Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У «Країні Ківерленд» вчили брати відповідальність на себе

Спільне фото на згадку учасників «круглого столу».

Фото Людмили ЯКИМЧУК.

У «Країні Ківерленд» вчили брати відповідальність на себе

Це відбувалося в рамках «круглого столу», який провела нещодавно утворена молодіжна рада у Ківерцівській громаді. Присутні зацікавлено і жваво обговорювали ситуацію в юнацькому середовищі новоствореної ОТГ, напрацьовували ідеї до програми «Молодь громади 2020» та залучення громадських організацій до прийняття спільних рішень

Голова ради Анастасія Дем’янчук ознайомила присутніх із представленою Кабінетом Міністрів України стратегією розвитку молодіжної політики в Україні до 2030 року, акцентувавши увагу на головних пріоритетах розвитку юнацтва та нинішніх проблемах. У засіданні «круглого столу» взяв участь перший заступник міського голови Ківерців Ігор Мисковець, який невимушено поспілкувався з представниками інститутів громадянського суспільства та роз’яснив механізм подачі своїх ідей, пропозицій для їх включення до заходів Програм міської ради.

Учасники засідання багато дискутували, обговорюючи важливі питання життя молоді міста та навколишніх сіл. Навчалися не лише теоретично, а й взяли участь у соціальній грі «Країна Ківерленд». Кожен отримав у ній свою роль і завдання. Учасники мали змогу побувати у ролі мера, депутатів, олігархів, молодих людей (умовно — це 10 % населення), місцевих підприємців (5%), пенсіонерів (25%), учителів, працюючих і небайдужих батьків (35%) і заробітчан (5 %). Кожен працював над програмою відповідно для своєї категорії населення Ківерленду, щоб гідно представити її умовним меру і депутатам, а звідси — й для здобуття відповідної підтримки та фінансування.

У ході соціальної рольової гри багато дискутували та обговорювали важливі питання, які стосуються молоді. Разом зі студенткою Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського Анастасією Пилипчук і веб-розробником та представником громадської організації «Станція Добра» Віктором Савицьким я також мала нагоду взяти в ній участь. Маючи педагогічний і досвід державної служби у молодіжно-спортивному відділі, разом зі своєю групою відстоювала проєкт перед умовними мером, депутатами і представниками бізнесу, які ніби перед черговими виборами переймалися проблемами кожної соціальної групи. Все відбувалося задля того, щоб молоді представники громади вчилися не лише щось ініціювати, а й знали, куди і як рухатися у просуванні й реалізації своїх ідей. Адже кожен із членів молодіжної ради — Влад, Ілля, Анастасія, Уляна, Сергій, Вікторія, Олена, Андрій, Вадим, Іра, Каріна та інші — відповідає за конкретний напрямок.

Юних хвилюють усі проблеми. Але якщо ви думаєте, що будете лише напрацьовувати напрямки молодіжної політики, а міська рада їх реалізовуватиме, то цього не буде.

— Я тут для того, щоб розвивати художню сферу і додавати нотки кольору в молодіжну політику, — запевнила Анастасія Пилипчук.

Ще одна Анастасія переймається долею безпритульних тварин і каже, що «як для свого віку я вже достатньо зробила для міста». Член молодіжної ради і громадської організації «Тандем» Ірина опікується проблемами екології. В компетенції Уляни — шкільне життя. Волонтерський рух і допомога малозахищеним верствам ківерчан — пріоритети для Вікторії, Олени, Світлани, Віктора… Всі учасники підтримали необхідність створення молодіжних центрів та інших об’єктів інфраструктури для залучення молоді до розбудови держави.

Серед активу на засіданні молодіжного «круглого столу» Людмила Тананайська — координатор громадської організації «Тивер», співзасновник громадської організації «Тандем», Юрій Тананайський — тренер, майстер спорту України, керівник міської ГО «Тивер», заступник голови Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки та виживання дітей», Микола Озюк — депутат Ківерцівської міської ради, голова ГО «Асоціація дворового футболу», громадський діяч, Олена Максименко — очолює ГО «Станція Добра»… Знадобився молодим і досвід голови вуличного комітету Анни Рекс. Словом, порушені проблеми навіть у соціальній грі показали активну життєву позицію ківерчан.

— Якщо молода людина приходить до органів влади, найперше треба вислухати її, — зауважує Ігор Мисковець. — Юних хвилюють усі проблеми. Але якщо ви думаєте, що будете лише напрацьовувати напрямки молодіжної політики, а міська рада їх реалізовуватиме, то цього не буде. Я не можу все робити в громаді. Для цього є актив, небайдужі люди. Треба брати відповідальність на себе. Бути рушієм змін у громаді. Виїжджати за кордон — не вихід, ми там лише раби. Мій короткий невдалий досвід роботи за межами України дав привід задуматися: для чого ж я навчався 6 років, здобуваючи спеціальність магістра права?! Безперечно, починати завжди важко, але у житті лише так: упав — встав і йдеш впевнено далі. Тільки в своїй країні ми вільні, тож маємо бути активними. А міський голова Володимир Жгутов зацікавлений у розвитку молодіжної політики в Ківерцівській ОТГ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel