Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Вишні, вишні, ви дивовижні…» (Відео)

Переконані: був би живий Остап Вишня (1889 – 1956), він пустився би в танок під «Вишні» свого талановитого земляка 21-річного Антона Вельбоя. І під його «Гуси» також.

Волинь-нова

«Вишні, вишні, ви дивовижні…» (Відео)

Від Остапа Вишні до Антона Wellboy(я) — таке буває тільки у нашому конкурсі. Тож, відкорковуючи шампанське в новорічну ніч, заспівайте–затостуйте про «танці в ліжку на горищі…» ☺ І не забудьте розгадати сьогоднішнє завдання із секретом

Але насамперед я маю нагадати запитання, яке нас привело до співу, хоч мова йшла про ДУЖЖЕ СУУУРЙОЗНУ річ.

«Гарбуз із секретом» — 48 (2021)

Це тільки жіноча логіка може додуматись замінити захованим нами сьогодні предметом поламану ніжку стола. І коли наш герой рипнувся їй у цьому дорікати, почув у відповідь заслужені слова: мовляв, нехай хоч якийсь зиск буде із цієї речі, а то… Натякала, що в чоловіка руки ростуть не з того місця і відлучається він з дому з цим предметом часто без толку.

До речі, згадується захована нині річ голосна і в театральній приказці, і в «часовій», і про корову, і у смішній історії про вуханя…

…А предмет цей чоловік загубив. Точніше, його в нього вкрали чи заховали. Бо у відповідальний момент задрімав…

Що знаходиться у гарбузі?

«…В одного дуже чемного хлопця Wellboy (ще б пак — з таким сценічним іменем!) спочатку розлетілися усі гуси на різні туси, а тепер він своїми вишнями поцілив у мільйони сердець. І концентрація вишневого компоту збільшилася в крові українців у надцять разів. І я вже який день наспівую: «Вишні, вишні, ви дивовижні…» — так інтригуюче розпочала свій лист Тетяна Потапова з волинського Ковеля, що в мене у голові теж одразу поселилися ці рядки цьогорічного пісенного хіта, який продивилися в Youtube вже понад 6,5 мільйона глядачів. — Народ каже, що ця пісня — особлива присвята і батьківщині, і видатному земляку. Виходить, вистрілив дублетом (дублет — одночасний постріл з обох стволів мисливської рушниці). Антон Wellboy (Вельбой) з містечка Грунь Сумської області, а звідти родом і Павло Губенко (Остап Вишня).

Є кілька версій того, чому письменник вирішив узяти для себе «ягідний» псевдонім. Вибір пов’язують із банальною любов’ю до цих ягід (як у Wellboy — до вишневого компоту та пирогів вишневих). Дехто бачить у псевдонімі захоплення творчістю Шевченка, у знаменитому творі якого фігурують ці дерева з хрущами (десь на тих вишнях живе хрущем і Антонич). За шкільною версією, коли автора питали про причину «ягідного» псевдоніма, той відповідав, що вишня і солодка, і кислувата, й саме таким він собі уявляв гумор: щоб приємно було читати й водночас щоб нападала оскома на тих, кого покритиковано. Вишні їли всі, оскому мали всі, тому версія дуже цікава.

Навіть сьогодні Ви можете переплатити «Цікаву газету на вихідні». Тому включіть листоноші «Вишні» і швиденько заповнюйте квитанцію!

А я, Гарбузику, ВИШНЮ не тільки їла, але й читала. І читаю, і буду читати й перечитувати. І навіть цитувати. Що зараз і зроблю. Бо відразу здогадалася, що сліди (на цей раз заячі) ведуть до вишневої усмішки «Заєць». Ось тут треба шукати і про легендарну постійнонезмінну стопку (а з неї при полюванні на зайця «при певному досвіді, дуже добре оглядати обрій; коли дивитися крізь дно, — місцевість рельєфнішає»). І про рушницю (слово–відгадка), якою дружина оповідача — мисливця–невдахи — стола підперла, бо ніжка поламалась. І це єдина користь із «ружжа». Для Остапа Вишні, коли на полюванні не вбили, не застрелили нічого, — то типове явище. «…Краса заячих ловів з гончаками не тільки у вашому промахові… Ви уявляєте собі, коли ціла зграя гончаків іде слідом за зайцем, ніби якийсь оригінальний, ні в якій філармонії не бачений і не чуваний, оркестр… Стоїш, слухаєш, рве серце тобі груди, поломеніє в тебе мозок, і ти мажеш, мажеш…». Народ у такому випадку каже: «Стріляв у ворону, а попав у корову». А засіди на зайця у цій історії закінчилися теплим сном і тим, що… рушницю вкрали. Ну як тут не згадати «часові» приказки: «Пішов в караул — дивись, щоб не заснув» («Раз на рік і палиця стріляє»).

У театральному світі є приказка: якщо на початку вистави висить на стіні рушниця, то в кінці вона обов’язково вистрілить. У моєму листі теж присутня чеховська рушниця, принципу драматургії Антона Павловича я намагалася дотримуватися. Отож мушу закінчити листа фразою, де рушниця вистрілить: «Людина з рушницею завжди знайде ціль у житті». Усім нам бажаю мати ціль–мету у житті. Нехай вона перетворюється на життєві плани, а плани здійснюються. І нехай вистачить здоров’я у всіх на все!»

Дякуємо, пані Тетяно! Ви стаєте переможницею конкурсу історій пошуку правильної відповіді і отримаєте заслужені 150 гривень призових і заліковий бал у турнірну таблицю.

Віднайшли «рушницю» в нашому гарбузі ще 6 наших учасників. Але оскільки переможців має бути тільки два, то ми знову вдалися до жеребкування. І щаслива рука нашої таємничої і чарівної авторки Ші Мур вказала, що по 100 гривень ми маємо вручити двом волинянам: Тамарі Нецько з Ківерців і Миколі Макарчуку з Луцька.

Переможцям — хвала й уклін, а перед тим, як оголосити останнє запитання нинішнього року, я називаю «Команду знавців вікторини «Гарбуз із секретом» — 2021: Віта Бобко (с. Затурці, Волинь), Андрій Куява (м. Ковель, Волинь), Тамара Нецько (м. Ківерці, Волинь), Тетяна Репетило (с. Гуляйполе, Черкащина), Анатолій Скальт (м. Жмеринка, Вінниччина) і Ольга Сидорук (с. Кропивники, Волинь).

Хто став гравцем року — повідомимо вже у першому номері 2022–го «Цікавої газети на вихідні», який вийде 12 січня.

А зараз лідери мають шанс додати до свого багажу ще один «плюсик», а ті, хто вперше грає, отримати не тільки бал, а й грошовий приз. Отож:

«Гарбуз із секретом» — 52 (2021)

Десь на Миколая захотілося перечитати і передивитися свого улюбленого «Степана». Про добро і зло, любов і смерть, смерть через любов, шлях і Президента, хворобу і особливу вакцину, про популярне в минулому столітті «розп’яття»… Клас, одним словом, бо ж класика! Але зловив себе на думці, що у фіналі вік головного героя в книжці і у фільмі дещо відрізняється. Тому вирішив заховати сьогодні цифру. Щоб її відгадати, треба 2022 поділити на різницю найбільшого і найменшого віку у фіналі головного персонажа.

Що за цифра знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 8 січня 2022 року тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Сонця Вам від людей у 2022 році і здоров’я від Бога!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Поліція підрахувала: близько 10 тисяч українців вийдуть 1 січня вшанувати Степана Бандеру

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel