Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Останній бій французького пілота на Волині

Єдуард Пульпе перед вильотом

Фото timenote.info

Останній бій французького пілота на Волині

20 липня 1916 року біля Рожища загинув військовий льотчик Едуард Пульпе (на фото), який вступив у бій проти п’яти німецьких літаків

Влітку 1916–го шеф російського імператорського військово–повітряного флоту великий князь Олександр Михайлович доповідав начальнику штабу ставки верховного головнокомандувача, що біля Ковеля противник зосередив великі авіаційні сили. Німці атакували будь–який літак, що з’являвся над їхніми позиціями.

Росіяни почали нарощувати «авіаційні» м’язи, зокрема взялися створювати перші винищувальні авіазагони. Допомагали й союзники: французи скерували в Росію чотирьох льотчиків, серед них був і Едуард Пульпе. Він народився в Ризі, закінчив Московський університет. З юності цікавився авіацією, навіть пробував самостійно конструювати літаки. З початком Першої світової війни вступив до французьких військово–повітряних сил.

Едуард Пульпе брав участь у багатьох боях у високості. В одному з них — під Верденом — зумів протистояти вісьмом німецьким асам, причому два літальні апарати йому вдалося збити. Усього він мав 5 повітряних перемог. Не раз лише дивом льотчик дотягував до аеродрому. Відважного латиша нагородили «Військовою медаллю» та «Військовим хрестом з чотирма пальмами». Як бачимо, на східний фронт Франція відправила одного з найкращих пілотів.

Під Ковелем французький ас збив ще три аероплани.

Під Ковелем французький ас збив ще три аероплани. Того дня Пульпе помітив п’ять ворожих «Альбатросів», які летіли з Ковеля до Луцька. Міг ухилитися від поєдинку, але не захотів і почав свій останній бій. Зумів збити два німецькі літаки. Супротивник перегруповується і кулеметами пробиває французький «Ньюпорт», льотчик отримує поранення. Німці змогли перебити закрилки, і машина Пульпе входить у штопор. Відважному пілоту вдалося вивести аероплан із піке, але потім літак різко впав на землю біля позицій російської піхоти.

Коли солдати добігли до нього, льотчик ще був живий і просив води, але одразу ж помер. Після почесної панахиди у Луцькому костелі тіло героя відправили в Ригу. За проявлену доблесть Едуарда Пульпе нагородили орденом Святого Георгія IV сту­пеня.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel