Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Скибка хліба з добавками – найпопулярніший у світі перекус. Не вірите?

Залежно від складників та оформлення бутерброд може стати і окрасою святкового столу, і ситним перекусом нашвидкуруч.

Фото із сайту horodok.city.

Скибка хліба з добавками – найпопулярніший у світі перекус. Не вірите?

І хоч би як ви її назвали: бутерброд, канапка, накладанець, мазанець, перекусник, потапець, розтягнирот – від того універсальність, а часом і незамінність цієї страви не меншає.

Справді, навряд чи ще якийсь наїдок можна приготувати швидше і з продуктів, що під рукою. А яке різноманіття – від класичного поєднання «хліб-масло-ковбаса» до цікавезних комбінацій, які підкаже фантазія... або які знайдете у холодильнику. Підійде і вчорашня курка гриль, і рибна консерва, і злегка підсохлий сир, і паштети-намазки, і всілякі овочі..

Бутерброди з бринзою та сметаною

Інгредієнти: 4 скибки білого хліба, 25 г вершкового масла, 4 ст. л. потертої бринзи, 4 ст. л. сметани, зелень.

Приготування. Скибочки хліба намастити маслом, посипати подрібненою бринзою, зверху полити сметаною і поставити бутерброди в мікрохвильовку на 1–1,5 хвилини за високої потужності. Перед подачею на стіл посипати дрібно посіченою зеленню.

Сирна намазка

Інгредієнти: 150 г плавленого сиру, 2 варені яйця, 1 ст. л. майонезу, невеличкий пучок кропу.

Приготування. Сир і яйця потерти на дрібній тертці, додати нарізаний кріп, майонез і ретельно перемішати інгредієнти до однорідної суміші. За потреби намазку посолити і поперчити. Змащені цією сирною масою канапки можна прикрасити зеленню, оливками, зернами граната тощо.

«Червона ікра» з моркви й оселедця

Інгредієнти: 2 оселедці, 2–3 варені морквини, 100 г вершкового масла, 1 плавлений сирок.

Приготування. Почистити оселедець, зняти шкірку і видалити всі кісточки. Моркву зварити, охолодити, почистити від шкірки (чим більше моркви, тим насиченіший буде «ікорний» колір, але гостроти менше). Оселедець і моркву пропустити через м’ясорубку.

Охолоджене масло та сирок натерти на грубій тертці. Ретельно вимішати усі подрібнені інгредієнти і поставити в холодильник мінімум на 2 години. Мастити на хліб або крекер, прикрасити зеленню або фігурними шматочками моркви.

Картопляна намазка

Інгредієнти: 3 картоплини, 150 г плавленого сиру, 50 г вершкового сиру, 200 мл сметани, 1 ч. л. французької гірчиці, 4 мариновані огірки, сіль, перець – до смаку.

Приготування. Картоплю відварити в мундирах, коли схолоне, почистити, дрібно нарізати. Огірки нашаткувати такими ж шматочками, як картоплю. Додати інші інгредієнти, ретельно перемішати все до однорідної консистенції. Можна намастити цією масою хліб або накласти її у тарталетки. Прикрасити на свій смак: шматочками огірка, петрушкою, смужками болгарського перцю.

Накладанці українські

Інгредієнти: 300 г свіжого сала, 1 зубець часнику, пучок петрушки, 15 г солодкої паприки, сіль до смаку.

Приготування. Сало нарізати маленькими шматочками. Петрушку дрібно посікти ножем разом зі стеблами. Часник пропустити через прес або розтерти товкачем. Все це змішати в мисці, додати сіль та паприку. Накрити і залишити маринуватися три години, потому пропустити через м’ясорубку 2–3 рази. Зберігати намазку треба в холодильнику, але при подачі на стіл вона повинна бути кімнатної температури – так розкриється весь аромат. На намащені салом скибочки чорного хліба можна покласти по шматочку огірка, гілочку кропу чи петрушки.

Потапці печінкові

Інгредієнти: 300–400 г печінки, 2 середні цибулини, 2 морквини, 100 г вершкового масла, сіль і перець – до смаку, олія для смаження.

Приготування. Печінку вимочити, зрізати плівки, покраяти на шматочки. Розігріти сковорідку з олією, всипати порізану соломкою цибулю, спасерувати до золотистого кольору, додати потерту на крупній тертці моркву, обсмажити кілька хвилин, тоді викласти шматочки печінки і готувати по 2–3 хвилини з кожного боку. Коли схолоне, скласти печінку з овочами у чашу блендера, додати вершкове масло, сіль і перець до смаку, подрібнити все до стану однорідної маси. Такий паштет смакуватиме на грінках.

Гуакамоле

Інгредієнти: 3 авокадо, 1 лайм, 1 цибуля-порей (тільки біла частина), 1 помідор, 1 гострий перець, кінза, сіль (краще морська).

Приготування. Цибулю і гострий перець дрібно нарізати. З помідора зняти шкірку, попередньо ошпаривши його. У миску вичавити сік із лайма, скласти в неї очищені від шкірки і кісточок авокадо, розім'яти їх із соком лайма. Помідор нарізати кубиками, додати 2 ст. л. дрібно нашаткованої кінзи. Всипати цибулю і перець, все ретельно перемішати. Намастити масу на скибочки багета.

Шоколадна паста

Інгредієнти: 1 скл. молока, 3 ст. л. какао-порошку, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. борошна, 80 г вершкового масла, 25–30 г чорного шоколаду, 40 г мелених горіхів (за бажанням).

Приготування. В каструльку влити трохи молока, додати цукор, борошно і какао, ретельно перемішати, добавити решту молока, поставити на вогонь, і, постійно помішуючи вінчиком для збивання (інакше до дна почне прилипати борошно), довести до кипіння, проварити хвилину і відставити з плити. Через 20–30 хвилин, коли трохи охолоне, вкинути порізане шматочками масло і добре розмішати, маса зразу стане блискучою. Зверху натерти чверть плитки шоколаду, за бажанням можна додати ще мелених горіхів. Перекласти масу в чисту баночку, закрити кришкою. Зберігати в холодильнику. Бутерброди з такою пастою – чудове доповнення до чаю чи кави.

Ковбасні канапе

Інгредієнти: 200 г ковбаси, 100 г маслин без кісточок, 2 огірки, 200 г сиру фета, шпажки.

Приготування. Копчену ковбасу покраяти тонкими пластинками. Огірок помити, обрізати кінчики і нарізати пластинками завтовшки близько 1,5 см. Сир покраяти кубиками завбільшки 1,5 см. На шпажку наколюємо по шматочку сиру й огірка, складений вчетверо шматочок ковбаси, зверху закріплюємо маслину.

Бутерброди зі скибочками ківі

Інгредієнти: 1 багет, 2 плавлені сирки, 2 варені яйця, 2–3 зубочки часнику, 2–3 ст. л. майонезу, 2–3 ківі.

Приготування. Сирки і яйця потерти на крупній тертці, часник пропустити через прес, усе змішати з майонезом. Скибочки батона намастити цією сумішшю, а зверху покласти кружальце очищеного ківі і прикрасити зеленню.

До речі. Такі канапки смакуватимуть також, якщо замість суміші яєць і сиру просто змастити багет шаром ікри мойви з майонезом.

Читайте також: Як вибрати якісну варену ковбасу: слушні поради.

Реклама Google

Telegram Channel