Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Маловідомі факти про Маневиччину зібрали в одну книгу

Валерій Мельник: «У цьому виданні немає нещирості!»

Фото Леоніда Олійника.

Маловідомі факти про Маневиччину зібрали в одну книгу

У Луцьку відбулася презентація видання знаних волинських краєзнавців Валерія Мельника, Петра Хомича та Степана Войчика

У книзі «Маневиччина: ма­ловідомі факти» йдеться про історію, природу та легенди цього куточка Волині.

Серед іншого дослідники розповіли про кожне озеро району і людей, причетних до тієї чи іншої водойми. А ще встановили, що в середині минулого століття жителі майже кожного села цієї місцевості вступали до лав УПА. На сторінках видання наведений повний список маневицьких повстанців.

Читачі мають змогу ознайомитися із кожним озером району.
Читачі мають змогу ознайомитися із кожним озером району.

 Ініціатор створення цієї книги колишній голова райдержадміністрації Андрій Лин­дюк вважає, що «Маневиччина: маловідомі факти» справді здатна здивувати читача.

Радянська влада намагалася позбавити українців свого коріння, а щоб повернути нам справжню історію, потрібні такі видання.

— Не всі знають, що Герой Радянського Союзу Іван Сокол із села Старий Чорторийськ був кулеметником в українських повстанців, — зазначив експосадовець. Він каже, що це один із багатьох цікавих моментів нашого минулого, який відшукали автори.

Заслужений журналіст Ук­раїни Валерій Мельник під час презентації наголосив, що радянська влада намагалася позбавити українців свого коріння, а щоб повернути нам справжню історію, потрібні такі видання.

Виявляється, біля Троянівської церкви — цвинтар воїнів  Першої світової війни.
Виявляється, біля Троянівської церкви — цвинтар воїнів Першої світової війни.

 — Нас учили, що все розпочалося у 1917 році, а до того, мовляв, були лише «капіталюги» і феодали. Виявляється, що правда зовсім інша, й про це ми пишемо у цій праці. Перші відгуки про видання ми отримали від наших читачів. Ветеран лісової галузі Степан Хомич Руднік у своєму листі написав: «Шановні автори, керівники Маневиччини, консультанти, хочу віддати шану вам за те, що любите Волинь... Про неї пишете з любов’ю та розумінням».

Книга вийшла тиражем 1000 примірників та профінансована із районного бюд­жету.

Леонід ОЛІЙНИК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel