Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Якщо не вдалося «розминутися»  із кліщем

Медики застерігають, що самотужки видаляти кліща не слід.

Фото google.com.ua.

Якщо не вдалося «розминутися» із кліщем

Поїхати «на природу» під час вихідних — непогана ідея. Однак є одне «але»...

Підчепити кліща можна на газоні, у лісі, парку чи сквері. Тому, якщо ви зібралися на прогулянку, потрібно правильно одягтися. Вбрання має бути з довгими рукавами та світлого кольору. Штани бажано заправити у шкарпетки. На голову не забудьте кепку, панамку чи хустину. Перед прогулянкою бажано скористатися репелентом – спеціальним аерозолем, який відлякує паразитів.

Місце для привалів потрібно звільнити від хмизу, гілок, сухої трави. Оглядати себе слід кожні дві години, адже кліщ не впивається у шкіру людини моментально, кусає, коли та сідає відпочити.

Малі кровопивці можуть спричинити серйозні недуги. Це кліщовий енцефаліт, що вражає центральну нервову систему та може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до смерті. Ознаками кліщового енцефаліту є підвищення температури тіла до 38–40 градусів, головний біль, запаморочення, нудота, блювота та порушення сну. На Волині природний осередок цього захворювання знаходиться на Ратнівщині. Але за останні 10 років недуга вже «мігрувала» на інші території, а кількість випадків захворюваності зросла у 2,5 раза.

Також частіше нині виявляють і хворобу Лайма, яку теж викликають укуси кліща. Перші ознаки її нагадують симптоми грипу. Місце присмоктування паразита набрякає, з’являється ломота і млявість.

Тільки за І квартал цього року по медичну допомогу після укусів паразитів звернулося 24 особи (в тому числі троє дітей).

Понад 120 випадків зараження лаймбореліозом (хворобою Лайма) виявлено серед волинян лише за останні 3 роки. Тільки за І квартал цього року по медичну допомогу після укусів паразитів звернулося 24 особи (в тому числі троє дітей).

Медики застерігають, що самотужки видаляти кліща не варто, адже є ймовірність залишити у ранці його голівку з хоботком, що може спричинити хворобу. Для видалення потрібно звернутись до лікувальної установи за місцем проживання або найближчого травмпункту. А саму комаху слід віддати на дослідження в лабораторію.

Марія КАЩУК.

Реклама Google

Читайте також: На Великдень коронавірус забрав життя ще трьох волинян.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel