Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Синя накидка, хвостик – як нитка, смачна і зваблива соковита слива

Фото brjunetka.ua.

Синя накидка, хвостик – як нитка, смачна і зваблива соковита слива

Її батьківщиною є Середня Азія, Північний Іран та Кавказ. Але нині ці плодові дерева ростуть майже в усіх країнах із помірним кліматом. Різні їх сорти обдаровують урожаєм з липня до вересня. Ці ягоди можна сушити, в’ялити, коптити, маринувати, заморожувати. Годяться вони і для варення, повидла, компотів, джемів. А ще – для чудових соусів, приправ, закусок. Сливи містять багато органічних кислот (яблучну, лимонну, щавлеву), у стиглих плодах чимало різних цукрів: фруктоза, глюкоза, сахароза. Виявляється, ця ягода має прекрасні лікувальні властивості: поліпшує перистальтику кишківника, нормалізує травлення, сприяє виведенню з організму шлаків. Купуючи або збираючи сливи, беріть тільки цілком дозрілі. Тонкий білуватий наліт на шкірці ягоди свідчить, що її зірвали спілою

Угорки мариновані

Консервовані за таким рецептом сливи цілком можна вважати «нашими маслинами», адже вони чудово смакуватимуть із м’ясними стравами, твердими сирами, згодяться і для приготування канапок, і як доповнення до гарніру

 

 Інгредієнти: 3,5 кг слив, 0,75 л води, 1,5 кг цукру, 0,5 л оцту, 5 г духмяного перцю (горошком), 5 г гвоздики, 5 г лаврового листя.

Приготування. У киплячу воду додати цукор, оцет, лаврове листя, гвоздику та духмяний перець і вкинути в гарячий маринад помиті угорки. Накрити каструлю кришкою і залишити на добу. Наступного дня розсіл зцідити, знову закип’ятити і залити ягоди. Так повторити 4 рази. На 5-й день розкласти сливи в простерилізовані слоїки, маринад прокип’ятити впродовж кількох хвилин, залити ним кожну банку доверху і закатати простерилізованими кришками.

 

Птиця у сливовому соусі

Готувати цю вишукану страву слід починати заздалегідь, аби м’ясо встигло добре промаринуватися

 

 Інгредієнти: 4 стегенця качині або курячі (чи 2 індичі), 1 паличка кориці, 1–2 стручки перцю чилі, 16–20 слив, 1 ст. л. олії (краще оливкової), 80 мл соєвого соусу, 1,5–2 ст. л. цукру, 2–3 зірочки бодяну (бадьяну, анісу зірчатого), 1 ст. л. спецій до м’яса птиці.

Приготування. Зніміть зі стегенець шкіру, замаринуйте їх, змішавши олію, соєвий соус і всі спеції включно з бодяном та корицею, і залиште у прохолодному місці щонайменше на 3 години, а краще на добу. На деко викладіть порізані невеликими шматочками сливи, покраяний соломкою чилі, посипте цукром, полийте маринадом, перемішайте, зверху покладіть стегенця і ставте в духовку, розігріту до 170Со, на 2–2,5 години, аж поки м’ясо почне відставати від кісток. Час від часу заглядайте, чи не википів соус, бо сливи бувають різні, хоча зазвичай соку достатньо в усіх сортах. Подавайте із салатом чи гарніром.

До речі. М’ясо може прекрасно пропектися і швидше, але соус буде рідким, не загусне, рідина не встигне випаруватися. І ще одне: чилі під час тривалого запікання віддає всю можливу гостроту, тож тим, хто не любить гострого, варто класти його менше.

 

М’ясні рулетики зі сливами та ялівцевим соусом

Це традиційна страва австрійської кухні – надзвичайно смачна, ситна й ароматна

 

 ​Інгредієнти: 1,5 кг м’якоті свинини, сливи, сіль та перець – за смаком; для соусу – 1 цибулина, 10 ягід ялівцю, 2 варені яєчні жовтки, 1 ч. л. лимонної цедри, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. цукру (з чубком), 2 ст. л. олії, сіль за смаком.

Приготування. М’ясо посолити, поперчити і залишити в холодильнику на 4–6 годин, після чого порізати на великі скибки завтовшки 1,5–2 см, щоб зручно було скручувати в рулет. Викласти на м’ясо сливи (підійдуть не лише свіжі, а й мариновані або в’ялені), згорнути рулетом, обв’язати й обсмажити на сковороді до рум’яної скоринки на великому вогні. Перекласти рулетики в жаростійкий посуд, змащений смальцем, і запікати в духовці, періодично перевертаючи та поливаючи водою і м’ясним соком, що утворився.

Для соусу цибулину покраяти кубиками, додати ягоди ялівцю, цедру лимона, варені жовтки, цукор. Розтерти до однорідної маси, влити олію, лимонний сік, посолити до смаку і ще раз добре розтерти. Подавати до печеного м’яса.

До речі. Не маєте ягід ялівцю – замініть кизилом, вишнями, журавлиною тощо.

 

Слив’янка

Власноруч приготовані напої – предмет гордості кожного господаря чи господині

 

 Інгредієнти: сливи, горілка, цукор.

Приготування. У бутель із широкою шийкою насипати спілих угорок і залити горілкою так, щоб вона покривала сливи. Щільно закупорити ємність і поставити в темне місце. Через 6 тижнів рідину злити, а ягоди щедро засипати цукром, закрити і залишити на 2 тижні. Тоді зцідити сироп, що утворився, змішати з настояною на сливках горілкою, профільтрувати, розлити у пляшки, щільно закоркувати (для надійності можна ще й залити парафіном) і зберігати у прохолодному місці. Слив’янка готова через 5–6 місяців.

 

Повидло

Для цієї смакоти зазвичай використовують угорки

 

 Інгредієнти: сливи, цукор.

Приготування. Очищені від листя і плодоніжок ягоди миють, перекладають у кастрюлю з антипригарним дном, додають води і розварюють, охолоджують і протирають крізь сито від шкірки та кісточок. Отримане пюре варять на маленькому вогні, періодично помішуючи. Коли повидло стане густішим, додають цукор до смаку і ще варять близько години – до бажаної консистенції. Розкладають у стерильні банки, закривають стерильними кришками. Зберігають у холодному місці.

 

Ткемалі

Пікантний грузинський соус готують із синіх слив з тоненькою шкіркою і кислим смаком. Класичний рецепт обов’язково передбачає спеції, головна з яких – омбало. Знайти таку траву у нас складно, тож допускається її заміна сушеною перцевою м’ятою

 

 ​Інгредієнти: 5 кг слив, 500 мл води, 5 стручків перцю «вогник», 10–15 зубчиків часнику, 2 ст. л. солі, 1 скл. цукру, по 2 ст. л. уцхо-сунелі, омбало (сухої м’яти) і коріандру меленого.

Приготування. Сливи залити окропом, поставити на середній вогонь і варити до м’якості. Трохи охолодити, протерти через сито, відокремивши м’якоть від кісточок та шкірки. Додати сіль, цукор, спеції, пюре з часнику і перцю. Перемішати, варити 30 хвилин. Розлити у стерилізовані слоїки і закатати стерильними кришками.

 

Тістечко «Сливи в хусточках»

Пісочне сирне тісто відмінно поєднується із соковитою сливою з коричним ароматом. Печиво має хрустку скоринку і чудово смакуватиме з кавою, чаєм, молоком

 

 Інгредієнти: 220 г вершкового масла, 170 г сиру, 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 300 г борошна, сливи, цукор-рафінад, 0,5 ч. л. меленої кориці, 1 яєчний білок.

Приготування. Добре охолоджене масло посікти з борошном, сіллю і цукром. Додати кисломолочний сир і добре вимісити. Коли тісто збереться в грудку, загорнути її в целофан і поставити в холодильник. Через 10–12 годин покласти тісто між двома листами харчової плівки, розкачати до товщини 2 мм, зняти плівку і порізати тісто на квадрати 7х7 см. У центр кожного шматка положити по сливці із грудочкою цукру замість кісточки, присипати меленою корицею і защипнути чотири кінці тіста вгорі. Змастити тістечка білком і посипати цукром. Випікати 18–20 хвилин при 190Со.

Telegram Channel