Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Нардеп з Волині заявив  про шкідливість блокади російських вагонів людьми Семенченка

Фото vse.media.

Нардеп з Волині заявив про шкідливість блокади російських вагонів людьми Семенченка

Андрій Герус (на фото) стверджує, що привезене вугілля необхідне, щоб розбавляти високозольне наше, яке інакше не прийме жодна електростанція

Про це нардеп написав у фейсбуці: «На станції Соснівка стоїть російське вугілля, яке призначається для Центр­енерго. Це високоякісне вугілля з Кузбасу із золою 13%. Воно мало змішуватися з львівським (із золою 45–55%) та відправлятися на Центр­енерго, яке приймає його із золою 25%. Фактично ні це російське вугілля не може самостійно поїхати на Центренерго (бо надто низька зола), ні зі «Львіввугілля» не може поїхати (бо надто висока зола). Але можна змішати і забрати максимально великий обсяг високозольного палива у «Львіввугілля», щоб відправити на електростанцію. Також є проблема на шахті «Бужанська» («Волиньвугілля»), там на складах лежить 15 тисяч тонн вугілля із золою 47–55%, якого не приймає жодна електростанція, бо вимоги — не більш ніж 25%».

Саме тому, зазначає Герус, вагони з вугіллям стоять не на електростанції, а біля Червоноградської збагачувальної фабрики у Львівській області. Він також додав, що за простій вагонів українська сторона змушена платити російському власнику мільйон гривень штрафу на добу. «20% із цієї суми як податок на прибуток піде до держбюджету РФ. Трохи дивна боротьба з агресором», — написав депутат.

Андрій Герус вважає, що боротися за енергетичну незалежність треба так, як це сталося у випадку з дизпальним — «правильно, цивілізовано і підготовлено».

Він підкреслив, що зараз в Україні не працюють 5 із 15 атомних енергоблоків, у жовтні зупиняється ще один, тому Україна критично потребує додаткових об’ємів вугілля «з усіх напрямків, звідки воно тільки може їхати». Андрій Герус вважає, що боротися за енергетичну незалежність треба так, як це сталося у випадку з дизпальним — «правильно, цивілізовано і підготовлено».

Нагадаємо, що блокаду вагонів із російським вугіллям у Західній Україні очолив колишній депутат Верховної Ради Семен Семенченко. 21 вересня у Львівській області на залізничній станції «Соснівка», де активісти кілька тижнів блокували вагони з російським вугіллям, відбулися сутички з поліцією. Майже три десятки людей були доставлені у відділення поліції для встановлення особи, одному поліцейському знадобилася госпіталізація.

Позавчора Львівська обласна рада проголосувала за відставку начальника обласної поліції Василя Віконського.

Богдана КАТЕРИНЧУК.

Telegram Channel