Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Анатолій Вітів:  «Україна має право вимагати у Польщі вибачень  і репарацій за окупацію українських земель»*

Фото з архіву Анатолія ВІТІВА.

Анатолій Вітів: «Україна має право вимагати у Польщі вибачень і репарацій за окупацію українських земель»*

Польський президент Анджей Дуда ніяк не може заспокоїтися й усвідомити той простий факт, що нової польської імперії — Речі Посполитої, яка була окупантом України (і не тільки) – уже не буде. Але замість того, щоб попрощатися з хворобливим маренням поляків «від можа до можа», Варшава продовжує завзято вказувати українцям, кого їм шанувати, героїзувати і як трактувати свою історію

Анатолій ВІТІВ, 
голова Волинської «Свободи», депутат Волинської облради (на фото)

Формулювання наших західних сусідів на кшталт «Малопольщі», «східних кресів» абсолютно тотожні московській «Малоросії». Їхні пихатість, гонор, зверхність і віра у власну непогрішимість та святість рано чи пізно призведуть до поганих наслідків, як це вже не раз траплялося в історії.

Хочу вказати ще раз президентові Дуді: не в ту дудку ви дмете. Українці ніколи не відмовляться від своїх героїв, а польські загарбники, починаючи з часів Казимира, козаччини і завершуючи військами Пілсудського та Армії Крайової, назавжди залишаться окупантами і поневолювачами. УПА для українців завжди буде борцем проти завойовників, які прийшли на українську землю, в тому числі із польськими нападниками.

Не польській владі вказувати, які закони нам приймати.

Не польській владі вказувати, які закони нам приймати, кого вважати своїми героями, а кого — ворогами й агресорами. Якщо Дуда хоче історичної правди, то він її отримає. Вже давно настав час визнати що Польща була загарбником і окупантом України, а її осадники нічим не відрізнялися від росіян, якими заселяли винищені голодомором українські території, і від німців, котрі прибули на наші землі в часи окупації Третім рейхом.

Ми чекаємо від Польщі вибачень за багаторічну політику окупації, колонізації, дискримінації та знищення українського етносу. Також маємо право вимагати від Варшави виплати репарацій за загарбання наших історичних земель військами другої Речі Посполитої.

Telegram Channel