Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
ШІ значно краще бачить, ніж людина

Україна віднесена до групи країн із високим рівнем захворювання на туберкульоз, і через війну ситуація може погіршитися.

Фото із сайту zaxid.net.

ШІ значно краще бачить, ніж людина

В Україні почали використовувати штучний інтелект для діагностики туберкульозу

Фтизіопульмонологічні центри Львівської, Івано-Франківської та Сумської областей уперше в Україні діагностуватимуть туберкульоз за допомогою штучного інтелекту (ШІ). Надсучасне обладнання вже встановлено та використовується медичними працівниками, які пройшли тренінг із застосування систем при діагностиці туберкульозу у пацієнтів.

Штучний інтелект для автоматизованої обробки діагностичних даних, кажуть у ЦГЗ, успішно використовується у понад 40 країнах світу. ШІ проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що й дає змогу виявити ураження з імовірністю від 1% до 100%.

Як інформує zaxid.net, відповідне обладнання у Львівську та Сумську області ЦГЗ передав у співпраці з МОЗ та за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, а Івано-Франківська область отримала штучний інтелект від японського виробника у межах тристоронньої угоди з Центром та Івано-Франківським фтизіопульмонологічним центром.

За даними ВООЗ, туберкульоз є другою за розповсюдженням причиною смерті у світі. Більш як 10 мільйонів людей продовжують щороку хворіти на туберкульоз. Україна віднесена до групи країн із високим рівнем захворювання на туберкульоз. За прогнозами фахівців, повномасштабна війна в Україні може призвести до погіршення ситуації.

Олександра БАЛАНДЮХ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel