Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Наталка малює Петриківський розпис… зубами

Художниця хоче розфарбувати світ в яскраві кольори.

Фото з фейсбук–сторінки Nataliya Nikolenko.

Наталка малює Петриківський розпис… зубами

Через важку патологію рук і ніг від дівчинки відразу після народження відмовилися батьки. Дитячий будинок, інтернат, пів життя лежачи… Нині Наталка Ніколенко живе у геріатричному пансіонаті Дніпра. Хвора на артогрипоз навіть не може довго сидіти — змушена пересуватися на невеличкій каталці з коліщатами

«Я з самого раннього дитинства знала, що буду малювати. Можливо, ще й тому, що розуміла: нічого іншого не зможу. До того ж було і прагнення до малювання», — ділиться художниця.

А вперше Наталка стала малювати в інтернаті. Відкрили гурток, де дітей вчили користуватися фарбами.

Ось таким способом дівчина створює  свої шедеври.
Ось таким способом дівчина створює свої шедеври.

 «Особливої складності для мене на той момент робота з пензлем вже не становила. І я навіть помітила — якщо довго пишеш, починають зуби боліти, а якщо малюєш, то ні», — розповідає героїня. Далі вона займалася з професійним художником, дуже прагнула вчитися в технікумі, але через обмеженість у пересуванні відкинула цю ідею. І тоді на допомогу прийшов інтернет.

Особливої складності для мене робота з пензлем уже не становила. І я навіть помітила — якщо довго пишеш, починають зуби боліти, а якщо малюєш, то ні.

Попри те, що у неї немає художньої освіти, у дівчини прекрасне почуття кольору і фактури. Щоразу Наталка використовує різні елементи та кольори, але правил Петриківського розпису не дотримується.

«Якщо мені хочеться малювати, я беру полотно і просто починаю водити по ньому пензлем із фарбами. Спочатку навіть не зрозуміло, що виходить, малюнок сам народжується… Я люблю свободу, розумієте? У творчості повинна бути свобода. У Петриківському розписі теж є свої нюанси і треба дотримуватися правил. А я малюю тільки те, що хочу», — каже художниця.

Фахівці кажуть, що Наталці вдалося створити свій стиль у живописі.
Фахівці кажуть, що Наталці вдалося створити свій стиль у живописі.

 Петриківським розписом оздоблює і дерев’яні дощечки. Мріє, аби її роботи почали приносити стабільний дохід і вона могла б фінансово не залежати від близьких людей і держави.

«Я малюю своє майбутнє. Вірю, що в цьому житті немає нічого неможливого. Дуже хочу себе реалізувати, бути комусь корисною», — зізнається дівчина.

До слова, у 2006 році Наталку номінували на премію «Гордість країни». Дівчина стала переможницею у номінації «Сила духу».

Тая СИНЬООКА.

Джерело: Суспільне Око.

Сторінка Наталки Ніколенко у Facebook – https://www.facebook.com/nataliya.nikolenko.9 .


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel