Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
путін убив Навального отрутою

У ці дні в росії не дозволяють класти квіти на знак вшанування пам’яті про опозиційного політика. Вже нарахували три сотні затриманих поліцією.

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

путін убив Навального отрутою

Відомий російський опозиціонер 47-річний Олексій Навальний раптово помер у виправній колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі

Матері не показують і не віддають його тіло

У короткому повідомленні місцевого управління Федеральної служби виконання покарань 16 лютого повідомили, що смерть настала під час прогулянки – причини невідомі.

Західні та українські політики одразу заговорили, що це є фактично політичним убивством, і відповідальність покладають особисто на очільника кремля. «путін націлився не тільки на громадян інших країн, як ми бачили з того, що зараз відбувається в Україні. Він також вчиняє жахливі злочини проти свого власного народу», – сказав президент США Джо Байден.

«Навальний убитий путіним, як і тисячі інших закатованих, замучених через одну цю істоту (путіна. – Ред.)», – прямо заявив Президент України Володимир Зеленський.

Мати російського опозиціонера Людмила Навальна 17 лютого отримала документальне підтвердження смерті сина, однак досі не знає, де його тіло.

Як написало російське опозиційне видання Sota з посиланням на власні джерела у Слідчому комітеті росії, Олексія Навального повільно отруювали в ув’язненні, починаючи з серпня 2023 року.

«Основним «лобістом» убивства Навального був голова СК Олександр Бастрикін, який мав особисту ворожість до політика ще з часів розслідування Навального про нього від 2012 року, – наголосили журналісти «Соти». – У серпні 2023 року володимир путін дав дозвіл на повільне отруєння Олексія Навального як подарунок на 70-річчя Бастрикіна 27 серпня... Згідно із початковим планом, передбачалося, що політик помре від проблем серцево-судинної системи до кінця 2023 року, проте смерть настала лише 16 лютого», – пише Sota.

Згідно із початковим планом, передбачалося, що політик помре від проблем серцево-судинної системи до кінця 2023 року, проте смерть настала лише 16 лютого.

Тим паче, що з колонії він передавав власні занепокоєння щодо того що, на його думку, «отримує якусь отруту».

«На думку біохіміка, з яким поговорила «Сота», якщо інформація про тромб, від якого помер Навальним, є правдивою, мова могла йти про будь-яку речовину-коагулянт, яка в умовах нестачі води в колонії та режиму тортур неминуче вела до загущення крові і, як наслідок, смерті», – підсумовується в матеріалі видання Sota.

Перед цим російська еміграційна «Нова газета. Європа» розповіла, що тіло Олексія Навального нібито вкрито синцями. Це може бути як після побоїв, так і внаслідок судом, викликаних дією отрути...

«Крим – не бутерброд з ковбасою, щоб його туди-сюди повертати»

Олексій Навальний народився 4 червня 1976 року в селі Бутинь у московській області. Однак відомо, що в Навального є українське коріння і чимало його родичів досі живуть у селі Нове Залісся на Київщині. Сам російський опозиціонер перші роки свого життя провів у бабусі в Україні, а потім часто приїжджав на літо.

У 2020-му Навального отруїли хімічною речовиною «Новичок», і він 5 місяців провів на лікуванні в Німеччині. Цей замах на вбивство зробив його «найвідомішим дисидентом у світі». У німецькій лікарні його навідувала тодішня канцлерка Ангела Меркель. Однак одразу після повернення до росії він був затриманий.

У лютому 2021-го Навального було засуджено на 2 роки та 8 місяців ув’язнення нібито через якісь порушення під час бізнес-діяльності. 22 березня 2022-го лефортівський районний суд москви призначив Олексію Навальному покарання у вигляді 9 літ позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченнями в шахрайстві в особливо великому розмірі та неповазі до суду.

У жовтні 2021-го Європейський парламент присудив Навальному премію імені Сахарова – головну нагороду Євросоюзу в галузі прав людини.

У 2014 році Олексій Навальний заявляв, що Крим – не «бутерброд з ковбасою», щоб його «туди-сюди повертати», тому він має залишитися російським. «З точки зору політики і відновлення справедливості, те, що потрібно зробити зараз у Криму, це провести нормальний референдум. Не такий, як був, а нормальний», – заявляв Навальний. Але в лютому 2023-го він раптом нібито змінив свою думку і заявив, що росія має визнавати кордони України, визначені 1991 року.

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Читайте також: «Якщо раніше ми шукали дрони у підрозділ – зараз ми шукаємо людей, бо з ними основна проблема»​.

Реклама Google

Telegram Channel