Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Анатолій Цьось — новий ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (Фото, відео)

Тепер булаву університету буде тримати уродженець села Любохини Старовижівського району.

Фото Олександра ПІЛЮКА.

Анатолій Цьось — новий ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (Фото, відео)

Усього за право очолити виш змагалося семеро кандидатів. За результатами першого туру виборів 20 листопада у другий раунд вийшли чинний ректор СНУ Ігор Коцан, за якого проголосували 328 колег, та перший проректор Анатолій Цьось (на фото) — його підтримали 518 осіб

Проте за день до голосування професор Ігор Коцан подав заяву з проханням зняти його кандидатуру. Він подякував колегам за довгі роки спільної роботи та усім, хто його підтримав і висловив довіру. «На жаль, на моє переконання, вибір, який буде здійснено в другому турі, навряд чи відповідатиме тим стандартам і вимогам, які пред’являються до закладів вищої освіти у зв’язку з реформуванням галузі», — пояснив ректор. Організаційний комітет звернення задовольнив, а в бюлетені для таємного волевиявлення залишилося прізвище лише одного кандидата — доктора наук з фізичного виховання та спорту, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Анатолія Цьося. Виборці могли проголосувати «за» кандидата або обрати пункт «не підтримую».

Волинь не є Східною Європою у плані географічного положення, і це теж треба врахувати. Де Леся Українка і де Східна Європа?

Право голосу мали 1220 працівників навчального закладу, скористалося ним 1037 осіб, з них 883 проголосували за 54–річного Анатолія Цьося, 131 виборець не підтримав кандидата, а 23 бюлетені визнано недійсними.

Новообраний ректор — батько трьох дітей, має онуків. Студентам часто цитує одне з повчань Володимира Мономаха: «Лінощі ж усьому лихому — матір, що людина вміє — забуває, а чого не вміє, того ніколи не навчиться…».

До речі, Анатолій Васильович вважає за доцільне повернутися до назви Волинський національний університет. «Волинь не є Східною Європою у плані географічного положення, і це теж треба врахувати. Де Леся Українка і де Східна Європа? Якось некоректно це все названо», — зазначив новообраний ректор.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel