Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Одна на мільйон»: жінка  з двома матками народила двох дітей за два дні

Перша дівчинка, яку назвали Роксі, народилася вагінально близько 19:45 за місцевим часом 19 грудня, а друга, на ім'я Ребел, з'явилася шляхом кесаревого розтину більш ніж через 10 годин.

Фото із сайту bbc.com.

«Одна на мільйон»: жінка з двома матками народила двох дітей за два дні

32-річна американка Келсі Гетчер народила одну доньку у вівторок, а другу – у середу в лікарні Університету Алабами в Бірмінгемі (UAB). Загалом пологи в неї тривали 20 годин

Таких дітей називають різнояйцевими близнюками – і в цьому рідкісному випадку вони мають різні дні народження.

Пані Гетчер написала у соц­мережах, що вже повернулася додому на свята. Раніше вона очікувала, що має народити саме на Різдво.

Медики UAB підтвердили, що мати із дітьми почуваються добре, і розповіли BBC, що більшість їхніх колег «не стикаються із жодним таким випадком за всю свою кар’єру», адже це дуже рідкісна вроджена аномалія, яку мають лише 0,3% жінок, а ймовірність завагітніти одразу в обох матках (так звана двопорожнинна вагітність) іще менша – «одна на мільйон». Зареєстровані випадки таких пологів у всьому світі надзвичайно рідкісні. Зокрема, у 2019 році лікар із Бангладеш розповів BBC, що жінка народила двійню майже через місяць після того, як передчасно з’явилася на світ дитина з іншої матки.

Обоє немовлят були одночасно в одному животі. Просто у них були різні «квартири». 

Про те, що має подвійну матку, лікарі повідомили Келсі Гетчер, коли їй було 17. У жінки вже було три вагітності, цього разу вона також вважала, що вагітна лише в одній матці, поки планове УЗД не виявило, що дитина є й у другій. «Я ахнула... Ми просто не могли в це повірити», – згадувала вона. Після цього вона почала документувати свою незвичайну вагітність в інстаграмі.
У UAB розповіли, що вагітність Келсі мала звичайний перебіг. Професор Річард Девіс, який курував пологи, зазначив, що кожна дитина мала «власний простір для росту та розвитку». За його словами, так відбувалося тому, що кожна дитина мала окрему матку, на відміну від типової вагітності двійнею. Пологи у Гетчер почалися на 39-му тижні і потребували подвійного моніторингу та залучення подвійної кількості персоналу. Вони стали «найбільш нетиповою» частиною усієї вагітності пацієнтки, зауважила лікарка відділення акушерства та гінекології Швета Патель. За її словами, у персоналу лікарні не було досвіду таких пологів, тож їм потрібно було покладатися на свої теоретичні знання про типову вагітність. Вона також додала, що народження дітей проходило різними методами: перша дівчинка, яку назвали Роксі, народилася вагінально близько 19:45 за місцевим часом 19 грудня, а друга, на ім'я Ребел, з'явилася шляхом кесаревого розтину більш ніж через 10 годин.

Професор Девіс зазначив, що дівчат можна назвати різнояйцевими близнюками – цей термін використовують, коли кожна дитина розвивається з окремої яйцеклітини заплідненої окремим сперматозоїдом. «Зрештою, обоє немовлят були одночасно в одному животі, – сказав, усміхаючись, він. – Просто у них були різні квартири».

Джеймс Фітцджеральд, BBC News.

Читайте також: 5-річний хлопчик впав у кому після видалення зубів.

Реклама Google

Telegram Channel