Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Петро Порошенко вперше розповів про останню зустріч із Путіним у Берліні

Три роки тому Путін заявив Порошенку: «У нас напише Лавров «формулу Штайнмаєра».

Фото glavcom.ua.

Петро Порошенко вперше розповів про останню зустріч із Путіним у Берліні

Про це та про багато чого іншого п’ятий Президент України розмовляв у популярній програмі «Рандеву» з Яніною Соколовою на «5 каналі». Пропонуємо вам найголовніше з цієї бесіди

«Ніякий Лавров нічого писати нам не буде!»

За словами Петра Порошенка, так званої «формули Штайнмаєра», погодженої з кимось, не існує. А позиція, коли пропонують спочатку організувати вибори на окупованому Донбасі, а потім виводити війська, — це все вигадки Путіна. Насправді Штайнмаєр запропонував лише, щоб Закон про особливий режим місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу почав діяти не через два тижні після виборів, коли порахують голоси, а у день виборів. За умови, що голосування ОБСЄ визнає чесним та прозорим, а самі вибори відбудуться після «сформованого безпекового компонента».

— Хочу вам розповісти, я вперше це розповідаю, про останню зустріч у Берліні з Путіним, Меркель, французьким президентом і вашим покірним слугою, — поділився Петро Порошенко. — Тоді Путін заявив: у нас є формула Штайнмаєра, написана Лавровим. Я кажу: вибачте, ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції і Німеччини, де вони викладають, що це є — формула Штайнмаєра. Будь ласка, подивіться. Він, Путін, бере цю формулу, читає і не погоджується: ні, це зовсім не те, у нас написав Лавров формулу Штайн­маєра. Я кажу: вибачте, ніякий Лавров нічого нам писати не буде! Тим більше, що за цим столом сидить сам Штайнмаєр і ви можете його спитати, пане Путін. Не буду я його питати, ви його переагітували, ми будемо базуватись на наших пропозиціях — ось це стиль ведення переговорів Росією.

Петро Порошенко підкреслив:

— Я раджу бути дуже обережними. Ми зацікавлені у мирі, ми зацікавлені у відновленні суверенітету України над окупованими територіями. Але точно не навпаки — ми не зацікавлені, щоб це був російський анклав і щоб Росія під стволами представників своїх збройних сил визначала, хто буде обраний на цих виборах.

Не можна особливе самоврядування окремим районам Донбасу давати назавжди

Якщо це зробити, то виникне загроза унітарності України, — інші регіони можуть захотіти і собі особливого «статусу». Тому Петро Порошенко особливо наголошує:

— У Мінських угодах і парафованих документах термін дії закону про особливий режим місцевого самоврядування обмежений був трьома роками. І двічі продовжувався на один рік. Категорично не можна створювати прецедент, щоб безстроково діяв цей закон. Я думаю, що це надзвичайно небезпечно як прецедент для Буковини, для Закарпаття, для Бессарабії, і взагалі для унітарного устрою України. Маємо перешкодити перетворенню України на федеральну державу, — застеріг Петро Порошенко.

Обмін полоненими: Кремль розглядав заручників як розмінну монету

Петро Порошенко також заявив, що протягом п’яти років Путін тримав українців у якості політичних бранців для тиску на міжнародну спільноту, щоб купити собі зняття санкцій або використовувати їх для політичного впливу всередині України.

— Перше обговорення прізвища Сенцова було через два тижні після його незаконного арешту. П’ять років Путін категорично відмовлявся це обговорювати, незважаючи на шалений тиск. Потім додався Сущенко, потім додався Балух, потім додалися інші. Не було жодної розмови, коли б ми не згадували (про політв’язнів. — Ред.). Путін розглядав заручників як розмінну монету. І тим він купував можливе скасування санкцій. Або намагався підтримати когось, наприклад Медведчука. Чи, навпаки, ударити по комусь, наприклад по Порошенку, — підкреслив п’ятий Президент.

Ми зацікавлені у мирі, ми зацікавлені у відновлені суверенітету України над окупованими територіями. Але точно не навпаки — ми не зацікавлені, щоб це був російський анклав і щоб Росія під стволами представників своїх збройних сил визначала, хто буде обраний на цих виборах.

Зважаючи на рішення Морського трибуналу в Гамбурзі, подальше утримування українських моряків ставало ризикованим для Росії. Тому агресор пішов на широкий обмін, намагаючись відбілити свою міжнародну репутацію.

— Якби не було виконане це рішення суду, точніше Трибуналу у Гамбурзі, яке було розпочато позовом одразу ж після подій у листопаді, після акту агресії в Керченській протоці, російські кораблі могли б заарештовувати в будь–якій частині світу. За рішенням арбітражу, де повністю визнано, що Україна діяла в чіткій відповідності до міжнародного права, Україна надала достатні неспростовні докази, Росія була зобов’язана якнайшвидше, негайно, відпустити наших моряків без будь–яких попередніх обговорень і умов. Путін точно віддавав собі звіт про цю небезпеку, яка створила додаткову мотивацію для того, щоб вирішити це питання саме зараз, — зазначив Петро Порошенко.

Він нагадав, що за час його президентської каденції вдалось повернути понад три тисячі полонених — героїв не менших, ніж ті, кого обміняли зараз.

— Я б не тягнув ковдру на себе, от нібито там арбітраж зіграв чи переговори з Путіним. Є результат — виграла Україна, ми б’ємося за своїх, і я всіх із цим вітаю, — підкреслив Петро Порошенко.

Не дати збити Україну з Європейського шляху

До цього закликає Петро Олексійович, бо така небезпека, на його думку, є.

— Я дійсно дуже хвилююсь за те, щоби зараз не відбулося розвороту. Дуже багато бачу ознак того, що Україна руйнує ті реформи, які ми робили упродовж п’яти років, — сказав Петро Порошенко. — Я сподіваюся на те, що це просто недосвідченість, бо не можна нам дозволити, щоб Україна була за волосся стягнута з нашої європейської дороги.

— Я категорично не сприймаю цих коментарів, що ми не йдемо до членства в НАТО, що ми відкликаємо інструкторів. Усе це зруйнує державу, і нам треба об’єднатися для того, щоб її захистити. Я твердо вірю в це, — наголосив п’ятий Президент України.

Василь РОГУЦЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel