Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
Недарма його називають «другим Трампом»

Це крутіше, ніж ровер: народ аж запищав, коли Хав’єр Мілей взяв у руки бензопилу.

Фото із сайту bbc.сom.

Недарма його називають «другим Трампом»

Новий очільник Аргентини 53-річний Хав’єр Мілей розіграв серед громадян свою останню зарплату, яку отримав як народний депутат до складання президентської присяги – 2,1 млн аргентинських песо (приблизно 2500 доларів США)

«Це останній розіграш моєї депутатської зарплати, тому що я знайшов собі іншу роботу», – пожартував Мілей. Переможницею стала жінка на ім’я Вероніка Гомес. Розіграш в офісі президента контролював нотаріус. 

Мілей регулярно розігрував свою зарплату, щоб показати, як відрізняється від «хапуг-депутатів».
Зазначимо, що 53-річний економіст Хав’єр Мілей 10 грудня офіційно став президентом Аргентини. Церемонію інавгурації відвідав, зокрема, й Президент України Володимир Зеленський.

До речі, на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Мілей зайшов до Палацу національного конгресу Аргентини з українським прапором, продемонструвавши свою позицію щодо війни.

Його називають аргентинською сумішшю Дональда Трампа, Жаїра Болсонару (експрезидента Бразилії) і колишнього британського прем’єра Бориса Джонсона, інформує The Guardian. Видання The New York Times назвало Мілея «міні-Трампом».

Під час передвиборчої кампанії Мілей з’являвся на мітингах із бензопилою, яка мала символізувати його обіцянку скоротити державні видатки та оздоровити аргентинську економіку.

Він пообіцяв закрити аргентинський Центробанк, відмовитися від національної валюти та перевести країну на долар США. Ці заяви спровокували подальший обвал аргентинського песо.

Крім того, Мілей обіцяв викинути панівну «політичну касту» з владних кабінетів і «посилити контроль над витратами корумпованих політиків».

Серед інших обіцянок Мілея – приватизація державних компаній, різке скорочення уряду Аргентини (з 18 до 8 міністерств) та кількості чиновників, скорочення субсидії на газ та електрику, переведення державної освіти на ваучерну систему, а медицини  – на страхову. Він запевнив, що державні витрати будуть скорочені на 15% ВВП Аргентини. Експерти вже застерегли, що це може вимагати значного зменшення видатків на пенсії, освіту та громадську безпеку.

Хав’єр Мілей критикував пресу та Папу Римського Франциска, назвавши його «представником зла на Землі». Політик називав зміни клімату частиною «соціалістичного порядку денного», пообіцяв послабити контроль над зброєю, поставив під сумнів результати останніх президентських виборів у Сполучених Штатах і Бразилії. Також Мілей виступає проти абортів, однак заявив, що міг би підтримати легалізацію наркотиків.

Що тут скажеш – до влади прийшов ще один популіст.

Василь КІТ.

Реклама Google

Telegram Channel