Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хто побачить схід Великоднього сонця – ​не знатиме бід увесь рік

Паску треба відсвяткувати так, щоб багате застілля не затьмарило її духовного значення.

Фото google.com.ua.

Хто побачить схід Великоднього сонця – ​не знатиме бід увесь рік

Готуємося до Світлого Христового Воскресіння — ​найшанованішого і найурочистішого свята. Цього року знову будемо празникувати в умовах епідемії коронавірусної інфекції. Як відзначити важливу подію радісно і щасливо, а головне — ​без ризику для здоров’я?

Щоб пасочка була здобною, але корисною

До православного Великодня готуються протягом 7 тижнів Великого посту. Саме стільки часу, згідно з Біблією, Ісус провів у пустелі. Найбільш важливими перед неділею є Чистий четвер та Страсна п’ятниця. Чистий — ​бо православні християни прагнуть духовного очищення. Колись вважали, що цього дня треба скупатися до світанку, потім ретельно прибрати оселю.

Жінки зазвичай уже печуть паски. Щоб тісто вийшло здобним, не шкодують яєць і масла. Але дієтологи застерігають: не переборщіть, а також, якщо хочете, щоб великоднім хлібом ласували навіть малі діти чи онуки, кладіть менше цукру (є родзинки), готуйте на якісному натуральному вершковому маслі (не на маргарині чи спредах). Якщо купуєте готову пасочку, впевніться, що в ній не містяться гідрогенізовані кондитерські жири. Стосується це й інших солодощів, до вибору яких треба підходити дуже відповідально.

Яйця фарбуйте тільки натуральними барвниками. Крашанки, зварені в цибулинні, без страху можна давати малечі, яка любить на Великдень гратися в «битки».

У Страсну п’ятницю традиційно в церквах виносять плащаницю (символічну тканину, що в неї було загорнуте тіло Ісуса, зняте з хреста). Це — ​день скорботи, коли не можна розважатися і бажано не їсти й не пити.

Та й у суботу не прийнято сідати за стіл, вже готували кошики і ждали, коли можна буде розговітися.

Храм має бути у душі кожного з нас

Священики та лікарі закликають: не варто нехтувати власною безпекою і здоров’ям своїх близьких. Усі звикли святити великодній кошик у церкві, але цього року нам радять уникати скупчень людей. Перед Великоднем, коли у церквах триває всенічна, не годиться спати, а ще цієї благословенної пори не можна сердитися, сваритися. Коли ніч проводите вдома, треба подивитися пасхальну службу по телевізору і покропити наїдки свяченою водою.

Якщо ви постили, принаймні у передсвяткові дні утримувалися від їжі, то розговлятися потрібно обережно. Як правило, починають трапезу зі шматочка паски і крашанок. Можна з’їсти вранці легкий салат і скибочку хліба, намащену якісним маслом.

Читайте також у нас: «Магнітні бурі останнього місяця весни».

Наступний прийом їжі може бути багатшим: поласуєте і запеченим м’ясом, і ковбаскою. Але дуже важливо не їсти так, наче Великдень — ​останнє свято в житті. Смакуйте кожну страву з насолодою. Важливо з посту виходити плавно, тобто не споживати за один раз багато смаженого, жирного (а саме такі традиційні пасхальні наїдки).

Встановіть часові проміжки між сніданком, обідом та вечерею і не робіть зайвих перекусів паскою, випічкою. Не влаштовуйте застілля пізно ввечері. Це час, щоб почитати книжку, прийняти ванну, побавитися з дітьми, подивитись фільм.

Якщо ви постили, принаймні у передсвяткові дні утримувалися від їжі, то розговлятися потрібно обережно. Як правило, починають трапезу зі шматочка паски і крашанок.

У кожен прийом їжі включайте овочі і зелень. Не обов’язково купувати тепличні огірки з помідорами. Смачні салати можна приготувати з моркви, бурячків із хроном, капусти. Важливо їх не заправляти майонезом та магазинними соусами, додавайте трішки олії або йогурт чи сметану. Також поставте на стіл не тільки традиційні голубці й холодець, а й квашені овочі, які містять у собі природні ферменти, пре- і пробіотики, що сприяють доброму травленню та розвитку корисних бактерій.

Не забувайте пити просту воду (якщо холодно, можна її розбавляти окропом і додавати шматок лимона) чи трав’яні чаї без цукру. Для травлення корисними будуть напої з фенхелю, імбиру та ромашки.

А ось узвари, солодкі компоти та соки, які містять багато цукру, додають зайвих калорій. І не зловживайте алкоголем, адже свято треба відзначати зі світлою головою.

Не жуйте перед телевізором чи з мобільником у руках, бо тоді наш прийом їжі не зовсім усвідомлений. Доведено, що в такому випадку ми споживаємо набагато більше і при цьому ще й почуваємось голодними. Красиво розкладайте наїдки на тарілках, сервіруйте стіл, навіть якщо не чекаєте гостей.

Хоча через пандемію ми більше сидимо вдома — ​все одно можна піти прогулятись або зробити зарядку.

Коли «свято шлунка» закінчується у лікарні

Через переїдання і зловживання спиртним під час кількаденних застільних «марафонів» люди часто потрапляють до лікарень із гострим панкреатитом. Підшлункова залоза — ​орган змішаної секреції, що виконує ендокринну функцію (синтезує гормони — ​інсулін, глюкагон тощо) та відповідає за синтез панкреатичного (травного) соку. До його складу входять ферменти, котрі допомагають «переробляти» білки, жири і вуглеводи. У нормі панкреатичний сік повинен потрапляти до дванадцятипалої кишки і вже там брати участь у травленні. Проте, якщо розвивається запальний процес, він залишається у підшлунковій і руйнує її.

Загроза збільшується, якщо ви щодня готові перехилити чарку-другу (алкоголь погіршує відтік травного соку); не встаєте з-за столу, поки не відчуєте, що наїлися «від пуза»; віддаєте перевагу жирній, смаженій і гострій їжі; у вас порушена прохідність жовчовивідних шляхів; хворієте на гастрит, гепатит, жовчнокам’яну хворобу, холецистит або маєте інші проблеми зі здоров’ям.

Симптоми панкреатиту: здуття, бурчання у животі, відрижка, печія, посилене виділення слини, проноси, нестерпна нудота. Біль локалізується у верхній частині живота, у лівому підребер’ї, «під ложечкою», може оперізувати або віддавати у ліву руку, під ліву лопатку, у спину. Він може мати різну інтенсивність (часто не є сильним, через що люди зволікають зі зверненням по медичну допомогу), є періодичним (то з’являється, то знову зникає), «колючим». Часом хвороба супроводжується лихоманкою, зниженням артеріального тиску, тахікардією, субфебрильною температурою тіла, загальною слабкістю. За появи цих симптомів негайно зверніться по медичну допомогу. Чим довше відтягуєте візит до спеціалістів, тим більша вірогідність, що доведеться лягати на операційний стіл.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Читайте також у нас: «На Волині вже тисяча людей померло від коронавірусу».

Telegram Channel