Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На столі 12 страв пісних, кутя — найголовніша серед них

Фото kurs.if.ua

На столі 12 страв пісних, кутя — найголовніша серед них

Уже зовсім скоро українські міста і села звеселятиме гомін колядників, що йтимуть від хати до хати з радісною звісткою і славитимуть народження Божого Сина. А поки що у кожній родині готуються до зустрічі одного з найвеличніших празників та Святвечора. Сподіваємось, у нашій добірці господині знайдуть для себе підказку чи цікаву ідею для пісної вечері

Буряк фарширований
Оригінальна подача смачної страви зі звичних продуктів

 

 

Інгредієнти: 8 невеличких буряків, філе 1 оселедця, 1 червона цибулина,  2 мариновані огірки, 1 кисле яблуко, пісний майонез, зелень, горіхи волоські.
Приготування. Бурячки зварити або запекти до готовності, охолодити й почистити. За допомогою ложки вийняти серединку, залишивши тонкі стінки. Підготувати начинку: філе оселедця, цибулю, огірки та м’якоть буряка нарізати дрібними кубиками, додати яблуко, натерте на тертці з великими отворами, заправити майонезом. Нафарширувати цією сумішшю бурячки, посипати подрібненими горіхами.

Кутя по-житомирськи
У кожному регіоні – свій рецепт цієї страви. На Житомирщині, приміром, готують навіть «п’яну» кутю

 

 

Інгредієнти: 1 скл. пшениці, по  0,5 скл. маку, горіхів, кураги та родзинок, 0,5–1 скл. виноградного соку, 1 ст. л. меду, 1–2 ст. л. червоного вина.
Приготування. Пшеницю заливають на 2–3 години холодною водою, після чого відціджують, заливають окропом і варять до готовності на повільному вогні. У готову кашу додають розтертий мак, запарені на півгодини родзинки, подрібнені горіхи і курагу, виноградний сік, мед і вино.

Картопляні горщики
Бульба знайдеться у кожному домі, запасаймося грибами – і нумо до справи! 

 

 

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 0,5 кг свіжих шампіньйонів або глив, 2 цибулини, 100 г пісного майонезу, 5–7 ст. л. олії, петрушка, сіль та спеції – за смаком.
Приготування. Гриби нарізати шматочками, потушкувати з цибулею на пательні і викласти в горщики. Бульбу покраяти дольками, обсмажити до золотавої скоринки і додати до грибів. У кожен горщик налити води, щоб майже покривала картоплю, посолити, притрусити спеціями, змастити верх майонезом, накрити кришкою і поставити в духовку на 30–40 хвилин. При подачі на стіл посипати петрушкою.

Кутя «Панська»
Варіантів її приготування —безліч, але незмінним залишається те, що вона — чи не головний атрибут свята

 

 

Інгредієнти: 2 скл. пшениці; 50 г цукатів; 0,5 скл. волоських горіхів;  0,5 скл. маку, мед за смаком.
Приготування. Пшеницю добре промити і замочити на 2–3 години. Варити на повільному вогні до готовності. У 4 ст. л. води розчинити мед за смаком, залити кашу медовим сиропом. Горіхи подрібнити й обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати, настоювати  2–3 години. 

Узвар
Він незамінний на традиційному святковому столі. Крім того, ним можна розбавити густу кутю

 

 

Інгредієнти: по 100 г різних сухофруктів (яблука, груші, вишні, сливи), 50 г родзинок, 2 л води, по 0,5 скл. цукру і меду.
Приготування. Воду довести до кипіння, всипати промиті сухофрукти. Додати цукор і прокип’ятити 5 хвилин. Зняти з вогню і дати настоятись  5–6 годин. Мед додавайте за смаком в теп­лий узвар.

Рулет із оселедця
Альтернатива звичному салату «Оселедець під шубою», але і готується швидше, і подати можна порційно

 

 Інгредієнти: 2 філе оселедця, 1 варений буряк, 1 варена морква, 1–2 картоплини, пісний майонез, сіль, зелена цибуля.
Приготування. Варені буряк, моркву та картоплю окремо натерти на дрібній тертці. До кожного овоча додати трохи пісного майонезу й посолити за смаком. Зелену цибулю помити і дрібно нарізати. Овочі викласти на харчову плівку у такій послідовності: буряк, морква, картопля, далі – шматочки оселедця. Зверху посипати зеленою цибулею і за допомогою плівки згорнути в рулет. Покласти у холодильник як мінімум на годину. Готову страву порізати шматочками й оздобити зеленою цибулею.

Скумбрія в гірчичному соусі
Ті, хто полюбляє цю рибку, готують її за різними рецептами. Думається, ще один не стане зайвим, адже запечена під гірчичним маринадом скумбрія смачна, соковита і просто тане в роті

 

 Інгредієнти: 2 скумбрії, 1 ріпчаста цибулина,  2 ст. л. майонезу, 3 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці, зелень.
Приготування. Скумбрію почистити, вимити і нарізати порційними шматочками. Цибулю покраяти півкільцями. Для соусу змішати майонез, соєвий соус і гірчицю (солі не треба), перемішати до однорідності. До рибки додати цибулю, гірчичний соус і поставити маринуватися на 20–30 хвилин, після чого перекласти у форму і запікати в розігрітій духовці 20–25 хвилин за температури 170 градусів до легкої рум’яності. Подавати з улюбленим гарніром.

Сьомга під лимонним соком
За таким рецептом можна спробувати запекти й іншу рибку

 

 

Інгредієнти: стейк сьомги, сіль, перець, сік 1 лимона, 2 ст. л. зелені, 1–2 скибочки лимона, 1 ст. л. майонезу, 1 зубчик часнику.
Приготування. Рибу поперчити й посолити з обох боків, натерти часником. Змастити лимонним соком. Майонез перемішати із зеленню, обмазати ним скумбрію, зверху покласти скибочку лимона. Запікати за температури 180 градусів близько 
30 хвилин. 

Паштет із квасолі
Чудова пісна намазка, багата білками, має ніжний та приємний смак і є відмінною альтернативою печінковому паштету

 

 

Інгредієнти: 1 скл. квасолі,  0,5 скл. волоських горіхів, 1 морквина, 1 цибулина, 1–2 зубки часнику, сіль та перець – за смаком.
Приготування. Відварити квасолю, моркву потерти на грубій тертці та підсмажити з подрібненою цибулею. Горіхи підсушити на сковороді (без жиру) або в духовці. Все разом перемолоти через м’ясорубку. Посолити, поперчити, додати часник, пропущений через прес або розтертий у ступочці, і добре вимішати. Такий паштет можна щільно втрамбувати у форму і поставити у холодильник на кілька годин. Він матиме густу консистенцію, буде придатний для нарізання шматочками. Якщо ж ви надаєте перевагу рідшому паштету, який можна намащувати на хліб, додайте 2 ст. л. пісного майонезу і перемішайте.

Telegram Channel