Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Уже вдруге гітара покликала на міжнародний конкурс у Маневичі

Музика українських композиторів так магнетично звучала від умілого дотику до струн.

Фото з фейсбук-сторінки «Guit Art Manevychi».

Уже вдруге гітара покликала на міжнародний конкурс у Маневичі

З метою популяризації та розвитку гітарного мистецтва на базі Центру творчості дітей та юнацтва фестиваль «Guit Art Manevychi» зібрав гітаристів із Волині, Львівщини, Рівненщини, Чернігівщини, Одещини, Сумщини, Харківщини, Києва, гостей з Угорщини і Литви, які змагалися в номінаціях «Гітара соло» та «Гітарний ансамбль»

Завдяки професіоналам–організаторам Валентині Ковальчук, Вадимові Войтовичу, Андрієві Андрушку, Олені Гасюк–Андрушко фест набирає обертів. Приємно, що з–під пальчиків маленьких гітаристів звучать твори українських композиторів, адже такою є умова конкурсу.

У номінації «Гітара соло» І премію виборов Ілля Сизков із Чернігівської області, ІІ — Софія Шоцька (Володимир–Волинський), Данило Гвоздик (Львівщина), Олександр Трусов (Львів), ІІІ отримали Марія Горіла (Чернігівщина), Вероніка Галамага (Чернігів). У середній віковій категорії найкращим став Артур Корольчук із Луцька. ІІ місце виборов Юрій Тюльпін зі Львова.

Приємно, що з–під пальчиків маленьких гітаристів звучать твори українських композиторів, адже такою є умова конкурсу.

ІІІ премію розділили Марія Федінчик із Вараша та Андрій Ленько з Чернігова. У старшій віковій категорії перемогли учасники з Угорщини — Тюрк Жомбор і Галаці Габор та одесит Кирило Конєв. Яскравим закінченням фесту став концерт лауреата міжнародних конкурсів, композитора, гітариста, українця з Угорщини Михайла Вігули.

Руслана ЧАЙКА.

 

«Чи ж я винен, що в касира нема дрібних грошей?»

З таким запитанням–скаргою прийшов до редакції житель Володимира–Волинського Федір Петрович Борисюк, який проходив обстеження в поліклініці Волинської обласної клінічної лікарні

На перший погляд проблема з розряду дріб’язкових. Доводилося стикатися з нею і в громадському транспорті, і в закладах торгівлі.

– Дають усі двосотенні купюри, як змовилися! — сердиться продавець. Неприємно, але можна подякувати за такий «сервіс» і відмовитися від покупки, піти до іншого магазину. Але бувають випадки, коли вибору в людей нема. У такій ситуації опинився Федір Борисюк.

Але бувають випадки, коли вибору в людей нема.

– Мені скоро мають робити операцію, всім відомо, що це коштує чималих грошей. Попередньо обстежували шлунково–кишковий тракт, розрахувався за послугу, як належить. А це робив ЕХО серця, лікар сказав заплатити в касу на першому поверсі 140 гривень. Прийшов, даю 200, бо ж тепер з дрібними грошима до лікарні нема чого йти. А молода касирка починає кричати, що в неї нема чим здати решту. Якби був багачем, можливо, і подарував би, а так довелося бити ноги, шукати, де можна розміняти купюру. То прийшов вас запитати, чий це має бути клопіт: працівника каси чи хворого? — обурювався чоловік. Федір Петрович показав чек, який засвідчував, що він таки заплатив за обстеження «Волинській обласній благодійній місії «Надія». Розповів, що йому більше подобається система розрахунку через термінали, яка діє в багатьох лікувальних закладах, там хоч настрій ніхто не зіпсує. І в цьому важко не погодитися з відвідувачем. Якщо вже хворі змушені ставати благодійниками, то ставитися до них потрібно по–людськи.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.

 

Календар:

29 листопада

Сонце (схід — 7.55, захід — 16.19, тривалість дня — 8.46).

Місяць у Козерозі. 3–4 дні Місяця.

Іменинники: Матвій, Єфросинія, Семен, Сергій, Іпатій, Федір, Михайло.

30 листопада

Сонце (схід — 7.57, захід — 16.19, тривалість дня — 8.44).

Місяць у Козерозі, Водолії. 4–5 дні Місяця.

Іменинники: Григорій, Никін, Лазар, Михайло, Геннадій, Захар, Іван, Максим.

1 грудня

Сонце (схід — 7.59, захід — 16.17, тривалість дня — 8.44).

Місяць у Водолії. 5–6 дні Місяця.

Іменинники: Платон, Роман, Данило.

2 грудня

Сонце (схід — 8.01, захід — 16.17, тривалість дня — 8.42).

Місяць у Водолії. 6–7 дні Місяця.

Іменинники: Іларіон, Варлам, Йосип, Адріан, Філарет, Денис, Федір.

3 грудня

Сонце (схід — 8.02, захід — 16.16, тривалість дня — 8.46).

Місяць у Водолії, Рибах. 7–8 дні Місяця.

Іменинники: Анатолій, Іван, Іпатій, Савелій, Григорій, Текля, Остап, Йосип.

 

Магнітні бурі у грудні 2019-го:

28 — слабка магнітна буря,

3 — середня магнітна буря,

26 і 29 — сильні магнітні бурі.

Джерело: ranok.ictv.ua.

 

«Вже неминуче буде сніг з хвилини на хвилину»

Таке поетичне очікування зими разом із Миколою Вінграновським дуже доречне. Адже 29 листопада вшановують апостола й євангеліста Матвія, а у народі казали: «Якщо в день апостола Матвія віють буйні вітри, то бути завірюхам до Миколи Зимового». Цього дня може бути як відлига, так і справжня холоднеча

29 листопада вшановують апостола й євангеліста Матвія, а у народі казали: «Якщо в день апостола Матвія віють буйні вітри, то бути завірюхам до Миколи Зимового»

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 29 листопада — хмарно з проясненням, уночі дощ, удень переважно без опадів. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —1—6, вдень —5—10 градусів тепла.

30–го — хмарно з проясненням, подекуди невеликий дощ із мокрим снігом, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря протягом доби — мінус 2 — плюс 3.

1–го грудня — мінлива хмарність, без істотних опадів, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — мінус 4 — плюс 1, вдень — мінус 2 — плюс 3.

2–го — хмарно з проясненням, часом невеликий мокрий сніг, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря протягом доби — мінус 3 — плюс 2.

3–го — хмарно з проясненням, без істотних опадів, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря протягом доби — мінус 3— плюс 2.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 29 листопада було 1949 року — плюс 10, найхолодніше — 1989–го — 17 градусів морозу.

Найтепліше 29 листопада було 1949 року — плюс 10, найхолодніше — 1989–го — 17 градусів морозу.

У Рівному 29 листопада — хмарно, дощ. Температура повітря — 4—8 градусів тепла, 30–го — без опадів. Температура повітря — 0—3 градуси з позначкою «плюс». 1–го грудня — без опадів. Температура повітря — 4—1 градус морозу. 2, 3–го — дрібний сніг. Температура повітря —4—1 градус із позначкою «мінус».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel