Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Два американські ветерани-морпіхи віддали свої життя за Україну

Ітан (ліворуч) та Грем поповнили український Небесний легіон.

Фото із сайту obozrevatel.com.

Два американські ветерани-морпіхи віддали свої життя за Україну

Ітан Гертвек та Грем Дейл загинули 8 та 9 грудня, відбиваючи атаки росіян і забравши з собою чимало ворогів

«Все, що потрібно для перемоги зла, – це щоб добрі люди нічого не робили»

Як пише «Голос Америки», свій останній бій Ітан Гертвек прийняв під Авдіївкою. Це сталось, коли воїн намагався допомогти своєму пораненому товаришу. Гертвек, за словами його побратима, британця Мейсера Гіффорда, був бойовим медиком.

«Наш дорогий друг і брат по зброї Ітан Гертвек загинув. Відважний американський доброволець, Ітан приєднався до 131-го окремого розвідувального батальйону як бойовий медик, нещодавно ж перейшов до іншої бригади. Ти легенда, Ітане», – написав британський доброволець у соцмережах. Саме через цей перехід в іншу бригаду, як розповіла мати воїна Леслі, Ітан відклав свої плани повернутися додому – і вирушив під Авдіївку.

«Він думав повернутися додому перед цією останньою місією (мав демобілізуватися через 11 днів. Ред.), але ми знаємо, що він не хотів залишати своїх двох побратимів, які перейшли з ним у новий підрозділ. Сьогодні він був би вдома, тут, у Спрінгфілді, штат Міссурі», – плаче мати Ітана.

Життєвим кредо воїна, як розповіла його мама, було гасло «Все, що потрібно для перемоги зла, – це щоб добрі люди нічого не робили». Тож коли росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, він вирішив, що мусить допомогти українському народові, – і вирушив в Україну.

Леслі Гертвек розповіла, що її син ніколи ні на мить не висловлював ані сумніву, ні жалю через своє рішення допомагати українцям. І хоч нині близькі воїна оплакують його загибель, вони також глибоко пишаються вчинком і жертвою Ітана. «Він віддав своє життя за країну та людей, яких так полюбив!» – зазначила мати Героя.

Не захотів відступити і прийняв бій

Інший доброволець-морпіх, Грем Дейл, народився в Ірландії, однак у 2000 році емігрував до Сполучених Штатів Америки. Після терактів 11 вересня 2001 року Грем Дейл вирішив долучитися до Корпусу морської піхоти. Він служив у морській піхоті до січня 2008 року, залишивши службу у званні капрала. За час служби Дейл отримав чимало військових нагород. Після звільнення він опублікував книгу на основі свого щоденника, який вів під час перебування у зоні бойових дій в Іраку. Назвав він її «Зелений морський піхотинець: війна ірландця в Іраку».

В Україну Дейл приїхав невдовзі після початку повномасштабного вторгнення росії, чоловік приєднався до Збройних сил України. А 9 грудня у ближньому бою із загарбниками він отримав смертельне поранення.

За словами побратима Дейла, ветерана армії США Раяна О'Лірі, який очолює іноземних волонтерів у «Вибраній роті» 59-ї окремої мотострілецької бригади ЗСУ, Дейл загинув, коли відбивав напад російських військ, які прорвали лінію його підрозділу.

«Замість того, щоб відступити чи сховатися, він вступив у бій. Дейл убив кількох ворожих солдатів, перш ніж був поранений. Ворожий штурм не вдався  завдяки його діям і тим українцям, які були разом із ним,– вони не допустили прориву лінії оборони», – розповів О'Лірі.

Побратими змогли евакуювати пораненого Дейла у безпечне місце і намагалися врятувати його життя, однак поранення виявилося надто важким: 45-річний воїн помер.

«Він покинув цю землю саме так, як хотів. Його останки перевозять на батьківщину в Ірландію. Він був марафонцем, який  любив світло. Світовий мандрівник. Не міг попросити про допомогу сам, тому шукав способи допомогти іншим. Грем був не просто другом; він був братом і захисником», – написала подруга Грема Дейла у соцмережі.

До речі

Щонайменше 46 американців уже загинули в Україні з лютого 2022 року, серед них – 11 ветеранів морської піхоти.

Читайте також: У селі на Волині невідомі витягли вози та колодязь на дах зупинки.

Реклама Google

Telegram Channel