Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Без м’ясних делікатесів не обходиться жодне свято: господиням на замітку

Який же святковий стіл без м'ясних страв?

Фото із сайту delikates.ua.

Без м’ясних делікатесів не обходиться жодне свято: господиням на замітку

Звісно, зазвичай ми купуємо готову шинку чи ковбаску в магазині, адже там їх – на різні смаки й гаманці

Але на найбільші празники хочеться потішити рідних домашніми смаколиками.

Шинка з чорносливом

Поєднання м’яса із сухофруктами – це завжди цікаво, оригінально і неймовірно смачно

Інгредієнти: 1 кг свинини, 200 г чорносливу без кісточок, 6 зубочків часнику, 150 г майонезу, 3 ст. л. гірчиці (меленої або в зернах), 0,5 ст. л. паприки, 0,5 ст. л. меленого духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування. Чорнослив помити і залити теплою водою на 20 хвилин. М’ясо помити, позрізати плівки й сухожилля, обсушити. Часник пропусти через прес, додати сіль, перець і перемішати.

Половину чорносливу відкласти цілим, а другу половину подрібнити. М’ясо змастити часниковою масою, зробити глибокі надрізи, нафарширувати їх подрібненим чорносливом та часниковою сумішшю і залишити на 2–3 години, щоб просочилося. Змішаши майонез із гірчицею та паприкою. Покласти свинину на фольгу, обмазати гірчично-майонезним соусом, зверху викласти цілий чорнослив, загорнути у кілька шарів фольги і залишити як мінімум на 5–6 годин для маринування, після чого покласти на деко і запікати при 200°С у духовці близько години. Потому зняти або розрізати фольгу і пекти ще 20 хвилин до рум’яної скоринки.

Курячий рулет зі спеціями

Ніжний та ароматний рулет готується без начинки, виключно з м’яса із додаванням спецій

Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 2 зубки часнику, 2 лаврові листки, коріандр, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування. Куряче філе відбити, щоб воно мало рівномірну товщину. Натерти м'ясо сіллю та спеціями і залишити на годину, щоб замаринувалося, тоді згорнути його в рулети, замотати у фольгу, скласти у високу форму для запікання і налити води, щоб вона покрила м'ясо приблизно на дві третини. У воду додати порізаний скибочками часник, лавровий лист і сіль. Пекти у розігрітій до 200°С духовці 1–1,5 години. Остудити готові рулети, не дістаючи їх із форми, а потому поставити на 2–3 години в холодильник. Перед подачею на стіл фольгу зняти, а м’ясо нарізати тонкими скибочками.

Домашня ковбаска

Коли печеться – аромат на всю хату!

Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало – дрібними кубиками, посолити, поперчити, додати цукор і ретельно вимішати. Мішати слід довго, щоб фарш, як і тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна з фаршу зробити млинець і підсмажити його на сковороді під кришкою. Скуштуєте – і знатимете, чи потрібно досолювати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці. Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100°С, поставте бляшку з ковбасою, а тоді розігрівайте до 180–200°С. Випікати приблизно 40 хвилин.

М’ясне асорті

Ця страва – чудова альтернатива магазинним делікатесам

Інгредієнти: 1,5 кг свинячого ошийка, 700 г яловичини (вирізки), 2 курячі грудки (подвійні), 100 мл олії, 1,5 ст. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л. желатину, 1 ч. л. приправи «Чилі гострий», 1 ч. л. приправи до м’яса. Знадобляться також нитки, марля, рукав для запікання.

Приготування. Змішайте в чашці олію, сіль, спеції, часник (потертий на дрібній тертці або пропущений через прес) і желатин. Шматок свинини понадрізайте впоперек з інтервалом 1,5–2 см, чергуючи надрізи – у вигляді гармошки послідовно зверху і знизу, але не доводячи їх до краю. Яловичину і курятину поріжте як на відбивні, кожен шматочок змастіть приготованим розчином із желатином і повкладайте їх у надрізи у свинині, перед цим змастивши і їх. Щільно загорніть свинячий ошийок із вставками яловичини й курятини у марлю, перев’яжіть нитками, вкладіть у рукав для запікання і печіть 1,5 години за температури 180–190 градусів. Наприкінці розріжте рукав, а вийнявши м’ясо з духовки, притисніть невеличким пресом (наприклад, покладіть зверху кухонну дошку). Для подачі на стіл наріжте навскісними скибочками.

М’ясний рулет із сухофруктами

Інгредієнти: свинна грудинка, сіль, перець, мелений коріандр, розмарин, по 100 г журавлини й кураги.

Приготування. М’ясо зрізати тонким пластом завтовшки 
1,5–2 см, злегка відбити й замаринувати – посипати сіллю та спеціями, втерти їх у м’ясо, загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник мінімум на 3–4 години (можна й на добу).

Сухофрукти промити, залити окропом і залишити, щоб трохи розм’якли, потому зцідити й обсушити на рушничку. Грудинку розгорнути, на край викласти курагу, а по всій площині розподілити журавлину. Щільно згорнути м’ясо в рулет, починаючи від кураги (вона має бути в центрі рулета), обмотати ниткою, щоб тримав форму, загорнути у фольгу і запікати в попередньо розігрітій духовці протягом 50–55 хвилин при 180 градусах. За 5–7 хвилин до готовності розкрити страву, розгорнувши фольгу, – хай рулет зарум’яниться. Нарізати на скибочки можна після цілковитого охолодження.

Читайте також: Ех, волиняни, не наші прославилися млинці і голубці....

Реклама Google

Telegram Channel