Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Підлеглі Авакова підвішували чоловіка на трубі й гамселили по чому бачили

Фото kapterka.com.ua.

Підлеглі Авакова підвішували чоловіка на трубі й гамселили по чому бачили

Працівники Досудового бюро розслідувань (ДБР) завершили слідство про катування поліцейськими підозрюваного на Миколаївщині

Це перше провадження бюро щодо тортур, учинених правоохоронцями, що вже скероване до суду.

Як повідомила в. о. директора Миколаївського територіального управління ДБР Вікторія Басалаєва, поліцейські катували чоловіка, щоб змусити його зізнатися у вчиненні злочину. Спочатку двоє працівників відділу кримінальної поліції в Інгульці, що на Дніпропетровщині, вдерлися в оселю потерпілого й побили його, а згодом силоміць доправили у відділок. Там правоохоронці підвішували чоловіка на трубі між письмовими столами у службовому кабінеті та завдавали ударів в різні частини тіла.

Важко спрогнозувати, чи понесуть затримані посадовці справедливе покарання, адже задекларовані реформи на практиці пробуксовують.

Наразі ця справа вже розглядається в суді. Крім того, слідчі Миколаївського теруправління ДБР розслідують 83 кримінальні провадження про спричинення тілесних ушкоджень працівниками правоохоронних органів, що мають ознаки катування (ч. 1 ст. 127, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

На жаль, в інших регіонах країни ситуація зі злочинами людей у формі не краща.

Серед найгучніших справ: звільнення начальника головного управління поліції на Дніпропетровщині після історії з КОРДом (спецпідрозділ незаконно пов’язав патрульних, які зупинили водія головного копа області) та затримання ексначальника поліції Одеської області, якого підозрюють у заволодінні великою партією сигарет.

Щоправда, доволі важко спрогнозувати, чи понесуть затримані посадовці справедливе покарання, адже задекларовані реформи і судової гілки влади, і поліції на практиці пробуксовують. Щоб у цьому пересвідчитись, достатньо проаналізувати кілька резонансних кримінальних справ, у яких фігурували правоохоронці.

У травні 2017–го в Запоріжжі патрульна машина збила 30–річну жінку, яка намагалася перешкоджати затриманню підозрюваного в пограбуванні чоловіка. Потерпіла отримала численні травми й через 10 днів померла.

За фактом трагічного випадку було зареєстровано кримінальне провадження за статтею «Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть». Згодом поліцейського, що скоїв наїзд на жінку, звільнили від покарання, установивши йому випробувальний термін на рік.

2017–го в Покровську Донецької області затримали трьох дільничних офіцерів поліції за підозрою в катуванні затриманих та систематичне фабрикування кримінальних проваджень для покращення статистики. Досудове розслідування розпочали за статтями КК про перевищення влади або службових повноважень та незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів. Поліцейських спочатку затримали, а згодом випустили під заставу 96 тисяч гривень.

У 2017 році також сталося гучне затримання «перевертнів у погонах» на Центральному залізничному вокзалі в Києві. У службовому приміщенні п’ятеро патрульних кілька місяців поспіль били та грабували пасажирів, відбираючи в них мобільні телефони, гроші та цінності. Здебільшого жертвами копів ставали самотні нетверезі приїжджі.

Крім пограбувань, задокументовано й факти «кришування» поліцейськими кишенькових злодіїв. Украдені в громадян речі потім розподілялися, в тому числі й між копами. Після їх затримання було відкрито провадження про пограбування та перевищення влади або службових повноважень. Запобіжний захід — тримання під вартою та відсторонення патрульних від посад — суд залишив без змін.

За три місці на цьому ж столичному Центральному залізничному вокзалі затримали групу копів на чолі з начальником сектору кримінальної поліції на станції Київ–Пасажирський, які заплющували очі на крадіжки. Професійні крадії сплачували правоохоронцям данину за можливість «працювати» на вокзалі й ділилися «трофеями». Сімом поліцейським оголосили про підозру в скоєнні особливо важкого злочину, який передбачає термін покарання до 12 років із конфіскацією майна. Вони наразі перебувають під вартою.

Леонід ОЛІЙНИК, За матеріалами сайту «Слово і Діло».

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel