Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Кличе Великдень усіх на гостину...»

Фото brzozowo.pl.

«Кличе Великдень усіх на гостину...»

У передсвяткових клопотах кожній господині знадобиться невеличка «шпаргалка» з цікавими рецептами, адже хочеться, щоб пасхальне застілля, на яке зазвичай збирається вся родина, було особливим – запам’яталося і щирим спілкуванням, і смачними стравами, й оригінальною подачею

Салат-заливне

 

 Інгредієнти: 200 г моркви, 200 г мороженого або консервованого зеленого горошку, 350 г картоплі, 200 г вареної шинки, 1 яблуко, лимонний сік, сіль, перець, 5 варених яєць; для соусу — ​6 ст. л. майонезу, 3 ст. л. густої сметани, 1 ст. л. готової гірчиці, 200 мл овочевого бульйону, 20 г желатину.

Приготування. Зварити і нарізати дрібними кубиками картоплю, моркву, додати горошок (морожений попередньо відварити, бульйон, як і рідину з консервованого, можна використати для приготування соусу). Шинку і яблука дрібно порізати. Яблука скропити лимонним соком. Усе змішати. Для соусу з’єднати майонез, сметану, гірчицю, сіль, перець. У 200 мл овочевого бульйону замочити на 40 хвилин желатин, тоді підігріти, помішуючи, до розчинення желатину (але не кип’ятити), остудити до температури не вище температури тіла, перемішати з майонезною сумішшю і заправити підготовлені продукти. Застелити форму харчовою плівкою так, щоб її краї звисали, половину заправленого салату розподілити по дну форми, уздовж викласти варені яйця і накрити другою половиною салату. Загорнути краї плівки й поставити страву на 8 годин у холодильник для застигання. Перед подачею на стіл вийняти з форми, зняти плівку і викласти заливне на блюдо. Прикрасити скибочками солодкого перцю та зеленню.

 

Салат «Веснянка»

 

 Інгредієнти: 2 курячих філе, 5 варених яєць, 1 довгий огірок (або 2 короткі), по пучку зеленої цибулі та кропу, 0,5 скл. підсмаженого соняшникового насіння, 200 мл майонезу, 1 ст. л діджонської гірчиці, сіль та мелений чорний перець – за смаком.

Приготування. Курятину промити, обсушити, замаринувати в солі та спеціях і спекти. Охолодити і покраяти м’ясо соломкою. Так само нарізати яйця та огірок. Зелень дрібно посікти. Зсипати в миску всі інгредієнти (залишити трохи соняшникового насіння і кропу для посипання салату), посолити. Для заправки змішати майонез, гірчицю, перець, влити цей соус до решти продуктів, вимішати і викласти в салатник. Зверху притрусити насінням та кропом.

 

Печиво «Великодні гніздечка»

 

 Інгредієнти: 350 г борошна, 200 г масла, 0,5 скл. цукрової пудри, 1 ч. л. розпушувача для тіста, 3 ст. л. какао-порошку, 1 яйце, дрібка солі, 90 г чорного шоколаду, 150 мл вершків, цукерки «Морські камінці».

Приготування. Змішати в мисці борошно, какао, розпушувач та сіль. В іншій ємності розтерти вершкове масло з цукровою пудрою, додати яйце і ретельно вимішати. Всипати суху суміш до масляно-яєчної і добре вимісити спочатку ложкою чи лопаткою, тоді руками. Готове тісто замотати в харчову плівку і поставити в холодильник. Приблизно через годину вийняти, розділити на частини, пропустити кожну через часниковий прес або м’ясорубку (в такому разі «галузки» будуть грубшими), викласти на встелене папером для випічки деко у формі «гніздечок», витиснути в кожному заглиблення для крему і спекти. Коли схолонуть, заповнити «гнізда» кремом, для якого слід розтопити шоколад із вершками на «водяній бані», постійно помішуючи. Зверху на крем викласти по декілька цукерок-«яєчок».

 

Печінкові млинці

 

 Інгредієнти: 0,5 кг печінки, 150 мл молока, 1–2 цибулини, 3 яйця, 4 ст. л. борошна, 0,5 ч. л. солі, 100 г вершкового масла, олія для смаження; для начинки – 2 морквини, 300 г печериць, 2 плавлені сирки, 3–4 ст. л. майонезу, сіль, перець, зелень – за смаком.

Приготування. Печінку вимити, видалити плівку, пропустити разом із цибулею через м’ясорубку. Щоб тісто було ще ніжніше, можна збити блендером. Додати просіяне борошно, яйця, молоко, м’яке вершкове масло, сіль і знову добре збити, щоб маса збільшилася в об’ємі. Накрити плівкою і залишити на 15 хвилин, після чого смажити млинці на сковороді з невеликою кількістю олії. Для начинки моркву натерти на дрібній тертці й смажити до м’якості в невеликій кількості олії та води, всипати гриби, нарізані соломкою, посолити, додати спеції й тушкувати до готовності. Плавлений сирок натерти на тертці, змішати з морквою і грибами, додати майонез, сіль, спеції, зелень за смаком і добре вимішати. Викласти начинку на млинці, згорнути рулетом і поставити в холодильник на годину, щоб вони застигли. Подавати, нарізавши невеликими шматочками.

До речі. За бажанням до начинки можна додати кілька зубочків часнику, це зробить її більш пікантною. Якщо ви не прихильник майонезу, замініть його сумішшю сметани і 0,5 ч. л. гірчиці.

 

Яловичина з морквою та курагою

 

 Інгредієнти: 2 кг яловичини, 4 морквини, 200 г кураги, 5 зубків часнику, 2 ст. л. оливкової олії, 2 лаврових листки, 1 ст. ложка паприки, майоран, чорний мелений перець, сіль додавати за смаком.

Приготування. М’ясо помити, обсушити серветкою, відбити, посипати спеціями (солити не треба, щоб не пустило сік), полити оливковою олією, втерти її у м’ясо, згорнути рулетом і поставити в холодильник на 5–7 годин. Тим часом підготувати начинку. Курагу промити і замочити на півгодини в гарячій воді, потім дрібно нарізати. Моркву зварити, почистити і також покраяти. Часник пропустити через прес. Змішати всі інгредієнти для начинки, посолити, поперчити і викласти на промариновану яловичину. Знову згорнути рулет, обмотати його ниткою, помістити в рукав для запікання, покласти на деко, влити трохи води і поставити в розігріту до 180°С духовку на 2 години. Потому злити сік, що утворився, перекласти рулет на папір для випічки і готувати ще близько години. Остудивши, покласти в холодильник. Подавати рулет, нарізавши скибочками і прикрасивши зеленню.

 

Рулет із курячого філе з беконом та сиром

 

 Інгредієнти: 0,5 кг курячої грудинки, 200 г бекону, 200 г плавленого сиру, 1 ст. л. олії, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування. Філе відбити, посолити й поперчити. На кожен шматочок курятини покласти по тонкій скибочці бекону та плавленого сиру. Згорнути рулетиками і скріпити зубочистками, щоб при запіканні вони не розпалися (можна також скористатися ниткою, обмотавши нею рулетик). Викласти на змащене деко і запікати у розігрітій до 200°С духовці протягом 20–25 хвилин. Подавати, порізавши рулет на тонкі скибочки.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel