Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У когось — «мурашки»,  а хтось — позіхає

Позіхання допомагає організму регулювати температуру мозку.

Фото cikavo-znaty.com.

У когось — «мурашки», а хтось — позіхає

Як пояснити найпоширеніші реакції нашого організму, які часом викликають відчуття незручності?

«Гусяча шкіра» або «мурашки на тілі». Так буває, коли ми відчуваємо холод чи переживаємо сильні емоції, такі, як страх, захоплення або сексуальне збудження. «Мурахи» утворюються через скорочення м’язів біля основи волосків на шкірі, в результаті чого вони підіймаються. Така реакція зустрічається у багатьох ссавців, крім людини. Реагуючи на холод, волоски розпрямляються, щоб затримати повітря і створити ізоляційний шар, тим самим утримати тепло. Тваринам у небезпеці випрямлені волоски допомагають виглядати крупнішими, що є своєрідним захисним механізмом для відлякування хижаків.

«Мурахи» утворюються через скорочення м’язів біля основи волосків на шкірі, в результаті чого вони підіймаються.

Гикавка. Причиною її є скорочення діафрагми, що супроводжуються інтенсивними і короткими дихальними рухами. При різкому проходженні повітря через голосові зв'язки в гортані виникає характерний звук.

Спричиняти спазми діафрагми можуть деякі ліки, серед них — анестетики, стероїди, препарати для лікування хвороби Паркінсона і хіміотерапії. Втім, зазвичай причини гикавки не пов'язані зі станом здоров'я. Вона може виникати від нестримного сміху, коли хильнули зайвого, переїли. Іноді трапляються й доволі екстремальні випадки. Світовий рекорд найдовшого нападу гикавки належить американцю на ім'я Чарльз Осборн, він тривав загалом 68 років.

Щоб її зупинити, затримайте дихання. Іншим способом є стимулювання блукаючого нерва, який проходить від мозку до шлунка, координуючи дихання і ковтання. Для цього достатньо випити води, пожувати лимон або посмоктати шматочок льоду. Можна потягнути за кінчик язика, покласти пальці у вуха або злегка натиснути на очні яблука. Все це змушує наш організм відчути, що відбувається щось незвичне, і таким чином відволікає від гикання. Також можна налякати постраждалого.

Позіхання допомагає організму регулювати температуру мозку. Якщо вона виходить за межі норми, вдихання повітря сприяє охолодженню. Цим пояснюється, що взимку ми позіхаємо рідше. Коли людина втомлена чи їй нудно, діяльність мозку сповільнюється і ми «деремо рота». У такий спосіб тіло хоче розбудити себе.

Позіхання, безумовно, «заразне», навіть якщо спостерігаємо його на телеекрані. Також дослідники виявили: чим менш людина співчутлива, тим рідше вона піддається такому впливу.

Щоб перестати позіхати, спробуйте кілька разів глибоко вдихнути і видихнути через ніс, оскільки ваше тіло може потребувати більшої кількості кисню. Рухайтеся, щоб стимулювати мозок. Спробуйте вийти на вулицю, або знайти місце з більш низькою температурою, випийте трохи прохолодної води або з'їжте морозиво.

Бурчання в животі. Ці неприємні звуки абсолютно недоречні в розпал важливої розмови або під час романтичних побачень. Але вони абсолютно природні та закономірні. Шуми виникають через м’язові скорочення стінок кишківника при русі в ньому їжі та повітря. Цей процес необхідний, щоб змішати вміст, проштовхнути його через кишківник і допомогти травленню. Перистальтика характерна для всіх, хоча в більшості випадків ці звуки недостатньо гучні, щоб їх можна було почути. Найчастіше «кишки марші грають» тоді, коли шлунок порожній, тому бурчання часто асоціюється з голодом. Підкріпіться чи хоча б випийте склянку води — звуки в животі стихнуть.

Марія КАЩУК.

Telegram Channel