Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Мутації через вибух на Чорнобильській АЕС триватимуть 800 літ

У забрудненому радіацією селі Малинівка з’явилося порося-мутант: одна голова, три вуха, два тулуби.

Фото із фондів Українського національного музею «Чорнобиль».

Мутації через вибух на Чорнобильській АЕС триватимуть 800 літ

Найнебезпечнішим у зоні відчуження є Червоний, або Рудий, ліс – на нього припала найбільша кількість опадів, що містять радіоактивні елементи

У перші роки після аварії у радіусі 30 кілометрів навколо ЧАЕС виростали рослини небачених розмірів. Це стосувалося як дикорослих, так і господарських культур, у яких дійсно була найвища врожайність. Цей факт сприяв розвитку різних тлумачень феномену радіоактивності. Саме в Чорнобилі, на думку біологів, можливі найбільші прояви мутації у тварин і рослин.

Тим паче, що природа, позбавлена впливу людини протягом 30 років, завирувала у зоні ЧАЕС з новою силою, і тепер вона кишить дикими тваринами. Різноманіття видів може конкурувати із найвідомішими заповідниками та національними парками світу.

Робітники, що здійснювали прибирання після катастрофи, могли працювати безпечно лише сорок секунд.

Тут процвітає популяція вовків, оленів, орлів, бобрів, лисиць та інших тварин. Знову з’явились унікальні для нашої країни бурі ведмеді. Крім того, у зоні відчуження науковці зафіксували рисей, диких кабанів, лосів, зайців, річкових видр, косуль, сов, журавлів та інших тварин. Є кілька видів кажанів, які занесені до міжнародної Червоної книги.

Однак, варто зауважити, на Міжнародній конференції генетики оприлюднили шокуючі дані про те, що мутації через вибух на ЧАЕС триватимуть 800 років.

Є дуже багато цікавих, подекуди навіть страшних знімків, які підписані «Фото мутантів із Чорнобиля». Вірити в їхню реальність чи ні — залежить лише від вас. Але те, що вибух на ЧАЕС породив чудовисько — радіацію, це точно!

Лоша народилося 15 червня 1989 року у «зоні»  з вісьмома кінцівками.
Лоша народилося 15 червня 1989 року у «зоні» з вісьмома кінцівками.

 

Трагедія на атомній — тільки факти:

  •  50 мільйонів кюрі — саме така кількість радіації тоді потрапила в атмосферу. Для порівняння: ця цифра дорівнює наслідкам вибухів 500 таких атомних бомб, які в 1945 році американці скидали на Хіросіму.
  •  Чорнобильська катастрофа 26 квіт­ня 1986 року виявилася настільки масштабною, що їй присвоїли 7 рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) — локальної катастрофи з глобальними наслідками. До слова, так само оцінюється аварія на АЕС «Фукусіма-1» в Японії, що сталася у 2011 році внаслідок землетрусу.
  •  Під час розплавлення активної зони реактора троє добровольців кинулися в радіоактивний басейн, щоб відкрити трубопровід. Ніхто з них не залишився в живих, але своїми діями вони не дали реакторові вибухнути.
  •  Рівень радіації в Чорнобилі був настільки високим, що загиблих ховали у свинцевих трунах. Робітники, що здійснювали прибирання після катастрофи, могли працювати безпечно лише сорок секунд.
  •  Жителі міста Прип’ять були сповіщені про катастрофу через 2 дні після трагедії. А весь світ дізнався про неї після того, як у Швеції зафіксували високий рівень радіації.
  •  Було евакуйовано 47 500 жителів Прип’яті — тепер це мертве місто. Загалом переселено понад 250 000 осіб. Під випромінювання внаслідок вибуху у Чорнобилі потрапило 1,9 млн чоловік в Україні. Загалом — 8,4 млн осіб у Білорусі (ця країна отримала 70% забруднення внаслідок аварії), Росії, Україні та інших державах Європи. Радіоактивні дощі випали навіть в Англії та Ірландії.
  •  За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Від 4 000 до 10 000 чоловік загинуло від наслідків вибуху. Понад 70 тисяч стали інвалідами.
  •  Зараз у зоні відчуження проживає 140 осіб — так званих самопоселенців.

Петро МАКАРУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel