Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Ковельські медики провели унікальну операцію  на відкритому серці

Фото radiotrek.rv.ua.

Ковельські медики провели унікальну операцію на відкритому серці

Цей випадок безпрецедентний, бо вперше в Україні таке втручання здійснили у районній лікарні

64–річний Федір Кіндратович із села Гута Ратнівського району потрапив у руки медиків через інфаркт та зупинку серця. Аби врятувати чоловіка спеціалісти змушені були оперувати. На півтори години його серце зупинили. Відразу четверо кардіохірургів працювали протягом шести годин, а крововтрата була незначною — лише 300 мл. Про це повідомили у Ковельському міськрайонному територіальному медичному об’єднанні (МТМО).

«До цього такі операції проводились тільки у високоспеціалізованих кардіохірургічних та деяких обласних центрах», — розповів лікар–анестезіолог Ковельського МТМО Юліан Голик.

До кінця року заплановано 50 операцій на відкритому серці, а також у перспективі — перша пере­садка нирки.

Уже за кілька днів після операції Федір Кіндратович почувався бадьоро. Ні на крок від чоловіка усі ці дні не відходила дружина Світлана. Вона висловлює подяку медикам за професіоналізм. Пацієнт почуває себе задовільно та проходить реабілітацію. Нині ще троє людей готуються до подібних операцій. У Ковельському МТМО зазначають, що до кінця року заплановано 50 операцій на відкритому серці, а також у перспективі — перша пере­садка нирки.

Крім того, днями ковельські медики вперше у Західній Україні встановили трикамерний кардіостимулятор. Надскладну операцію провели без розрізів — через невеликий прокол. Імплантація цього приладу дала можливість синхронізувати роботу всіх відділів серця, збільшити скоротливу здатність серцевого м’яза та значно покращити рівень життя пацієнтки. Оперативне втручання спільно з ковельськими лікарями провели провідні спеціалісти Національного інституту серцево–судинної хірургії імені М. М. Амосова. Відбувалася онлайн–трансляція — з метою навчання спеціалістів інших медзакладів.

Telegram Channel