Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Хочу справедливого вироку за вбивства на Майдані»

Микола Жеребний: «Вони не дочекаються, щоб я опустив руки і спокійно дивився на це блюзнірство».

Фото із сайту zahid.espreso.tv.

«Хочу справедливого вироку за вбивства на Майдані»

Цього уже 10 років вимагає Микола Жеребний – батько Героя Небесної сотні Володимира Жеребного, якого було вбито вранці 20 лютого 2014-го на вулиці Інститутській. Снайпер влучив йому в шию, в сонну артерію та голову...

Зараз справа щодо розстрілів на Майдані перебуває в апеляційному суді в Києві. Родини загиблих на Майдані не погоджуються з винесеним вироком і вимагають покарання для вбивць.

Після фрази «Тату, там б’ють дітей!» він поїхав у Київ

«Людина, яка брала участь у розстрілах на Майдані, сьогодні вирішує долю тих, хто мав би нести за це відповідальність. Як може бути справедливий вирок?». Це слова Микола Жеребного, батька Героя Небесної сотні Володимира Жеребного. Чоловік у відчаї, адже вже 10 років бореться за справедливе покарання для вбивць свого сина. Він живе сам у місті Рудки на Львівщині, і єдина його мета зараз у житті – справедливий вирок.

...При вході до кімнати у пана Миколи розташована стела в пам’ять про сина. Чоловік називає це місце сакральним. Адже там є фотографії його сина, який загинув 20 лютого 2014 року на Майдані в Києві.

За словами пана Миколи, коли побили студентів на Майдані, син без вагань вирушив у столицю.

«Він зібрав рюкзак і поїхав. Я йому казав: «Володю, не їдь, ми ж не знаємо, що і до чого». А він відповідав твердо і переконливо: «Тату, там б’ють дітей!» – пригадує згорьований батько мотивацію сина.

«Для мене був шок: як дитина, яка не мала злих намірів, могла загинути від кулі?»

Спочатку Володимир Жеребний казав, що їде «в розвідку» в Київ і повернеться, але коли побачив ситуацію у столиці, залишився там на три з половиною місяці. 20 лютого 2014 року чоловік загинув від кулі.

«Коли мені це сказали, розум і серце не могли сприйняти того. Він ішов на Майдан не хуліганити чи щось витворяти, в нього була вища освіта, він був культурною, вихованою людиною. Мене  шокувало: як дитина, яка не мала злих намірів, могла загинути від кулі?» – дивується батько.

– Я ставлю собі питання: «За що загинули люди на Майдані, чи за таку країну?» – дивується Микола Жеребний.

Після розстрілів 20 лютого 2014-го Генеральна прокуратура України відкрила кримінальну справу. Майже десять років відбувалися розгляди, допитували свідків. І торік Святошинський суд у Києві виніс вирок, у якому одному командиру присудили довічне ув’язнення, двом «беркутівцям», які відсутні в Україні, – по 15 літ. Щодо тих, які повернулися після обміну, то одного виправдали, а іншому дали 5 років тюрми й відпустили із зали суду у зв’язку з тим, що він відсидів свій термін. Родичі з таким вироком не погоджуються і вимагають справедливого покарання. Адже весь цей час у справу намагалися внести корективи та змінити докази.

У справі Володимира Жеребного  неточності в доказах були ще від початку відкриття провадження.

«Поранення в сина було в шию, в сонну артерію. Куля пройшла наскрізь. Як вхідний отвір була вказана велика рана, а вихідний – малесенька. У природі такого не існує», – пояснює Микола Жеребний.

Батько висловив незгоду з описом працівникам Генеральної прокуратури України, довго вимагав провести повторний огляд події. На суді доводив, що неправильно описані рани.

«Це було важливо, – каже, – адже від цього залежало, з якого боку стріляли».

«Якщо не займатися справою, то з часом активістів Революції гідності можуть назвати екстремістами»

Лише у 2019 році чоловікові вдалося домогтися повторного огляду місця події. Тоді провели слідчий експеримент, де відбувалася відеозйомка, із залученням експерта-баліста, судово-медичного експерта, з понятими, адвокатами, використанням лазерного цілевказівника. Відтак з’ясували, що стріляли не з готелю «Україна», як це стверджували попередньо, а з верхньої барикади, де стояли «беркутівці». Прокурор повинен був надати ці матеріали суду.

Втім, після зачитування вироку Микола Жеребний з’ясував, що результатів повторного слідчого експерименту в документах немає. Тоді батько написав скаргу Генеральному прокурору на дії старшого слідчого Музики про те, що в матеріалах судового розгляду немає повторного слідчого експерименту. З’ясувалося, що слідчий подав матеріали до суду, але суддя, порадившись на місці й не виходячи в нарадчу кімнату, не взяв матеріалів до судового розгляду.

«Суд узяв до уваги всі свідчення «беркутівців», їхніх адвокатів, а те, що я доводив протягом семи років, визнав надуманим. Мені, звичайно, боляче на таке дивитися. Але мене змушує діяти відчуття справедливості, захистити ту дитину хоча б морально. Якщо не займатися цим, то з часом узагалі можуть заявити, що учасники Революції гідності були екстремістами», – наголошує Микола Жеребний.

Нині справа вбивств на Майдані перебуває в апеляційному суді. Родини двічі приїжджали в суд, але першого разу суддя взяла самовідвід, а наступного разу оголосили, що суд замінований.

«Чим це закінчиться, я не знаю. Але ставлення таке: мовляв, ви собі говоріть, що хочете, потерпілі, а ми зробимо те, що вважаємо за потрібне, або те, що нам сказали зробити. Я ставлю собі питання: «За що загинули люди на Майдані, чи за таку країну?» – дивується Микола Жеребний. – Цей вирок абсолютно несправедливий. Час затягується, і щоразу більше втрачається свідків, багато батьків померло, багато свідків тих подій загинули на фронті. Я інакше, як внутрішніми ворогами, не можу назвати людей, які приймають такі рішення. Хочу справедливого розгляду, справедливих доказів, щоб у мене на душі відлягло. Не можна паплюжити честь Героїв Небесної сотні та їхніх родичів».

Христина ПАРУБІЙ, zahid.espreso.tv

Володимир Жеребний назавжди залишиться 28-річним.
Володимир Жеребний назавжди залишиться 28-річним.
Меморіальна дошка на фасаді будівлі Рудківської середньої загальноосвітньої школи, де навчався Герой Небесної сотні, Герой України.
Меморіальна дошка на фасаді будівлі Рудківської середньої загальноосвітньої школи, де навчався Герой Небесної сотні, Герой України.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel