювати власну державу, розвивати та модернізовувати вітчизняну армію. Для цього влада має стати локомотивом, лідером в об’єднанні та згуртуванні всіх українців. Нікому ми в цьому світі не потрібні. Як колись казала моя бабуся: «Якщо сам себе не пошануєш, то ніхто тебе не пошанує».

   Людмила КИРДА,
депутат Волинської обласної ради 
(смт Маневичі):

— Я вважаю, що Україна повинна надіятися на власні сили. Скільки ми вже оглядатимемося на реакцію інших країн? Безкінечно брати кредити, хто їх буде віддавати зрештою?! Ми вже відчули, чого варті домовленості між країнами, гарантії, зокрема Будапештського меморандуму. Кожного з нас торкнулися події, що відбуваються на Сході. Щоранку з острахом прокидаєшся: хоч би не було загиблих! І знову заглядати до кишень інших країн — ​це якось негідно для держави, яка хоче довести світові свою спроможність.

Як колись казала моя бабуся: «Якщо сам себе не пошануєш, то ніхто тебе не пошанує».

Ми сьогодні стоїмо перед Міжнародним валютним фондом з протягнутою рукою. А наші олігархи декларують такі статки, які й не снилися простим громадянам. Гроші з бюджету і далі крадуться, корупція процвітає… От наші депутати прийняли хоча б один закон, де врахували б інтереси простого народу? Не варто сподіватись на Америку, вона не допоможе, якщо ми не змінимося самі. Потрібно взяти всі сили в кулак і довести цілому світові, що ми — ​не гірша країна. Треба багато працювати і самим у своїй державі наводити лад.

   Богдан БУТКЕВИЧ,
ведучий на телеканалі «ЕСПРЕСО TV» 
(м. Київ):

— Альтернатив немає — ​тільки Польща і США. Незважаючи на жодні «розклади», які, на жаль, виникають у відносинах. Ще, можливо, Велика Британія. Для поляків насправді це дуже важливе питання. По-перше, вони добре розуміють, що без вільної України немає вільної Польщі. По-друге, велику роль відіграють наші робітники. І, по-третє, думаю, у них немає сильного бажання пускати представників зовсім чужих культур і цивілізацій. Щодо висловлювань Трампа, то для мене він — ​класичний бізнесмен, який буде говорити що завгодно, однак не факт, що це зробить. Він наче щоразу шукає певну межу і тільки бачить, що є велике несприйняття, — ​відступає. Для президента США, як мені здається, найголовніше, щоб його виборці мали роботу, заробіток тощо. А все інше — ​гра.
Бліц провели Алла ЛІСОВА, Катерина ЗУБЧУК, 
Галина СВІТЛІКОВСЬКА, 
Євгенія СОМОВА, Людмила ВЛАСЮК, Кость ГАРБАРЧУК, Сергій НАУМУК, Олег КРИШТОФ, Олександр ДУРМАНЕНКО.

Telegram Channel