Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Засяє сонцем великодній хліб!

Фото ladypotr.net.

Засяє сонцем великодній хліб!

Смачного! Навіть досвідчені господині, які пекли паску добрий десяток разів (а то й не один!), все одно щоразу з трепетом приступають до цієї справи, хвилюються, щоб тісто гарно підійшло, щоб випічка не підгоріла, щоб смачною вдалася... Хтось незмінно користується одним і тим же перевіреним роками рецептом, хтось шукає нових, оригінальних. Та в будь-якому разі найголовніший секрет – готувати з любов’ю та молитвою. Тоді все обов’язково вдасться

Сирна

 

 У багатьох родинах вона стала таким же невід’ємним атрибутом Великодня, як і класична паска

Інгредієнти: 1 кг сиру, 250 мл вершків 10% жирності, 5 яєць, 2 склянки цукру, 250 г вершкового масла, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукатів, 1 пакетик ванільного цукру, 1 лимон.

Приготування. Відокремте жовтки від білків і збийте. У збиту жовткову масу додайте вершки, перемішайте і доведіть до кипіння на водяній бані або в каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і стежте, щоб не підгоріло. Охолодіть. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Ізюм промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона. В остиглу яєчно-жовткову масу втирайте сир та вершкове масло. Туди ж додайте горіхи, родзинки, лимонну цедру і ванільний цукор. Усе добре вимішайте. Спеціальну форму застеліть двома шарами вологої марлі і викладіть у неї приготовлену суміш. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин, щоб витекла зайва рідина і сирна паска набула форми. Прикрасьте цукатами.

Особлива

Скориставшись цим рецептом, навіть ті жінки, яким доводиться цілий день проводити на роботі, зможуть потішити своїх рідних смачною і пухкою домашньою паскою. Адже все так просто: розчиняєте вранці, а ввечері додаєте решту складників, замішуєте, розкладаєте тісто у форми і практично відразу печете

 

 Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, подрібнити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на півдоби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити – чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. В кінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змащуємо верх збитим жовтком і випікаємо у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздоблюємо на свій смак.

Глазур для паски

Нерідко великодній хліб покривають глазур’ю, вона особливо подобається малечі. Як приготувати таку помадку, яка б не обсипалася?

Інгредієнти: 2 яєчні білки, 100 г цукру, дрібка солі, 0,5 склянки води, лимонний сік.

Приготування. Зваріть сироп із цукру та води. Охолодіть білки і збийте їх до високої піни. Дуже повільно влийте в білки гарячий сироп, не перестаючи збивати їх у цей час. Продовжуйте збивати білки, поки сироп не охолоне. Щоб глазур блищала, на фінальному етапі приготування додайте в неї чайну ложку лимонного соку. Наносьте помадку на гарячу паску, щоб вона «схопилася».

Щоб паска вдалася

l Всі продукти для приготування великоднього хліба (крім білків для глазурі) необхідно заздалегідь (як мінімум за годину) дістати з холодильника.

l Здобне тісто любить тепло, тому при його приготуванні не повинно бути протягів.

l Дуже важлива консистенція тіста: воно має бути не надто рідким і не загустим, при різанні ножем тісто не повинно до нього прилипати.

l Перевірити, чи достатньо підрухалося тісто у формах, доволі просто – злегка натисніть пальцем: відпружинить – пора пекти, слід залишається – нехай ще постоїть.

l Якщо ви печете паску у високій формі, доцільно прикрити верх змоченим листком паперу для випічки, щоб верхня скоринка не підгоряла.

Ароматна

Наявність у тісті цитрусових забезпечує цій випічці яскравий колір і насичений смак

 

 Інгредієнти: 6 яєць, 200 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 200 г цукру, 1 апельсин і цедра одного лимона, 0,5 скл. молока, борошно.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці й просійте до них трохи борошна. Дайте опарі постояти в теплому місці близько години. Потім додайте в неї яйця, збиті з цукром, розтоплене масло, сіль, стертий на тертці апельсин, цедру лимона і замісіть, поступово підсипаючи борошно (місити треба якомога довше – понад півгодини). Готове тісто розкладіть у змащені форми й дайте трохи підійти, змажте яйцем і випікайте при середній температурі.

Французька

Недарма кажуть: що не край – то свій звичай. Це стосується і випічки. Паска по-французьки містить капучино, і це надає їй неповторного шарму

 

 Інгредієнти: 300 г цукру, 300 г маргарину, 5 яєць, 375 г борошна, 15 г розпушувача, 2 пакетики капучино, дрібка солі.

Приготування. Розм’якшити маргарин до кімнатної температури (можна у мікрохвильовці: 30 секунд – і готово), перемішати його з цукром за допомогою міксера або блендера. Відокремити жовтки від білків. До цукру з маргарином по одному додати жовтки: спочатку один – перемішати, потім другий – так усі п’ять. Поступово всипаємо борошно, перемішуємо, щоб вийшла однорідна маса. Додаємо розпушувач, дрібку солі, капучино. Окремо збиваємо білки близько 10 хвилин, щоб вийшла стійка піна, і вводимо їх в основну масу.

Духовку розігріваємо до 180°С. Змащуємо форму вершковим маслом і викладаємо приготоване тісто не більш як на 1/2 її висоти. Залишаємо на півгодини, щоб нарухалося. Ставимо в духовку і випікаємо 50 хвилин.

Telegram Channel