Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Небезпечні іграшки: у Києві лікарі врятували хлопчика, який проковтнув 20 магнітів

На рентгенівському знімку лікарі побачили у травному каналі дитини цілу групу сторонніх тіл, у яких вдалося впізнати магнітний конструктор.

Фото із фейсбук-сторінки НДСЛ Охматдит.

Небезпечні іграшки: у Києві лікарі врятували хлопчика, який проковтнув 20 магнітів

Медики столичного «Охматдиту» прооперували дитину, діставши магнітні деталі іграшкового конструктора із черевної порожнини маленького пацієнта

Як повідомили у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит», хлопчик знайшов магніти в іграшковому конструкторі. Коли він поскаржився на біль у животі, батьки звернулися до медиків.

Після збору анамнезу та огляду фахівці відділення екстреної медичної допомоги скерували його на інструментальне обстеження. Уже на першому рентгенівському знімку лікарі побачили у травному каналі дитини цілу групу сторонніх тіл, у яких вдалося впізнати магнітний конструктор. 20 магнітів знаходились у різних частинах шлунково-кишкового тракту, проте були з'єднані між собою.

Консиліум лікарів прийняв рішення про проведення невідкладного оперативного втручання, адже кожна година очікування могла погіршити стан пацієнта. Відмінність магнітів від інших сторонніх тіл, які можуть проковтнути діти, полягає у їх притягненні один до одного та защемленні тканин. Як наслідок – виникають зони некрозу (змертвіння), перфорації порожнистих органів, шлунково-кишкові непрохідності тощо.

Бригада анестезіологів якнайшвидше ініціювала передопераційну підготовку та введення в наркоз. Першою до роботи долучилась команда спеціалістів відділення ендоскопії. Вони провели дослідження слизових оболонок стравоходу, шлунку  й дванадцятипалої кишки та оцінили стан верхніх відділів травного тракту, виявили, що об’єкти були зчеплені між собою. Медикам вдалося захопити перший магніт і витягти його разом із ланцюжком з 18 елементів конструктора.

Необхідно слідкувати за всіма предметами, іграшками чи рідинами, що можуть потрапити до організму дитини. 

Проте один магніт залишився, і спеціалісти не мали змоги видалити його ендоскопічно. Надалі за операційним столом почали працювати хірурги. Була виконана лапаротомія та ретельна ревізія органів черевної порожнини пацієнта. Під час цієї операції у хлопчика виявлено 5 перфоративних отворів та останній елемент конструктора. Всі отвори було закрито, а магніт видалено.

Завдяки професіоналізму медиків дитину врятували. Зараз вона проходить післяопераційний курс лікування та реабілітації. Працівники «Охматдиту» зробили все можливе, аби допомогти маленькому пацієнтові якнай-
швидше одужати.

Але, на жаль, так трапляється не завжди. Наслідки проковтування сторонніх тіл бувають жахливими навіть після їхнього видалення. Такі випадки можуть сильно погіршити здоров’я дитини, а інколи й призвести до летального результату. Тому у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» застерігають: будьте вкрай обережними та уважними! Аби уникнути подібних ситуацій, необхідно слідкувати за всіма предметами, іграшками чи рідинами, що можуть потрапити до організму дитини. 

Якщо малюк проковтнув щось стороннє, потрібно негайно звернутися по медичну допомогу. Не варто намагатися діставати предмет самостійно, викликати блювання, годувати... Це важливо для збереження життя та здоров'я дитини.

Надія АНДРІЙЧУК.

Читайте також: У місті на Волині чоловік дебоширив у …лікарні.

Реклама Google

Telegram Channel