Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Воїн без ноги матиме ліфт: за справу взявся увесь під’їзд

Напевне, вже у кожному українському місті є схожі історії, але не з таким позитивним завершенням.

Фото із сайту molbuk.ua.

Воїн без ноги матиме ліфт: за справу взявся увесь під’їзд

«Мені здається, в нас із вами є спільний супер, – пише мені незнайома дівчина в інсті, – Даня звати. Прізвище складне, щось на кшталт дартвейдера.» Я усміхаюся: «Є такий»

Даня втратив ногу під час вуличних боїв у Бахмуті. Показував мені відео, як хлопці тягнуть його в укриття. Каже: «Олю, якщо що, то не я кричу, то пацани кричать в паніці. Я спокійний».

Даня подарував мені свій шеврон. Це мої найцінніші подарунки. Мрію собі піджак з усіма шевронами хлопців. Це – мої медалі.

«Даня живе на сьомому поверсі в під’їзді без ліфта (ліфт більше 18 років не працював, уже навіть двері в шахту познімали і позабивали щитами), –  пише мені дівчинка. – Коли ми дізнались, що Даня втратив ногу, весь під'їзд зробив колективне звернення, описали ситуацію (що сидітиме він після повернення в чотирьох стінах на 7-му поверсі, бо долати таку кількість сходинок і людині на двох ногах важко; натомість – мав би їздити рибалити чи чим хочеш займатись), зібрали підписи, потормошили знайомих депутатів, не давали цій проблемі загубитись у стінах міськради – і ось у нас уже близько тижня тривають активні роботи в шахті... Гуде двигун ліфта на обкатці, і за кілька тижнів він уже має запрацювати».

«Але тільки не подумайте, що ми то з жалості зробили або не віримо в те, що він може подолати 7 поверхів самотужки».

Я перечитую її повідомлення раз за разом. Пишу: «Це найкраще, що я могла прочитати. Чи можу розповісти цю історію?».

І вона відповідає мені: «Можна. Але тільки не подумайте, що ми то з жалості зробили або не віримо в те, що він може подолати 7 поверхів самотужки».

Відповідаю їй, що є десятки способів поведінки сусідів: робити вигляд, ніби нічого не сталося, опускати очі, звинувачувати державу – або ж узяти і зробити те, що допоможе людині не відчувати свою інвалідність.

Відповідаю їй, що є десятки способів сказати «дякую»: прикласти руку до серця, зібрати гроші і потім засмутити героя тим, що ти їх йому пропонуєш, – або ж зробити щось, що скаже йому краще за всі слова і гроші світу, що ми вдячні.

Відповідаю їй, що є десятки способів навчитися жити поряд із героями, і найкращий спосіб – це робити свої маленькі героїчні вчинки там, де ти є.

Відповідає: моя суперсила – це комунікувати з чиновниками.

Пишу їй: суперсила Дані – захищати наші суперсили.

Ольга РУДНЄВА, волонтер.

Читайте також: «На Львівщині знесли пам'ятник російському льотчику Петру Нестерову».

Реклама Google

Telegram Channel