Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
У столиці трансплантологи майже добу не виходили з операційної

Із початку 2024 року в Україні проведено 48 трансплантацій органів, 37 – від посмертного донора.

Волинь-нова

У столиці трансплантологи майже добу не виходили з операційної

За цей час вони провели 8 пересадок органів

Цими днями консиліум лікарів однієї з лікарень столиці констатував смерть мозку у двох молодих пацієнтів, у яких стався геморагічний інсульт. Попри зусилля медиків, врятувати їх не вдалося. Родичі пацієнтів дали згоду на посмертне донорство і врятували життя вісьмох пацієнтів.

Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) визначила реципієнтами серця двох молодих чоловіків, які були пацієнтами Інституту серця МОЗ України. У 30-річного Степана діагностували аритмогенну кардіоміопатію, він на пересадку серця чекав п’ять років. 23-літній Роман очікував на трансплантацію майже рік. Він з 19 літ служив за контрактом у ЗСУ. Під час боїв на херсонському напрямку був важко поранений. Його вважали двохсотим, але боєць вижив і самотужки добрався до своїх. Під час служби захисник переніс вірусне захворювання, можливо, це був ковід, який дав ускладнення на серце. У нього діагностували дилатаційну кардіоміопатію. Роман розповів, що до пересадки йому важко було дихати, а коли прокинувся після трансплантації, перше, що відчув – може вдихнути повітря на повні груди.

Аби дати шанс цим двом чоловікам жити далі, трансплантологи Інституту серця майже добу не виходили з операційної.

Цього ж дня ще у двох столичних клініках також провели трансплантацію органів. У Національному центрі хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова двом жінкам пересадили печінку,  двом іншим пацієнтам – нирки. Ще дві трансплантації нирок провели у Київському міському центрі нефрології та діалізу.

Загалом із початку 2024 року в Україні проведено 48 трансплантацій органів, 37 – від посмертного донора.

Лія ЛІС.

Реклама Google

Telegram Channel