Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Він у нас такий невпевнений…»

Волинь-нова

«Він у нас такий невпевнений…»

Відомо, що основні риси особистості та характеру малюка проявляються вже з перших місяців життя. Але батьки повинні формувати самооцінку дитини, впливати на її ставлення до самої себе, своїх якостей, удач, недоліків. Адже кожен мріє виростити самодостатнього, щасливого нащадка

У дошкільнят самооцінка, як правило, трохи завищена. У цьому віці важливо підтримувати у малюка позитивну і доволі високу думку про себе. Для цього старайся частіше хвалити дитину, уникати в розмові частки «не», давати посильні завдання, щоб вона могла їх виконати і зрадіти, що у неї все вийшло.

Період перетворення дитини на дорослу особистість не в усіх проходить безболісно. Будь-яка критика може бути сприйнята вороже або ж узята занадто близько до серця.

Маленькі школярики вчаться порівнювати себе з однолітками і давати більш об’єктивну оцінку своєї поведінки, реакції, здібностей. До того ж на цьому етапі в їхній світогляд вносить свої корективи система балів, що існує в школі. Батькам необхідно заохочувати старання дитини, відзначати досягнення, найменші перемоги. У разі програшів не сварити й не звинувачувати, а навпаки — ​підбадьорити.

Самооцінка підлітків уже цілком адекватна і відповідає реальності. Діти в цьому віці здатні розібратися в своїх успіхах і невдачах, правильно охарактеризувати якості свої та однокласників. Для них авторитетною стає думка однолітків, а не дорослих, з’являється бажання посперечатися і відстояти свою точку зору. Тут важливо не тиснути, не конфліктувати, не читати моралі, а втриматися в ролі безумовного друга, готового прийти на допомогу, підказати і порадити.

Період перетворення дитини на дорослу особистість не в усіх проходить безболісно. Будь-яка критика може бути сприйнята вороже або ж узята занадто близько до серця. Психіка старшокласників дуже ранима, почуття загострені, самооцінка або зашкалює, або падає до нуля. Саме цей період небезпечний заглибленням у себе, загрозою потрапити під чужий вплив. Якомога частіше говоріть дитині про те, що труднощі, які видаються непереборними, насправді їй під силу здолати. Не забороняйте самовиражатися, навіть якщо син чи донька вирішать пофарбувати волосся, зробити татуаж тощо. Це явище тимчасове.

Головне — ​вірте у свою дитину. Їй важливо розуміти, що ви будете з нею до кінця в будь-якій ситуації. Якщо вона відчуватиме вашу підтримку, то не боятиметься зазнати невдачі.

Telegram Channel