Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Суперхабар – 6 мільйонів доларів – принесли просто у кабінет заступника начальника податкової

Пакети з доларовими купюрами, які передали в якості хабара. Вражаюче!

Фото 24tv.ua.

Суперхабар – 6 мільйонів доларів – принесли просто у кабінет заступника начальника податкової

Детективи НАБУ і САП до останнього думали, що це провокація, але три сумки грошей переконали їх у тому, що оборудка справжня. Подробиці історії, яка варта того, щоб стати фільмом, розповів головний редактор сайту Цензор. Нет Юрій Бутусов

За що дали хабар?

6 мільйонів доларів призначалися для того, щоб спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький закрив справу проти олігарха–втікача Миколи Злочевського про незаконне заволодіння коштами кредиту Національного банку, виданого «Реал банку». Причому справу треба було закрити з визначенням «за відсутністю складу злочину», щоб зняти Злочевського з розшуку та забезпечити його легальне пересування Україною.

Микола Злочевський — олігарх, міністр екології часів Януковича — отримав репутацію одного з найбільш хитрих, скупих, недовірливих і багатих людей України. За даними сайту Цензор. Нет, зараз він перебуває в Об'єднаних Арабських Еміратах. 14 червня у нього був день народження, і йому хотіли зробити подарунок — закрити справу, але вийшов скандал.

Кого затримано?

Йдеться про трьох чоловік, які були присутні на зустрічі з агентом НАБУ Євгеном Шевченком. Головна дійова особа — Микола Ільяшенко — перший заступник начальника Податкової служби Києва, який безпосередньо передав агенту НАБУ Євгенові Шевченку 6 мільйонів доларів, з яких 1 мільйон відклав собі як комісійні. Другий — Андрій Кіча — на сайті компанії «Бурисма», що належить Злочевському, значиться як директор із правових питань. Третя — Олена Мазурова — колишня начальниця організаційно–розпорядчого департаменту Фіскальної служби, звільнена в ході люстрації в 2015–му, також довірена особа Злочевського.

Хто такий Ільяшенко?

Він потрапив у столичну податкову при Олександрові Клименку. Як лояльний «регіонал» отримав високу посаду голови районної податкової. Кар'єрне зростання продовжилося і після Революції гідності при Романові Насірову. За інформацією журналістів «Слідство.Інфо», у власності податківця — 11 квартир, заміський будинок, земельні ділянки. Ільяшенко зумів втриматися після звільнення Насірова та президентських виборів, оскільки був знайомий із багатьма людьми, які «вирішували питання», серед яких і керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Як проходила операція?

Згідно з матеріалами справи, які будуть розглянуті в суді, Ільяшенко зв'язався з детективом НАБУ Шевченком і по телефону дав зрозуміти, що за зміну підслідності справи Злочевського — тобто за передачу в інший слідчий орган, де її можна буде закрити — його знайомі готові запропонувати 5 мільйонів доларів! Отримавши цю інформацію, НАБУ відкрило провадження, причому з великим побоюванням, адже керівництво антикорупційного бюро передбачало, що може мати місце подвійна гра з метою дискредитації. Буквально напередодні Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила про «бездіяльність» голови САП Назара Холодницького та відкриття проти нього дисциплінарного провадження.

Під час зустрічі Ільяшенко подзвонив… знайомому ченцю і спитав поради у священника, чи буде успішною «угода», яку він збирається укласти? Той запевнив, що все пройде благополучно…

Через кілька днів у робочому кабінеті податківця детектив Шевченко зустрівся з Ільяшенком, Мазуровою та Кічею. Згідно зі всіма процесуальними вимогами Шевченко був споряджений технікою для запису. На зустрічі домовилися про «угоду» — гроші в обмін на постанову голови САП Назара Холодницького. Цікаво, що під час зустрічі Ільяшенко подзвонив… знайомому ченцю і спитав поради у священника, чи буде успішною «угода», яку він збирається укласти? Той запевнив, що все пройде благополучно…

У день передачі хабара у міську податкову службу детектив Шевченко та Ільяшенко прибули зі своєю охороною, на зустрічі були Кіча і Мазурова. Шевченко передав постанову Холодницького про зміну підслідності. Проте тепер Мазурова і Кіча визнали її недостатньою. За 5 мільйонів доларів вони хотіли отримати повне закриття справи за відсутністю складу злочину, причому зміни треба було негайно внести в електронний Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР), інформація в якому підлягає особливій процедурі контролю.

І ось Назар Холодницький приймає рішення, що в інтересах розслідування треба виготовити спеціальний доказ у справі — фальшиву зміну до ЄРДР. Вносить її зі своїм електронним ключем. Доступ до цього реєстру обмежений — це можуть робити тільки співробітники правоохоронних органів, у яких є спеціальний електронний ключ. Через деякий час інший співробітник правоохоронних органів під своїм електронним ключем заходить у базу ЄРДР (його особа вже встановлена) і перевіряє стан справ. У той же момент у податковій лунає дзвінок телефону: «Угода виконана!». Шевченка проводять у кімнату для перерахунку грошей і вручають три великі сумки — в кожній по 2 мільйони доларів. 1 мільйон за клопоти передають Ільяшенку на парковці податкової служби, там його і затримують.

Де можна взяти стільки грошей готівкою?

Це найбільш інтригуюче запитання. Адже таку колосальну суму може зібрати тільки той, хто легко орудує сотнями мільйонів доларів. «Це результат широкомасштабної роботи нелегальної системи ухилення від сплати податків, яка процвітає зараз в Україні. Зеленський влаштував у силових структурах кадрову чехарду, спроби Президента в ручному режимі керувати силовиками викликають у них тільки гіркий сміх… Тому і розносяться мільйони доларів по всій вертикалі влади Зеленського. Саме тому Ільяшенко і відчував — зараз можливо все», — написав Юрій Бутусов.

Telegram Channel