Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чим здивувати гостей на Великдень: топ-5 смачних страв до святкового столу

Фото із сайту 032.ua.

Чим здивувати гостей на Великдень: топ-5 смачних страв до святкового столу

Вже зовсім скоро лунатимуть церковні дзвони й піснеспіви, що прославлятимуть Воскресіння Господнє. І хоч уже другий рік через карантинні обмеження доводиться празникувати у доволі вузькому колі, у такий урочистий день хочеться потішити найближчих людей чимось особливим. У багатьох господинь уже давно в оселі лад, продукти закуплені, меню складене… Якщо ж ви ще не визначилися, що готуватимете, або хочете внести корективи у свій перелік, — можливо, вам у цьому допоможе наша добірка рецептів

Салат «Перепілчине гніздечко»

 

 Інгредієнти: 3 яйця курячих, 50 г кропу, 2 картоплини, 150 г майонезу, 1 плавлений сирок, 1 куряче філе, 100 г шинки, 200 г маринованих печериць, 2–3 зубочки часнику, пучок зеленого салату, сіль та перець — до смаку, 2 ст. л. олії.

Приготування. Почистити картоплю і натерти на найбільшій тертці або порізати дрібною соломкою. На розігріту сковороду з олією викласти половину картоплі й обсмажити до рум’яності, вибрати і так само підсмажити решту. Викласти смажену бульбу на паперовий рушник, щоб він увібрав зайвий жир. Яйця зварити накруто й охолодити. Плавлений сир і яєчні жовтки потерти, посікти зелень, часник пропустити через прес. Змішати сир, жовток, часник, зелень, майонез, за потреби досолити, вимішати і, змочивши руки водою, скачати маленькі кульки у формі перепелиного яйця. Скласти на блюдо, накрити харчовою плівкою, щоб не обвітрювалися, і поставити в холодильник. Яєчні білки натерти на крупній тертці, а відварене куряче філе нарізати шматочками і розібрати на окремі волокна. Шинку покраяти соломкою, а мариновані гриби скибочками. Куряче філе, гриби, терті білки і шинку перемішати в мисці з майонезом, приправивши до смаку. Формувати страву незадовго перед подачею, щоб картопля не розмокла і залишалася хрусткою. На блюдо викласти листя салату, на них — приготовлений салат, зробити в ньому заглиблення, посипати смаженою картопляною стружкою, а в центрі розмістити «перепелині яйця».

Реклама Google

М’ясний рулет із морквою та спеціями

 

 Інгредієнти: 1 кг м’якоті яловичини або нежирної свинини, 2 морквини, 1 пучок кропу й петрушки, 2 зубочки часнику, 2 лаврових листки, 5 горошин духмяного перцю, 5 горошин чорного перцю, 1 ч. л. меленого коріандру, 1 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. цукру, сіль до смаку.

Приготування. М’ясо промити, обсушити, зрізати плівки. Гострим ножем зробити горизонтальний надріз по центру шматка, не доходячи до кінця приблизно на 2 см, розгорнути і зробити надріз по правій частині, знову ж таки не доходячи до кінця, і так само — по лівій. В результаті має вийти великий м’ясний шматок завтовшки приблизно 2 см. Накрити його харчовою плівкою і відбити у тонкий пласт, потому натерти перцем, коріандром, сіллю і цукром. Відварити почищену моркву в підсоленій воді 5–7 хвилин, остудити і дрібно покраяти. Зелень посікти, часник порізати пластинками. На м’ясо викласти моркву і зелень, згорнути його в рулет і обв’язати ниткою. Обваляти м’ясний рулет у спеціях, розподілити по ньому часник, перець, шматочки лаврового листа і загорнути в кілька шарів харчової плівки. Помістити в широку каструлю з окропом, щоб вода покривала рулет, накрити кришкою і варити на середньому вогні приблизно 1,5 години. Потому дістати, остудити, видалити плівку і нитку, перед подачею на стіл порізати скибочками, викласти на блюдо і прикрасити зеленню.

Салат «Весняний ранок»

 

 Інгредієнти: 0,5 кг молодої капусти, 1 огірок, 1 помідор, 150 г твердого сиру, 150 г шинки, 1 цибулина, для заправки — оливкова олія, 1 ст. л. французької гірчиці, 1 ст. л. насіння кунжуту або льону, 1–2 зубчики часнику, сіль та перець — до смаку.

Приготування. Капусту тонко нашинкувати, цибулю порізати півкільцями, шинку, 100 г твердого сиру та огірок — соломкою, помідор — довільними шматочками. Зсипати покраяні продукти в миску, вимішати й полити заправкою (для цього змішати пропущений через прес часник, сіль, перець та гірчицю з олією), посипати зверху насінням кунжуту або/і льону, а також потертим на середній тертці твердим сиром (50 г).

 

Холодець–торт

 

 Інгредієнти: 1 кг яловичини або свинини, 2 л холодної води, по 300 г цвітної капусти і броколі, 70–100 г копченої свинячої грудинки, 1 цибулина, 2 морквини, пучок петрушки, 3 зубчики часнику, 25 г желатину.

Приготування. Залити м’ясо холодною водою, поставити на плиту, коли закипить, зменшити вогонь і варити під кришкою 2 години. Посолити, приправити меленим перцем. Нарізати скибочками копчену свинячу грудинку і додати в каструлю, а також цілу цибулину, дві морквини, зв’язаний ниткою пучок петрушки. Варити ще годину. Тим часом розділити на суцвіття цвітну капусту і броколі. Варити броколі в окропі 5 хвилин, цвітну капусту вдвічі довше. Відкинути овочі на друшляк і промити холодною водою, щоб не втратили колір. М’ясо вибрати з каструлі, остудити і дрібно нарізати. Вийняти решту інгредієнтів, процідити бульйон. Влити його в окрему посудину близько 150 мл, охолодити, всипати 25 г желатину і залишити, поки набухне, а тоді розігріти в мікрохвильовці до розчинення. Влити желатин у бульйон і ретельно розмішати. Дно круглої роз’ємної форми застелити харчовою плівкою. Викласти м’ясо, посипати подрібненим часником. Зверху — копчену грудинку. Налити бульйону стільки, щоб він покрив м’ясо. Розкласти цвітну капусту, броколі і поставити в холодильник на пів години, потому долити ще бульйону, але суцвіття повинні трохи виглядати з торта. Залишити в холодильнику на ніч. Для подачі на стіл вийняти холодець із форми і нарізати його на порції.

 

Домашня ковбаса

 

 Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, 1 головка часнику, жменя гірчиці у зернах, 100 мл води, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо покраяти невеликими шматочками, сало подрібнити кубиками, посолити, поперчити, додати цукор, пропущений через прес часник і ретельно все вимішати, щоб фарш, як і тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю, влити трохи води, щоб фарш не був надто густий, і ще раз вимішати. Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна зробити тонку котлетку і підсмажити її на пательні під кришкою. Скуштуєте — і знатимете, чи потрібно досолювати. За допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати, викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти. Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалася. Тому розігрійте її до 100°С, поставте бляшку з ковбасою, а тоді виставте температуру 180–200°С. Випікати приблизно 40 хвилин.

 

Грудинка в цибулинні

 

 Інгредієнти: 1 кг сала з м’ясними прошарками, 100 г + 1 ст. л. солі, 4–5 лаврових листків, по 6–7 горошин чорного та духмяного перцю, 150 г цибулиння, 5–7 зубочків часнику (залежно від їх величини та власних уподобань), суміш перців та спеції — до смаку.

Приготування. Грудинку промити й просушити паперовими рушниками. Цибулиння добре промити, залити водою, довести до кипіння, а тоді викласти у киплячий розсіл сало, порізане чималими брусочками (як для засолювання), додати 100 г солі та лаврове листя і варити упродовж 30 хвилин після закипання. Зняти з вогню й охолодити в бульйоні, потому вийняти на друшляк або паперові рушники й дати стекти. Тим часом пропустити через прес часник, додати сіль, суміш перців та улюблені спеції, добре вимішати і натерти цією сумішшю вистиглу грудинку. Загорнути всі шматочки в пергаментний папір і потримати 10–12 годин у холодильнику. Для тривалішого зберігання покласти в морозильну камеру.

Читати також: Як приготувати п’ять смачних страв з редискою

Telegram Channel