Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Патріарх Кирило освятив «головну церкву армії» країни-агресора

Путіна на освяченні храму не було. Кажуть, досі не може вибачити патріарху Кирилу отримання Україною Томоса.

Фото glavcom.ua.

Патріарх Кирило освятив «головну церкву армії» країни-агресора

Під Москвою відкрили пропагандистський храм збройних сил Росії — собор Воскресіння Христового

Очільник Російської православної церкви Кирило, який освятив культову споруду 14 червня, оголосив, що сам буде настоятелем храму. Від самого початку в проєкт його будівництва заклали багато символів. Так, діаметр основи, на якій розташований головний купол, становить 19,45 метра — на честь 1945 року. Висота дзвіниці — 75 метрів, адже храм відкривають у 2020–му — до 75–ліття закінчення Другої світової війни. Сходи відлиті з металу німецьких танків того періоду. Головна ікона храму написана на дошках, зроблених зі старовинних лафетів та з дерев’яних прикладів гвинтівки Мосіна. Дзвін–благовісник прикрасили барельєфи із зображеннями ключових подій Великої Вітчизняної війни, а склепіння храму зібрані з вітражів із зображенням орденів, якими нагороджували за ратні подвиги в різні періоди історії Росії.

«Ми присутні у час народження нової релігії. Це вже не православ’я і навіть не християнство», — вважає опозиційний російський телеканал «Дождь».

Спочатку у церкві планували зробити мозаїку зі Сталіним та Путіним, а також написом «Крим наш», але потім перенесли її в музей поруч із храмом.

Навіть у самій Росії не усі сприйняли такий підхід у православному зодчестві. «Ми присутні у час народження нової релігії. Це вже не православ’я і навіть не християнство», — вважає опозиційний російський телеканал «Дождь». А колишній відповідальний редактор «Журналу Московської патріархії» Сергій Чапнін заявив, що на прикладі цього храму видно, як «парарелігійна радянська традиція перемагає власне церковну традицію». На його думку, в жодному іншому храмі «не простежується так очевидно лінія на виправдання війни».

Як кажуть, цитати — в десятку!


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel