Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Чи безпечний крижаний душ  у спеку?

Лише для тренованих, здорових, загартованих і молодих це хороший антистрес.

Фото segodnya.ua.

Чи безпечний крижаний душ у спеку?

Після довгого робочого дня приємно стати під прохолодний струмінь, що бадьорить, змиває піт і втому

У суперечках на тему, що краще — душ чи ванна — спеціалісти голосують за перший варіант. Якщо під час миття натерти щіткою або жорсткою махровою рукавичкою тіло, сполоснутися спочатку теплою, а потім прохолодною водою, кровообіг відразу посилиться, людина почуватиметься здоровішою.

Однак ті, хто страждає від ревматизму, ішіасу або радикуліту, повинні уникати різкого перепаду температур. Людям, які мають збудливу нервову систему, варто ніжитися лише під теплим «дощиком».

Лише для тренованих, здорових, загартованих і молодих це хороший антистрес і добре тренування для серцево–судинної системи.

Рятуватися від спеки холодними водними процедурами теж потрібно з розумом. Дехто вважає, що це піде на користь, загартує, та й переносити духоту стане легше. Але організм у відповідь на холод починає підвищувати температуру тіла і освіжаючий ефект буде не тривалим. До того ж крижана купіль може призвести до застудних захворювань у людей зі зниженим імунітетом. Лише для тренованих, здорових, загартованих і молодих це хороший антистрес і добре тренування для серцево–судинної системи.

Літнім, особам із вегетосудинною дистонією, гіпертонією, тим, хто страждає від головного болю, не варто забувати про небезпеку спазму судин і різкого підвищення тиску, що може призвести до гіпертонічного кризу та інших небезпечних для життя станів. Тож як би сильно не хотілося охолодитися, прийшовши з вулиці, після перебування під палючим сонцем, дайте організму хвилин 10, аби зменшити вплив стресу.

Бажано загартовуватися поступово, щодня потрохи знижуючи температуру води. Молодим і здоровим можна випробувати на собі так званий ісландський душ. Особливість його в тому, що спочатку пускають воду найвищої температури, яку тільки може витримати шкіра, а потім закінчують процедуру коротким холодним обливанням. Чим більший контраст, тим ліпший результат. Гарячий душ не повинен тривати більше 1 — 2 хвилин, а холодний, завершальний, лише 5 — 10 секунд.

Загалом водні процедури приймайте не довше 5 хвилин. Контрастний душ добре впливає на обмін речовин, завершують його холодною водою. Після цього тіло добре розтирають рушником.

Ігор Вижовець.
с. Гредьки Ковельського району.

Telegram Channel