Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як у Луцьку захищають інтереси виборців в округах без депутатів*

Тарас Шкітер: «Ми прагнемо відновити соціальну справедливість».

Фото свідомі.укр.

Як у Луцьку захищають інтереси виборців в округах без депутатів*

Коли говорять про несправедливість на виборах, більшість людей відразу ж думає про фальсифікації, підкуп чи будь-які інші механізми нечесної боротьби. Проте чесна гра за встановленими правилами також викликає сумніви

У 2015 році в більшості міст України з’явилися округи без депутатів. Особливого значення цьому «феномену» в суспільстві, зокрема у Луцьку, який має 12 «осиротілих» територіальних виборчих округів, – не надавали.

У 2017-му ІА «Конкурент» провело дослідження, результати котрого продемонстрували, що території міста, які умовно не мають свого представника серед депутатського корпусу, отримують суттєво менше коштів на благоустрій, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, інші інфраструктурні поліпшення.

Ця проблема дала поштовх для започаткування проекту «Округи без депутатів» громадянським рухом «СВІДОМІ». Його ініціатором став Андрій Покровський, а автором – Тарас Шкітер. Щоб виправити несправедливість, у Луцьку засновник руху Андрій Покровський добився виділення коштів на часткове вирішення проблеми округів без представництва.

Території, які не представлені своїм «лобістом», отримують значно менше грошей на інфраструктуру, десятки тисяч виборців виявляються обділеними. 

Проте для ефективної роботи в цьому напрямку на всеукраїнському рівні потрібні масштабніші зміни. Саме тому співзасновник «СВІДОМИХ» Тарас Шкітер подав проект «Захист інтересів виборців в округах без депутатів» на конкурс «Нові лідери». Проблема знайшла відгук і серед експертів, і серед громади, що дало змогу лучанину увійти в сотню кращих і далі боротися за можливість реалізувати свою ініціативу.

Щоправда, наполеглива робота з відновлення справедливості та рівномірного фінансування розпочалася давно. 

«Ми постійно спілкуємося з лучанами, дізнаємося про їхні потреби, аналізуємо їх та працюємо над створенням системних механізмів їх вирішення. Проблема бездепутатських округів — очевидна. Території, які не представлені своїм «лобістом», отримують значно менше грошей на інфраструктуру, десятки тисяч виборців виявляються обділеними. Ми прагнемо відновити соціальну справедливість», – зауважив Тарас Шкітер.

Руслан ПИЛИПЧУК.

Telegram Channel