Всякому овочу — ​свій маринад - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.76 € 27.31
Всякому овочу — ​свій маринад

Фото killpic.pw.jpg

Всякому овочу — ​свій маринад

Сезон пікніків не закінчується, поки літо манить своїм теплом до лісу, на берег водойми, на дачу або й просто на зелену галявинку на власному обійсті. І здається, нема такої людини, яка б не любила шашликів чи ковбасок, приготованих на відкритому вогні. А що ж на гарнір? Найпростіший варіант — ​запекти овочі на грилі. Вони повинні рівномірно просмажитися, тому товщина нарізки будь–якої городини — ​не більше 1 см. Надати їй особливого смаку допоможе маринад

 

 

медовий

Інгредієнти: на 700 г улюблених овочів та грибів — ​4–5 ст. л. меду, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці, 3–4 суцвіття гвоздики, 3–4 ст. л. олії, сіль за смаком.

Приготування. Складіть усі інгредієнти в миску і збийте їх до однорідної консистенції. Наріжте овочі та гриби і викладіть у чистий пакет. Залийте їх маринадом, зав’яжіть пакет і добре потрусіть. Залиште просочуватися на 20–30 хвилин, а тоді запікайте овочі по 10 хвилин з кожного боку.

з майонезом для грибів і картоплі

Інгредієнти: 150 мл майонезу, 3 зубчики часнику, сіль, перець, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. діжонської гірчиці.

Приготування. Часник розтерти із сіллю у ступці, додати решту компонентів, добре вимішати. Ретельно змастити маринадом овочі і залишити мінімум на пів години.

До речі. Щоб картопля на грилі приготувалася швидше, відваріть її протягом 5 хвилин «у кожушках». Печериці вдадуться напрочуд смачними, якщо взяти невеликі гриби.

пікантний для кабачків і баклажанів

Інгредієнти: 1 скл. рафінованої олії, 50 мл бальзамічного оцту, 5 зубчиків часнику, гострий червоний перець, паприка, чилі, сіль.

Приготування. Олію та оцет влити в каструлю, трохи підігріти на вогні, але не доводити до кипіння, додати пропущений через прес часник і спеції, перемішати. Коли схолоне, полити цим соусом кабачки та баклажани. Маринувати овочі близько 2 годин, смажити на сильному жару. Подавати, посипавши свіжою кінзою та порізаною кільцями червоною цибулею.

універсальний із соєвого соусу

Інгредієнти: на 1 кг підготовлених овочів — ​3–4 ст. л. соєвого соусу, 3–4 ст. л. олії, сушений орегано, мелений чорний перець, бальзамічний оцет — ​100 мл.

Приготування. Інгредієнти змішати в глибокому посуді. Викласти туди овочі, вимішати і тримати близько години. Під час смаження поливати шматочки овочів соусом, у якому вони маринувалися.

вершковий для кукурудзи

Інгредієнти: 200 г сиру фета, 100 г вершкового масла, кілька гілочок свіжої м’яти, сіль.

Приготування. Це маринад не для сирої кукурудзи, а для вже готової, запеченої на грилі. Кількість продуктів вказана з розрахунку на 5–6 великих качанів. Масло розм’якшити, потримавши за кімнатної температури, змішати із сиром і дуже дрібно посіченою м’ятою, трохи присолити і добре вимішати. Змастити цією сумішшю теплі качани.

винний

Інгредієнти: на 500–700 г улюблених овочів та ​200 г печериць – 1 скл. білого сухого вина, 2 цибулини, 2–3 лаврові листки, 2–3 ст. л. олії, перець чорний мелений та сіль — ​за смаком.

Приготування. Цибулю пропустіть через м’ясорубку або подрібніть у блендері. До білого вина додайте лавровий лист, цибульне пюре, чорний мелений перець, соняшникову олію і сіль (не пересоліть!), ретельно все перемішайте. Нарізані овочі та гриби викладіть у чистий пакет, залийте маринадом, зав’яжіть і струсніть, щоб маринад потрапив на всі інгредієнти. Залиште просочуватися на 20–30 хвилин. Запікайте овочі по 5–10 хвилин з кожного боку.

До речі. Такі овочі–гриль підходять для приготування смачної піци.

лимонний

Інгредієнти: на 500–700 г овочів та 200 г печериць — ​1 лимон, пару гілочок базиліку, розмарин, 3–4 зубчики часнику, 50 мл олії, сіль за смаком.

Приготування. Промийте овочі та гриби. Якщо вони прив’ялі, то перед маринуванням залийте їх водою і дайте постояти упродовж години. Вичавіть у миску сік лимона. Помиті базилік і розмарин дрібно наріжте. Часник пропустіть через прес або розітріть у ступці. Додайте в лимонний сік часник, пряні трави, сіль та олію. Наріжте овочі та гриби і викладіть у чистий пакет. Залийте їх маринадом, зав’яжіть пакет і гарненько струсніть. Залиште просочуватися на 10–30 хвилин. Смажити можна нанизавши на шампури або покласти на решітку і запекти по 10 хвилин з кожного боку.

 

 

 

 Салат з картоплею–гриль

Інгредієнти: 4 великі картоплини, 5 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. приправи для овочів, 2 ст. л. листя розмарину (відокремити від гілочок і нарізати), 2 апельсини, 1 велика червона цибулина (тонко нарізана кільцями або півкільцями), свіжа рукола, 2 ст. л. червоного винного оцту.

Приготування. Картоплю нарізати кружальцями середньої товщини, перемішати з 3 ложками оливкової олії, спеціями і розмарином. Обсмажити на грилі по 4–5 хвилин з кожного боку. Поки готується картопля, апельсини почистити і нарізати, змішати з цибулею, оцтом і оливковою олією. Знявши картоплю з грилю, відразу ж додати її в салат і перемішати (Картопля на грилі виходить сухуватою. Якщо вкинути її в салат ще теплою, то вона просочиться соусом). Додати руколу і перемішати.

 

 

 

 Баклажани–гриль із сиром Фета і травами

Ще одна прекрасна страва, яку відмінно можна приготувати не тільки на вуличному грилі, а й на домашній гриль–сковорідці, якщо погода вирішила зіпсувати вам пікнік

Інгредієнти (на 3–4 порції): 1 великий баклажан, оливкова олія, 2 ст. л. подрібненої свіжої м’яти, 2 ст. л. подрібненої свіжої кінзи, 0,25 скл. подрібненого сиру фета, 0,5 ч. л. розтертого часнику, 0, 5 ч. л. меленого кмину, 0,25 ч. л. солі, 1,5 ст. л. лимонного соку, 1 цибулина, щіпка гострого перцю.

Приготування. Розігрійте гриль до середньої температури. Завантажте порізану цибулю, лимонний сік, сіль та часник у блендер або кухонний комбайн і добре збийте. Дайте суміші настоятися близько 10 хвилин. Потім вилийте її в миску, змішайте із кмином, гострим перцем і 3 ст. л. оливкової олії. Баклажан поріжте кружальцями завтовшки 2 см і змастіть кожну скибочку оливковою олією з обох боків, викладіть на решітку гриля і смажте 15 хвилин, час від часу перевертаючи. Перед подачею викладіть баклажани на пласку тарілку, полийте часниковою сумішшю, зверху посипте сиром фета і травами.

До речі. Замість м’яти і кінзи можна використовувати орегано і базилік. Свіжу зелень можна замінити сушеною.

 

 

 

 Шашлички з овочів на грилі

Інгредієнти: 4 ст. л. оливкової олії, сік 1 лимона, 1–2 зубчики часнику, по гілочці чебрецю й розмарину, сіль, чорний мелений перець, печериці, цибуля, солодкий перець.

Приготування. Для маринаду ретельно змішайте оливкову олію, лимонний сік, подрібнений часник, посічені чебрець та розмарин, сіль і перець. На шампури почергово нанижіть печериці, кільця цибулі, шматочки солодкого перцю, змастіть овочі маринадом і готуйте їх на грилі 5–6 хвилин.

 

 

 

 Цибулевий салат на грилі

Інгредієнти: 4 червоні цибулини, кілька смужок бекону, кілька гілочок орегано, 1 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. червоного винного оцту, 8 зубчиків часнику, сіль, перець.

Приготування. Цибулю нарізати товстими кільцями, викласти на фольгу, зверху — ​шматочки бекону, посолити, приправити і накрити другим шаром фольги. Готувати 15 хвилин на добре розігрітому грилі, після чого зняти з вогню, але на деякий час зоставити у фользі. Потому зсипати в миску і перемішати.