Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Андрій Кимач учився на священника і філософа, а став найкращим оперним співаком світу

Фото ukr.novostionline.net.

Через терни до зірок — таким був його шлях.

Андрій Кимач учився на священника і філософа, а став найкращим оперним співаком світу

Слава про хлопця з Вінниччини розлетілася континентами цього року — ​з того моменту, як він переміг у дуже престижному конкурсі BBC. Заробив за це 25 тисяч доларів! Та в його історії найцікавіший не заробіток, а те, що він навіть не збирався бути співаком

У мами тиск підскочив, і тата відпоювали ліками, коли дізналися про перемогу сина

На велику сцену його вивів міжнародний конкурс. 31-річний Андрій якось зважився і подав заявку на «Кардіффські голоси світу». Цей конкурс класичного оперного співу відбувається у столиці Уельсу Кардіффі. Позмагатися зголосилося понад 400 оперних виконавців з усіх усюд, зокрема і досвідчені зірки сцени. Фільтрували прискіпливо: тільки 20 із тих, хто надіслав диски з піснями (а це виконавці з 15 країн), подолали відбірковий тур. Серед них, на радість, — ​вінничанин Кимач. І він заспівав. Виконував твори Сергія Рахманінова, Гаетано Доніцетті та Жоржа Бізе. Тиждень змагань — ​і Кимач у п’ятірці фіналістів. Судді слухали-слухали і зробили висновок: найталановитіше, наймилозвучніше і найпроникливіше співає отой хлопчина з України.

П’ятірка фіналістів конкурсу оперних співаків почула ім’я переможця – Андрій Кимач.
П’ятірка фіналістів конкурсу оперних співаків почула ім’я переможця – Андрій Кимач.

 Звісно, мама Андрія була такої ж думки: коли слухала уночі по радіо змагальні етапи, вперше жалкувала, що не знає англійської: «У мене аж тиск підскочив, коли я дізналася, що син потрапив у п’ятірку виконавців арій і в п’ятірку виконавців романсу. Але перевагу надав аріям, тут більше міг розкритися його співочий потенціал… Тож коли почула наше прізвище, не змогла втриматися, розбудила чоловіка, а потім відпоювала його ліками, бо він дуже перехвилювався». Сказати, що самого переможця переповнювали емоції, — ​то нічого не сказати, бо до того конкурсу Андрій приглядався роками.

А йому готували вже церковну парафію у Бережанах

Усе почалося з духовного співу. У селі Крижополь, звідки він родом, можливостей випробувати свої здібності не було: жодних музичних шкіл та й хлопець — із простої селянської сім’ї. Однак Андрій мав можливість зрозуміти, що церковний спів — це прекрасно (у храм ходив із бабусею з 4–го класу). Він навіть прислужував священникові. Але у школі про це не ділився. Після 9–го вступив до духовного училища в Чернігові, потім — до Київської семінарії, а згодом — в духовну академію.

Уже на останньому курсі зважився і вступив до музичної академії тут же, у Києві, — підштовхнула майбутня дружина Інна, вражена його голосом. Завдяки їй Андрій став ходити в оперний театр. Мама Кимача згадує, що шкодувала тоді, бо ж уявляла сина в рясі: «Але найбільше засмутився наш священник, адже він готовий був навіть поступитися Андрієві парафією в Бережанах».

Після закінчення вокально–диригентського факультету Андрій не міг знайти роботу! Його неймовірний баритон, виявилося, нікому в Україні не потрібен. 

А ще Андрій Кимач на третьому курсі покинув філософський факультет Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Хоча музика в його житті була і в ці роки: після філософії ходив співати в церковний хор, навіть довіряли бути регентом. Коли через десять літ його запитають, як філософія допомагає в музиці, Кимач відповість: «Дуже допомагає. Принципи філософії перегукуються з підходами в музиці. Ти намагаєшся зрозуміти її і ставиш собі запитання: що композитор хотів сказати цією музикою? Багато музичних творів має філософське підґрунтя».

Але після закінчення вокально–диригентського факультету Андрій не міг знайти роботу! Його неймовірний баритон, виявилося, нікому в Україні не потрібен. Тим більше, що у виші його голос відточували для камерного, а не оперного співу.

Незважаючи на невдачі, він все одно хотів розвивати свій дар: на музичні конкурси заробляв гроші за кордоном. Два роки трудився у Польщі на заводі Samsung, на меблевій фабриці, а у вихідні «працював» із голосом, вчився: «Я декілька разів прослуховувався в Польщі, раз — в Італії. Але все було безрезультатно. Всі казали, що в мене хороший голос і все прекрасно, але роботи ніхто не давав. Це були випробування».

На західних сценах тепер шаленіють, коли він виконує «Ой ти, дівчино, з горіха зерня»

Проте Андрій таки став професійним співаком. Завдяки українсько–російській міждержавній програмі. То був шанс від долі, бо саме в Москві зустрів учителя, який допоміг йому розквітнути: «Як би там не було з нашою політичною ситуацією, але змінила все Молодіжна оперна програма Большого театру, де я був із 2016–го до 2018 року. Керівник цієї програми Дмитро Вдовін є тією людиною, яка повірила в те, що я талановитий. Бо до того я просто бився об стінку».

У цей час Андрій виступав разом із молодими артистами Большого театру. Дебютував там у «Кам’яному гості». А далі пішло легше: на початку червня 2019–го вже співав в опері «Кармен» Жоржа Бізе в італійському театрі Джузеппе Верді. Наприкінці місяця Андрій Кимач виконав головну партію в опері Антона Рубінштейна «Демон» у Лондоні. Голосистому українцю аплодували також на оперних сценах Барселони та Ніцци. За кордоном в оперний театр почали ходити прицільно «на Кимача», захоплено сприймали, коли якось заспівав «Ой ти, дівчино, з горіха зерня».

Голосистому українцю аплодували також на оперних сценах Барселони та Ніцци. За кордоном в оперний театр почали ходити прицільно «на Кимача», захоплено сприймали, коли якось заспівав «Ой ти, дівчино, з горіха зерня». 

Каже, що здобуті у конкурсі BBC 25 тисяч доларів вкладатиме у творчість.

Перемога Андрія — це і великий плюс до скарбнички України, і особиста винагорода за попердні, здавалося б, непрохідні терни та за його настирливість: перед співучим українцем нині відкрита не одна дорога на найкращі сцени світу. «Перемога означає, що я вибрав правильний шлях у своєму житті. Бо такі перемоги з неба не валяться…» — підсумовує співак.

Оксана КОВАЛЕНКО

За матеріалами сайтів glavcom.ua, kalynivka.city.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel